Στον Πειραιά το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

 Το πιο προηγμένο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, USS Gerald R. Ford (CVN 78), με το πλήρωμά του, έφτασε χθες στον Περαιά. Από το πρωί έχει γίνει πόλος έλξης για όσους βρίσκονται στην περιοχή καθώς λόγω του μεγέθους του είναι αδύνατο να περάσει απαρατήρητο.

Το λιμάνι του Περαιά είναι ο τρίτος σταθμός του ταξιδιού του πλοίου στην περιοχή επιχειρήσεων των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (NAVEUR) και παρέχει την ευκαιρία για την ενίσχυση της ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Λιθουανία-Πολωνία: Ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία – Μισθοφόροι της Wagner «παριστάνουν» τους πρόσφυγες

 Η Πολωνία και η Λιθουανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία σε περίπτωση απειλής προκλήσεων από τη ρωσική ομάδα Wagner, δήλωσε ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Οι δύο χώρες έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ότι οι μισθοφόροι της Wagner ενδέχεται παριστάνοντας τους αιτούντες άσυλο να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν έτσι σε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρωσία: Καταρρίφθηκε ουκρανικός πύραυλος – 15 τραυματίες από θραύσματα

 Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε ουκρανικό πύραυλο τα θραύσματα του οποίου έπεσαν στην πόλη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 άνθρωποι να τραυματιστούν και κτίρια να υποστούν ζημιές, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιφέρειας.

 Στη συνέχεια ανακοινώθηκε την αναχαίτιση και δεύτερου ουκρανικού πυραύλου στα νοτιοδυτικά σύνορά της με την Ουκρανία, κοντά στην πόλη Αζόφ, στην περιφέρεια του Ροστόφ».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι αυτή τη φορά τα συντρίμμια έπεσαν σε μη κατοικημένη περιοχή.

Βίντεο-Πεζοναύτες επεκτείνουν το νεκροταφείο του ουκρανικού εξοπλισμού —Δεν έχω ξαναδεί τόσες άμεσες επιτυχίες

 Δεν έχω ξαναδεί τόσες άμεσες επιτυχίες 

Το κινηματογραφικό συνεργείο του @wargonzo έργο δεν πρόλαβε να φύγει από την περιοχή του Ραμποτίνο, όταν οι πεζοναύτες της 810ης ταξιαρχίας ήρθαν σε επαφή και ανέφεραν ότι αμέσως μετά την αναχώρησή μας, μια άλλη επίθεση από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας αποκρούστηκε. 

Βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες: Ο ρωσικός στόλος ετοιμάζεται για τον πλήρη αποκλεισμό της Ουκρανίας

 Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας άλλαξε τους στόχους του μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει προετοιμασία για αποκλεισμό της Ουκρανίας. 

Αυτό ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας με αναφορά σε στοιχεία πληροφοριών.

Νίγηρας: Εμφανίστηκε ο ηγέτης του πραξικοπήματος

 Ο επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Νίγηρα, ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση ως πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα την Τετάρτη.

Στη μεθόριο με τη Λευκορωσία ο πρωθυπουργός της Πολωνίας μαζί με κυβερνητικά στελέχη - Ανησυχία για Wagner

 Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του επισκέφθηκαν τη μεθόριο με τη Λευκορωσία, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού.

Η Πολωνία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τυχόν «προκλητικές ή επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Jarosław Kaczyński στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων (PAP).
Η χώρα έχει δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων, μερικούς από τους οποίους φέρεται να προωθεί η Λευκορωσία προκειμένου να ασκήσει πίεση στη μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Τριπλό... «όχι», δεν μας ζήτησε βοήθεια η Ελλάδα για τις φωτιές

 Η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ επανέλαβε τρεις φορές μέσα σε 1,5 λεπτό ότι δεν υπήρξε ελληνικό αίτημα, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξεταστεί, εάν είχε υποβληθεί.

Την διευκρίνιση αυτή έκανε σήμερα η Zakharova, εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση έλληνα ανταποκριτή στην Μόσχα.
Η Zakharova ήταν απόλυτη: «Δεν υπήρξε κανένα αίτημα από πλευράς Αθήνας για βοήθεια», όπως το 2021, όταν ο Κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει τον Putin ζητώντας την προσωπική του συνδρομή για να παρασχεθούν συμπληρωματικά εναέρια μέσα πυρόσβεσης, εκτός του ρωσικού Beriev-200 που είχε τότε νοικιάσει η Ελλάδα για την αντιπυρική περίοδο του 2021.

www.bankingnews.gr

Zelensky ο…δημοκράτης: Ούτε τον Οκτώβριο θα διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία – Παράταση του στρατιωτικού νόμου

 Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε την παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου κατά 90 ημέρες, έως τις 15 Νοεμβρίου, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να διεξαχθούν κοινοβουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η Ουκρανία κήρυξε στρατιωτικό νόμο στις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ημέρα έναρξης της ρωσικής ειδικής επιχείρησης.
Έκτοτε ο νόμος, που απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών, έχει παραταθεί πολλές φορές.

Στις φλόγες ακόμη το πλοίο ανοιχτά της Ολλανδίας που μεταφέρει 3.000 πολυτελή αυτοκίνητα

 Εικοσιπέντε από τα 2.857 αυτοκίνητα που μεταφέρει το Fremantle Highway είναι ηλεκτρικά, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ολλανδικής ακτοφυλακής. Όπως ανέφερε το ολλανδικό πρακτορείο ANP η μπαταρία ενός εξ’ αυτών ίσως έπιασε φωτιά, που μπορεί να κρατήσει μέρες

Στις φλόγες παραμένει τυλιγμένο για δεύτερο 24ωρο ένα φορτηγό πλοίο, που μεταφέρει σχεδόν 3.000 αυτοκίνητα, κοντά στις ακτές της Ολλανδίας με την ακτοφυλακή της χώρας να δίνει μάχη για να περιορίσει την πυρκαγιά.

Πρωτοφανής κόντρα του Γερμανού υπουργού Υγείας με τον σύντροφο της Meloni: Εάν δεν σου αρέσει η ζέστη, κάτσε σπίτι σου

 Πρωτοφανής κόντρα μέσω των social media ξέσπασε μεταξύ του Γερμανού υπουργού Υγείας, Karl Lauterbach και του Andrea Giambruno δημοσιογράφου και συντρόφου της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Giorgia Meloni.

Στο επίκεντρο της διαμάχης ο καύσωνας στην Ιταλία.
Σε tweet του στις 13 Ιουλίου, ο Lauterbach που επισκεπτόταν την Μπολόνια, είχε γράψει χαρακτηριστικά για τον καύσωνα στην Ιταλία πως «αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, αυτοί οι προορισμοί διακοπών δεν θα έχουν μακροπρόθεσμο μέλλον.
Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τη Νότια Ευρώπη. Μία εποχή φτάνει στο τέλος της».

Ρωσία: Ο Putin έκανε δώρο στον Πρόεδρο της Ζιμπάμπουε ένα ελικόπτερο

 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσφερε ένα ελικόπτερο στον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να διευρύνει τις συμμαχίες της και να εξασφαλίσει τη στήριξη Αφρικανών ηγετών.

Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα είναι μεταξύ των ηγετών που συμμετέχουν στη διήμερη σύνοδο Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη. Το υπουργείο Πληφοροριών της χώρας του επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν του δώρισε ένα ελικόπτερο και έδωσε

Τραγωδία η μηχανοκίνητη αντεπίθεση Ουκρανών σε Zaporizhia – Orikhiv, έχασαν 32 τεθωρακισμένα – Putin: Οι Ουκρανοί απέτυχαν

 Η κύρια μηχανοκίνητη αντεπίθεση των Ουκρανικών δυνάμεων που έλαβε χώρα στις 26 Ιουλίου 2023 με έως 80 τεθωρακισμένα, στην κατεύθυνση Zaporizhia - Orikhiv – Robotyne… κατέληξε σε αποτυχία…

Η γεωμετρία του πεδίου μάχης γύρω από το Robotyne, καθώς και η σύνθεση δύναμης των ρωσικών στοιχείων που αμύνονται εκεί, προσφέρουν σημαντικό χρώμα στις εικασίες γύρω από την επίθεση και τα κέρδη της Ουκρανίας.  
Γεωγραφικά πλάνα από τις 27 Ιουλίου δείχνουν δύο ουκρανικά οχήματα μάχης πεζικού Bradley και ένα άρμα T-72 κατεστραμμένα περίπου 2,5 χιλιόμετρα ανατολικά του Robotyne, που είναι ένα σημείο που βρίσκεται περίπου 2,5 χιλιόμετρα νότια της τρέχουσας γραμμής του μετώπου.

"Sit-sit-sit!": Putin did not allow the president of Comoros to stand up

«Κάτσε-κάτσε-κάτσε!»: Ο Πούτιν δεν επέτρεψε στον πρόεδρο των Κομόρων να σηκωθεί Ο αρχηγός αυτής της αφρικανικής χώρας κάθισε μπροστά σε όλους στο τραπέζι και όταν παρατήρησε ότι κανείς δεν είχε καθίσει ακόμα, προσπάθησε να σηκωθεί. Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν δεν του επέτρεψε να σηκωθεί και του ζήτησε προσεκτικά να καθίσει.

Οι Ουκρανοί διέκοψαν την αντεπίθεση στην Zaporizhia – Πρωτοφανής ανικανότητα ανατινάχθηκαν σε νάρκες τους – Abrams από Σεπτέμβριο

 )Η Ουκρανική προέλαση – αντεπίθεση με μηχανοκίνητα μέσα τεθωρακισμένα και τανκς στην κατεύθυνση Zaporizhia απέτυχε και οι Ουκρανοί σταμάτησαν την αντεπίθεση.

Με παρέμβαση του ο ρώσος Πρόεδρος Putin ανακοίνωσε ότι η νέα επιθετική επιχείρηση της Ουκρανίας στην Zaporizhia απέτυχε…
Οι αδυναμίες του Ουκρανικού στρατού είναι πρωτοφανής και η απειρία οδηγεί… σε θανάσιμα λάθη.
Από απειρία λοιπόν Ουκρανοί στρατιώτες παγιδεύτηκαν σε πεδία ναρκών στο Ugledar με την διαφορά ότι οι νάρκες ήταν Ουκρανικές και όχι ρωσικές.

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 25 νεκροί από ανατροπή πλοιαρίου κοντά στη Μανίλα

 Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ανατροπή επιβατικού πλοιαρίου εν μέσω ισχυρών ανέμων κοντά στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, τη Μανίλα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των αρχών, με τις δυνάμεις της ακτοφυλακής να δίνουν μάχη με το χρόνο για τον εντοπισμό αγνοούμενων επιβατών.

Δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής σαφές πόσοι άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος, όμως ο Χοσέ Ερνάντεζ, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της πόλης Μπινανγκονάν, δήλωσε πως 40 άνθρωποι έχουν διασωθεί.


Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι επιθεώρησε τις ζημιές στον καθεδρικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Οδησσό

 Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε σήμερα την Οδησσό, στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα που έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων. 

Ο ουκρανός πρόεδρος μετέβη στον καθεδρικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την έκταση των ζημιών που υπέστη την Κυριακή.

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθεώρησε τις ζημιές στον καθεδρικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που προκλήθηκαν από το πρόσφατο κύμα βομβαρδισμών της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

Σύνοδος Ρωσίας-Αφρικής: Συνάντηση του Πριγκόζιν με Αφρικανό διπλωμάτη στην Αγία Πετρούπολη

 Ο ηγέτης των μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, έκανε την εμφάνισή του στο περιθώριο της συνόδου Ρωσίας-Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, έναν μήνα και κάτι αφού στασίασε εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας, κατά ρωσικές πηγές.

Ο γενικός διευθυντής ρωσικού πολιτιστικού κέντρου –του επονομαζόμενου Ρωσικού Οίκου– στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο Ντμίτρι Σίτι, μεταφόρτωσε στο Facebook χθες Πέμπτη φωτογραφία που εικονίζει τον κ. Πριγκόζιν να συναντάται με τον πρεσβευτή του Μπανγκί στη Μόσχα.

Η Βάγκνερ είναι γνωστό πως δρα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως και στο Μάλι, μεταξύ άλλων.

ΗΠΑ: Η υποστήριξη της Κίνας στη Μόσχα περιορίζει τις κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία

 Η οικονομική υποστήριξη της Κίνας στη Ρωσία περιόρισε τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη Αμερικανοί αιρετοί.

Η Κίνα «έχει γίνει ακόμη πιο κρίσιμος οικονομικός εταίρος για τη Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022», διαβάζει κανείς στο κείμενο.

Το Πεκίνο «δημιούργησε διάφορους μηχανισμούς οικονομικής στήριξης που περιορίζουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων και του ελέγχου των εξαγωγών» της Μόσχας, συνεχίζει.

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν παρακολουθεί στρατιωτική παρέλαση κατα την οποία επιδεικνύονται νέοι ICBM και UAVs

 Ο Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε στρατιωτική παρέλαση στη Βόρεια Κορέα στο πλαίσιο της οποίας επιδείχθηκαν νέοι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και νέα στρατιωτικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη επ’ ευκαιρία της 70ής επετείου της «ημέρας της νίκης», της σύναψης της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953), μετέδωσαν σήμερα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

ΟΗΕ: Αρνητικό αντίκτυπο στην απομάκρυνση των κυανόκρανων από το Μάλι το πραξικόπημα στο Νίγηρα

 Το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα ενδέχεται να έχει «αρνητικό αντίκτυπο» στην αποχώρηση των δυνάμεων του ΟΗΕ που συμμετέχουν στην ειρηνευτική επιχείρηση στο γειτονικό Μάλι, εκτίμησε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ χθες Πέμπτη.

Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τερμάτισε την αποστολή, που διαρκούσε δεκαετίες, μετά την απροσδόκητη απαίτηση της χούντας των συνταγματαρχών η δύναμη των περίπου 13.000 μελών να αποχωρήσει.

Οι ΗΠΑ έκριναν πως την απόφαση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Μάλι επηρέασε καθοριστικά η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Βάγκνερ.

#RussiaAfrica

 Πρόεδρος Πούτιν: Η #Ζιμπάμπουε είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο.
Έχουμε δημιουργήσει σταθερούς, αξιόπιστους και φιλικούς δεσμούς που χρονολογούνται από την εποχή που ο λαός της Ζιμπάμπουε πολέμησε για την ανεξαρτησία του

ΥΠΕΞ Γαλλίας: «Δεν θεωρούμε οριστική την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς στον Νίγηρα»

 Η Γαλλία δεν θεωρεί «οριστική» την κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς μετά την «απόπειρα» πραξικοπήματος το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, η Κατρίν Κολονά.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε επανειλημμένα με τον Μοαμέντ Μπαζούμ,