Ισλανδία: Καίγονται σπίτια μετά τη νέα έκρηξη του ηφαιστείου

  Δόθηκε νέα εντολή εκκένωσης στους κατοίκους του Γκρίνταβικ - Καίγονται τα πρώτα σπίτια μετά τη νέα έκρηξη

Η λιωμένη λάβα από τη νέα έκρηξη στο ηφαίστειο της Ισλανδίας στη χερσόνησο Reykjanes είχε σαν αποτέλεσμα να καούν τα πρώτα σπίτια στο Γκρίνταβικ, μια μικρή ψαροχώρα, η οποία βρίσκεται υπό εντολή εκκένωσης.

Η Hjordis Gudmundsdottir, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Ισλανδίας, είπε στο CNN ότι ήταν «πολύ πιθανό» η λάβα να φτάσει στην πόλη και να προκαλέσει ζημιές στις υποδομές.

Βραζιλία: 11 νεκροί από τις πλημμύρες

 Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια στη Βραζιλία από τις πλημμύρες, προβλήματα στις συγκοινωνίες - 11 νεκροί, αγνοείται μια γυναίκα οδηγός

Έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις καταρρακτώδεις βροχές που μετέτρεψαν λεωφόρους σε ποτάμια στη Βραζιλία, κυρίως στις βόρειες περιοχές του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Από χθες το βράδυ (14/1) πυροσβέστες αναζητούν μία γυναίκα που εξαφανίστηκε όταν το αυτοκίνητο της έπεσε στο ποτάμι. Σε ορισμένα τμήματα λεωφόρων το νερό από την καταιγίδα έφτασε στις οροφές των οχημάτων.

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ετοιμάζεται για χρίσμα «εξπρές» στις προκριματικές εκλογές

 Οι πρώτες προκριματικές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών γίνονται σήμερα στην Αϊοβα, ενώ στο επιτελείο του πρώην προέδρου θεωρούν ότι η υπόθεση θα έχει τελειώσει από τον Μάρτιο

Από το 1972, κάθε τέσσερα χρόνια τέτοια εποχή, η Αϊοβα, αγροτική Πολιτεία των μεσοδυτικών ΗΠΑ, «ξυπνάει» από τον λήθαργο και συγκεντρώνει επάνω της τους προβολείς της δημοσιότητας: η Αϊοβα είναι η πρώτη Πολιτεία στην οποία διεξάγονται προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

Γουατεμάλα: Νέος πρόεδρος ορκίστηκε ο Μπερνάρντο Αρέβαλο

  Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο ορκίστηκε νέος πρόεδρος στη Γουατεμάλα - Τι υπόσχεται ο ίδιος ως μία νέα προοδευτική δύναμη για τη χώρα

Ο Μπερνάρντο Αρέβαλο ορκίστηκε νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας και ανέλαβε την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (15/1), έπειτα μια χαοτική μέρα, που σημαδεύτηκε από πολύωρη καθυστέρηση της τελετής ορκωμοσίας.

Η τελετή ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου της Γουατεμάλας, του Μπερνάρντο Αρέβαλο, που θα γινόταν χθες Κυριακή έπειτα από μήνες αβεβαιότητας, καθυστέρησε εξαιτίας αντεγκλήσεων στο κοινοβούλιο, που ελέγχει η νέα αντιπολίτευση.

Ερχεται χιονιάς το Σαββατοκύριακο – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου

 Μεγάλες πιθανότητες για ισχυρό κρύο και χιόνια το Σαββατοκύριακο δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα - Πότε θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα.

Παιχνίδια στην καρδιά του χειμώνα κάνει ο καιρός με την θερμοκρασία να παίρνει την ανηφόρα την τρέχουσα εβδομάδα και να φτάνει σε ξανά σε ανοιξιάτικα επίπεδα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο, την Πέμπτη και την Παρασκευή η θερμοκρασία θα αγγίξει στα ηπειρωτικά τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου με τους νοτιάδες να φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ.

Πέθανε ο Iσπανός αναβάτης Κάρλες Φαλκόν στο Ράλι Ντακάρ

 Την τελευταία πνοή του άφησε ο Ισπανός αναβάτης, Κάρλες Φαλκόν, ο οποίος είχε εμπλακεί σε ατύχημα στο Ράλι Ντακάρ στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε σήμερα (15/1) η ομάδα του. 

Ο 45χρονος μοτοσικλετιστής είχε τραυματιστεί σοβαρά σε πτώση του στη διάρκεια της δεύτερης ειδικής διαδρομής, στις 7 Ιανουαρίου,

Γερμανία: Ιστορικό συλλαλητήριο των αγροτών στην Πύλη του Βρανδεμβούργου

 Σε περίοδο λιτότητας εισέρχεται η Γερμανία, ενώ κορυφώνονται οι διαδηλώσεις των αγροτών. «Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά», διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τον οποίο αποδοκίμασαν έντονα οι Γερμανοί αγρότες. 

Το κλίμα δυναμιτίζει και η προσπάθεια της ακροδεξιάς να εκμεταλλευτεί τις κινητοποιήσεις.

Είναι αλήθεια ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέρριψαν ρωσικά αεροσκάφη A-50 και Il-22 πάνω από την Αζοφική Θάλασσα??

 15 января 2024 в 13:51

Στην Ουκρανία υποστηρίζουν ότι δύο ρωσικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας. 

Τι είναι γνωστό για αυτό στις 15 Ιανουαρίου, είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες ή είναι πλαστές; Τι δηλώσεις έκανε το Κρεμλίνο για αυτό το θέμα; Τι είπαν στην Ουκρανία για πιθανή συντριβή των αεροσκαφών A-50 και Il-22 

Οι λαϊκοί βουλευτές της Βερχόβνα Ράντα της Ουκρανίας από το κόμμα Υπηρέτης του Λαού Alexander Fedienko και ο Yuri Mysyagin ανακοίνωσαν την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους στις 14 Ιανουαρίου, αναφέρει το κανάλι Telegram "Country Politics". 

ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΊΑΣ...Η πυρηνική βιομηχανία ενώνει τη Ρωσία.

 Πριν από 16 χρόνια, με απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δημιουργήθηκε η κρατική εταιρεία Rosatom. 

Σήμερα, η ρωσική πυρηνική βιομηχανία είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην παγκόσμια αγορά πυρηνικής τεχνολογίας, έχοντας μετατραπεί σε διεθνή «μεταφορέα αντιδραστήρα» και εταιρεία ολοκλήρωσης βασικών βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας.

 Οι εγχώριοι πυρηνικοί επιστήμονες έχουν λάβει πολλά ρωσικά και διεθνή βραβεία και κάθε μέρα

Η Φινλανδία ετοιμάζεται να απαγορεύσει πλήρως τις συναλλαγές ακινήτων για Ρώσους πολίτες την άνοιξη

 ΕΛΣΙΝΚΙ, 15 Ιανουαρίου. /TASS/. 

Η φινλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να απαγορεύσει πλήρως τις συναλλαγές ακινήτων για Ρώσους πολίτες την άνοιξη του 2024. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Antti Häkkänen, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Yle .

Ο Hyakkänen είπε ότι εργάζεται «για την πλήρη απαγόρευση» των συναλλαγών ακινήτων από Ρώσους στη Φινλανδία. Σύμφωνα με τον υπουργό, αναζητά «νομικούς λόγους».

Ο Πούτιν και ο Μόντι συζήτησαν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία

 ΜΟΣΧΑ, 15 Ιανουαρίου – RIA Novosti Ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, μεταξύ άλλων, συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

 «Θα θιγούν επίσης μια σειρά από άλλα διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία», αναφέρει η δήλωση.

Επιπλέον, ο Πούτιν και ο Μόντι συζήτησαν επίκαιρα ζητήματα για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των κρατών,

Reuters: Αμερικανικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοιχτά της Υεμένης

 ΜΟΣΧΑ, 15 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Ένα πλοίο που ανήκει στις ΗΠΑ δέχτηκε πυραύλους στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, αναφέρει το Reuters. 

" Η βρετανική εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Ambrey λέει ότι ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, φέρεται να χτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στο Άντεν της Υεμένης.

Σύμφωνα με τον Ambrey, η επίθεση οδήγησε σε φωτιά στο αμπάρι.

Η Αυστραλία θα στείλει ελικόπτερα αντί της Ουκρανίας σε χωματερή ABC: Η Αυστραλία έστειλε ελικόπτερα MRH-90 σε ένα διαλυτήριο αντί να τα μεταφέρει στο Κίεβο

 ΜΟΣΧΑ, 15 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Τα παροπλισμένα αυστραλιανά ελικόπτερα MRH-90 Taipan αποστέλλονται για απόρριψη, παρά το αίτημα της Ουκρανίας για μεταφορά τους, μετέδωσε το ABC TV. 

«Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για MRH-90 στις 19 Δεκεμβρίου 2023, παρά τα καλά τεκμηριωμένα προβλήματα με την ασφάλεια και τη λειτουργία τους», αναφέρει το άρθρο.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι Αυστραλιανές Ένοπλες Δυνάμεις σταμάτησαν τη λειτουργία του Taipan 14 μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ο Μασκ κατονόμασε τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ που εμπιστεύεται

 ΜΟΣΧΑ, 15 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Elon Musk δήλωσε στο κοινωνικό δίκτυο X ότι εμπιστεύεται τον Vivek Ramaswamy, υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. 

«Ναι», απάντησε ο Μασκ σε ερώτηση που έγινε στο κοινωνικό δίκτυο με τη διατύπωση «Εμπιστεύεσαι τον Βιβέκ Ραμασβάμι;»

Ο πολιτικός, με τη σειρά του, μοιράστηκε το θετικό σχόλιο του Μασκ για τον εαυτό του στη σελίδα του.

Ο πιο έμπειρος πιλότος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Πάβλοβιτς, πέθανε στην Ουκρανία

 ΜΟΣΧΑ, 15 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Ο στρατηγός Στάνισλαβ Πάβλοβιτς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πέθανε στην Ουκρανία, αναφέρει η Διοίκηση της Δυτικής Αεροπορίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στα κοινωνικά δίκτυα. 

Τα αίτια του θανάτου του στρατιώτη δεν έχουν γίνει γνωστά. Το 2008-2013, ο Pavlovich ηγήθηκε της δυτικής αεροπορικής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μετά τη συνταξιοδότησή του, συνέχισε να πετά με στρατιωτικά αεροσκάφη.

ο Vladimir Zelensky ψάχνει μόνο «πού μπορεί να βρει κάτι άλλο». Ο βουλευτής χαρακτήρισε αυτή την κατάσταση «παράλογη», λέγοντας ότι η Γερμανία έχει πέσει από την 8η στην 26η θέση στον παγκόσμιο δείκτη ανάπτυξης.

 ΜΟΣΧΑ, 15 Ιανουαρίου – RIA Novosti. Το μέλος της Bundestag του κόμματος Alternative for Germany (AfD) Edgar Naujok επέκρινε τις πολιτικές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης σε συνέντευξή του στο Deutschland Kurier και είπε ότι ο Vladimir Zelensky ψάχνει μόνο «πού μπορεί να βρει κάτι άλλο». Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες «προχωρούν όλο και περισσότερο» στην κατάσταση με την Ουκρανία. 

"Οι Αμερικανοί αφήνουν τελικά την ιστορία. Ο Ζελένσκι ψάχνει να δει πού μπορεί να βρει κάτι άλλο", τόνισε ο βουλευτής.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε άσκοπη τη συνάντηση του Νταβός για την Ουκρανία

 ΜΟΣΧΑ, 15 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Πεσκόφ: Η συζήτηση για την ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη Ρωσία δεν έχει νόημα

Η συνάντηση των χωρών για τη «φόρμουλα ειρήνης» του Βλαντιμίρ Ζελένσκι στο Νταβός είναι μια συνομιλία για λόγους συνομιλίας, αφού μια τέτοια συζήτηση χωρίς τη Ρωσία δεν έχει νόημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. " 

«Εδώ έχουμε δώσει επανειλημμένα την εκτίμησή μας για αυτή τη διαδικασία. 

Η υπ. Εξωτερικών της Β. Κορέας στη Ρωσία – Μ. Ζαχάροβα: Η Μόσχα αναμένει διάφορες εικασίες από τη Δύση σε σχέση με αυτή την επίσκεψη

 Η Ρωσία αναμένει διάφορες εικασίες από τη Δύση σε σχέση με την επίσκεψη στη Μόσχα, από σήμερα 15 έως τις 17 Ιανουαρίου, της επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόε Σον-Χούι, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στην εκπομπή «Κυριακάτικο βράδυ με τον Βλαντιμίρ Σολοβίοφ» από το τηλεοπτικό κανάλι «Rossia-1».

«Πρώτα από όλα, πρέπει να περιμένουμε διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, βέβαια, θα υπάρξουν εικασίες, θα είναι πολλές.

«Ανοικοδομώντας την εμπιστοσύνη»: Ο φιλόδοξος στόχος του Νταβός

 Εκπρόσωποι κρατών και διεθνών οργανισμών, πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι των πιο ισχυρών πολυεθνικών παγκοσμίως, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη συγκεντρώνονται για άλλη μια φορά από σήμερα μέχρι τις 19 Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η 54η διοργάνωση του Φόρουμ φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για τη συζήτηση περί των «βασικών αρχών για την εμπιστοσύνη»: τη διαφάνεια, την υπευθυνότητα και την κοινωνική συνοχή.

Eλληνικό «χρώμα» σε σημαντικές αποστολές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος για το 2024

 Μια σειρά σημαντικών αποστολών προγραμματίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) για το 2024. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκεται και η αποστολή «EarthCARE», στην οποία συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με στόχο την κατανόηση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νεφών, των αερολυμάτων και της ακτινοβολίας στη γήινη ατμόσφαιρα και τελικά την καλύτερη πρόγνωση των καιρικών και κλιματικών συνθηκών.

Η εκτόξευση του δορυφόρου παρατήρησης της Γης «EarthCARE» (Cloud, Aerosol and Radiation Explorer), που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της ESA και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), αναμένεται τον Μάιο.

ΔΝΤ: Η τεχνητή νοημοσύνη θα πλήξει το 40% των θέσεων εργασίας και θα επιδεινώσει την ανισότητα

 Η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σχεδόν το 40% όλων των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα αναφέρει ότι «στα περισσότερα σενάρια, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιδεινώσει πιθανότατα τη συνολική ανισότητα».

Η Γκεοργκίεβα προσθέτει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την «ανησυχητική τάση» για να «αποτρέψουν την περαιτέρω υποδαύλιση των κοινωνικών εντάσεων από την τεχνολογία».

Διαρκής παρακολούθηση για καρδιακά προβλήματα σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα

 Πάνω από το 10% των ασθενών που συμμετείχαν σε μελέτη και λάμβαναν αντιψυχωσικά φάρμακα εμφάνισαν διαταραχές του καρδιακού ρυθμού και οι ερευνητές συστήνουν διαρκή παρακολούθησή τους για τη διαχείριση των καρδιακών κινδύνων.

Όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Heart Rhythm», η χρήση των αντιψυχωσικών φαρμάκων κουετιαπίνη και αλοπεριδόλη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κοιλιακών αρρυθμιών και διπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Το ρομποτικό σκάφος Peregrine επιστρέφει στη Γη Το Peregrine κατάφερε να φτάσει σε απόσταση 390.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

 Το ρομποτικό σκάφος Peregrine επιστρέφει στη Γη και αναμένεται να καεί στη γήινη ατμόσφαιρα στις 18 Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Astrobotic.

 Το Peregrine κατάφερε να φτάσει σε απόσταση 390.000 χιλιομέτρων από τη Γη και έχει πάρει ήδη το δρόμο της επιστροφής.

Γερμανία: Αποκορύφωμα αγροτικών κινητοποιήσεων – Διαδηλώσεις κατά της Ακροδεξιάς

 Με μεγάλο συλλαλητήριο στο Βερολίνο κορυφώνονται σήμερα (15/1) οι αγροτικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων είναι η διατήρηση αγροτικών επιδοτήσεων την ώρα που η Γερμανία περνά σε περίοδο λιτότητας.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Πάνω από 5000 τρακτέρ κατακλύζουν το Βερολίνο. Προορισμός η εμβληματική Πύλη του Βραδεμβούργου ως αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων των αγροτών την εβδομάδα που πέρασε.