Reuters: Αμερικανικό πλοίο χτυπήθηκε από πύραυλο στα ανοιχτά της Υεμένης

 ΜΟΣΧΑ, 15 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Ένα πλοίο που ανήκει στις ΗΠΑ δέχτηκε πυραύλους στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, αναφέρει το Reuters. 

" Η βρετανική εταιρεία θαλάσσιας ασφάλειας Ambrey λέει ότι ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, ιδιοκτησίας των ΗΠΑ, φέρεται να χτυπήθηκε από πύραυλο κοντά στο Άντεν της Υεμένης.

Σύμφωνα με τον Ambrey, η επίθεση οδήγησε σε φωτιά στο αμπάρι.

Από τους βομβαρδισμούς δεν τραυματίστηκε κανείς, το πλοίο συνεχίζει να επιπλέει. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι το πλοίο δεν συνδέεται με το Ισραήλ. 

Η επίθεση πιθανότατα προκλήθηκε από επιδρομές των ΗΠΑ σε θέσεις των Χούτι στην Υεμένη, αναφέρει το κείμενο.

Νωρίτερα σήμερα, το Γραφείο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) ανακοίνωσε ένα «συμβάν» 95 ναυτικά μίλια από το Άντεν, συμβουλεύοντας τα πλοία να προχωρήσουν στην περιοχή με προσοχή και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. 

Αργότερα, το τμήμα ανέφερε επιπλέον ότι το πλοίο χτυπήθηκε από αεροπορική επιδρομή. Απεργίες στην Υεμένη Στα μέσα Νοεμβρίου, η σιιτική πολιτοφυλακή Ansar Allah (Houthis), που κυβερνά τη βόρεια Υεμένη, άρχισε να επιτίθεται σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα ως ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας απότομη μείωση της ναυτιλιακής κίνησης μέσω της Διώρυγα του Σουέζ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, με τη σειρά τους, ανακοίνωσαν κοινή επιχείρηση με δέκα άλλες χώρες για την προστασία της ναυτιλίας σε αυτή την περιοχή. 

Σε απάντηση σε αυτό, ο Ανσάρ Αλλάχ απείλησε ότι διατηρούν το δικαίωμα να επιτεθούν στα πλοία των χωρών που συμμετέχουν σε αυτόν τον συνασπισμό. Έχουν σημειωθεί αρκετές συγκρούσεις στη θάλασσα μεταξύ των Χούτι και του αμερικανικού στρατού. 

Το βράδυ της Παρασκευής, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία εξαπέλυσαν επιχείρηση κατά του κινήματος Ανσάρ Αλλάχ, πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων σε τέσσερις επαρχίες της Υεμένης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν το χαρακτήρισε ως απάντηση στην απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο συνέχισης της στρατιωτικής δράσης. 

Οι Χούτι δήλωσαν ότι πραγματοποιούσαν αντίποινα σε αμερικανικές και βρετανικές στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις και ισχυρίστηκαν επίσης ότι κατάφεραν να βυθίσουν ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα ως αποτέλεσμα επίθεσης με πυραύλους. 

Την ίδια στιγμή, ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κινήματος Ansar Allah, ο Khuzam al-Assad, πρόσθεσε ότι οι Υεμενίτες μαχητές θα απαντήσουν στις ενέργειες του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι «θα μετανιώσουν για την επιθετικότητά τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...