Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε άσκοπη τη συνάντηση του Νταβός για την Ουκρανία

 ΜΟΣΧΑ, 15 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Πεσκόφ: Η συζήτηση για την ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη Ρωσία δεν έχει νόημα

Η συνάντηση των χωρών για τη «φόρμουλα ειρήνης» του Βλαντιμίρ Ζελένσκι στο Νταβός είναι μια συνομιλία για λόγους συνομιλίας, αφού μια τέτοια συζήτηση χωρίς τη Ρωσία δεν έχει νόημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. " 

«Εδώ έχουμε δώσει επανειλημμένα την εκτίμησή μας για αυτή τη διαδικασία. 

Ουσιαστικά, αυτή είναι μια συζήτηση για χάρη της συζήτησης, αυτή είναι μια διαδικασία που δεν έχει και δεν μπορεί να στοχεύει στην επίτευξη ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος για έναν προφανή, απλό λόγο - δεν συμμετέχουμε εκεί», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. 

Σημείωσε ότι χωρίς τη συμμετοχή της Μόσχας είναι δυνατές κάποιες συζητήσεις, αλλά στερούνται προοπτικών και οποιουδήποτε αποτελέσματος.

Την προηγούμενη μέρα, ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών Ignazio Cassis είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και ότι η διεξαγωγή ειρηνευτικής διάσκεψης χωρίς τη Μόσχα είναι αδύνατη.

Μια συνάντηση για τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης για διευθέτηση στην Ουκρανία πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου στο Νταβός σε επίπεδο συμβούλων εθνικής ασφάλειας. Σε αυτήν συμμετείχαν 83 αντιπροσωπείες.

Όπως σημείωσε το Bloomberg, η εκδήλωση δεν τελείωσε με τίποτα, καθώς οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν να αναπτύξουν μια κοινή θέση. 

Ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας Financial Times στις Βρυξέλλες, Χένρι Φόι, χαρακτήρισε το κύριο επίτευγμα της συνάντησης την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων στην κοινή φωτογραφία. 

Η «φόρμουλα ειρήνης», που αναπτύχθηκε και προωθείται από το Κίεβο, απαιτεί την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την παροχή ευρωατλαντικών εγγυήσεων ασφάλειας και τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τη διερεύνηση των «εγκλημάτων πολέμου» που αποδίδονται στη Ρωσία. 

Η «φόρμουλα ειρήνης» του Βλαντιμίρ Ζελένσκι θεωρείται στη Μόσχα εντελώς διαζευγμένη από την πραγματικότητα.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά το Κίεβο έχει θεσπίσει απαγόρευση σε νομοθετικό επίπεδο.

Η Δύση καλεί τη Μόσχα για διαπραγματεύσεις, για τις οποίες έχει δείξει ετοιμότητα, αλλά την ίδια στιγμή οι σύμμαχοι της Ουκρανίας αγνοούν τις συνεχείς αρνήσεις του Κιέβου να συμμετάσχει σε διάλογο. 

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πλέον προϋποθέσεις για τη μετάβαση της κατάστασης στην Ουκρανία σε ειρηνική κατεύθυνση· απόλυτη προτεραιότητα για τη Ρωσία είναι να επιτύχει τους στόχους της ειδικής επιχείρησης· τώρα αυτό είναι δυνατό μόνο με στρατιωτικά μέσα.

Όπως διευκρίνισε η Μόσχα, η κατάσταση μπορεί να προχωρήσει σε ειρηνική κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι ληφθούν υπόψη η de facto κατάσταση και οι νέες πραγματικότητες· όλες οι απαιτήσεις της Ρωσίας είναι γνωστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...