Οκτώ άτομα συνέλαβε η FSB για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας «Πέντε Ρώσοι και τρεις πολίτες της Ουκρανίας και της Αρμενίας»

 Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι συνέλαβε οκτώ υπόπτους για την επίθεση με εκρηκτικά που σημειώθηκε το Σάββατο στη γέφυρα της Κριμαίας, που συνδέει την προσαρτημένη ουκρανική χερσόνησο με το ρωσικό έδαφος.

Σε ανακοίνωσή της η FSB επεσήμανε ότι έχουν συλληφθεί «πέντε Ρώσοι και τρεις πολίτες της Ουκρανίας και της Αρμενίας», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Special Report: U.S. firm supplied networking tech to maker of Russian missiles.. Αμερικανική εταιρεία παρείχε τεχνολογία δικτύωσης στον κατασκευαστή ρωσικών πυραύλων

 Ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 οδηγεί στην Κόκκινη Πλατεία κατά τη διάρκεια μιας παρέλασης την Ημέρα της Νίκης, η οποία σηματοδοτεί την 77η επέτειο από τη νίκη επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στο κέντρο της Μόσχας, Ρωσία, 9 Μαΐου 2022. REUTERS/Evgenia Novozhenina/ Φωτογραφία αρχείου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 12 Οκτωβρίου (Reuters) - Από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, Στής αμερικανικές εταιρείες έχει απαγορευτεί να συναλλάσσονται με την MMZ Avangard, μια κρατική εταιρεία που κατασκευάζει πυραύλους για ένα από τα πιο εξελιγμένα όπλα της Ρωσίας, το σύστημα αεράμυνας S-400 .

Λαβρόφ: Είμαστε ανοιχτοί σε μια συνάντηση Πούτιν - Μπάιντεν

 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει σοβαρή πρόταση για διαπραγματεύσεις.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να μιλήσει με τις ΗΠΑ ή την Τουρκία για τους τρόπους τερματισμού του πολέμου και πρόσθεσε ότι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, έχουν πει ότι οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές σε συνομιλίες, αλλά η Ρωσία τις έχει αρνηθεί. «Αυτό είναι ψέμα. Δεν έχουμε δεχτεί σοβαρές προτάσεις για επαφή».

«Εξαρτάται» απαντά ο Μπάιντεν για το αν θα συναντηθεί με Πούτιν στην G20

 Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες Τρίτη ότι δεν έχει καμία «πρόθεση» να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου της G20. Ωστόσο πρόσθεσε πως αυτό θα «εξαρτηθεί», ιδίως από το εάν ο Ρώσος ομόλογός του εκδηλώσει την πρόθεση να συζητήσει την απελευθέρωση Αμερικανίδας που παραμένει φυλακισμένη στη Ρωσία.

«Δεν έχω πρόθεση να τον συναντήσω. Αλλά αν για παράδειγμα έρθει να με δει στην G20 και μου πει “Θέλω να συζητήσουμε για την απελευθέρωση της (σ.σ. διάσημης Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνι Γκράινερ’” θα τον συναντήσω. Αυτό που θέλω να πω είναι πως εξαρτάται», είπε ο κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Κατολισθήσεις στη Βενεζουέλα: Για 100 νεκρούς στη Λας Τεχερίας κάνει λόγο ο Μαδούρο-Ανασύρθηκαν 39 σοροί

 Για «περίπου εκατό» νεκρούς εξαιτίας των κατολισθήσεων που χτύπησαν το Σάββατο την πόλη Λας Τεχερίας, σε κεντρικό-βόρειο τομέα της χώρας της Λατινικής Αμερικής, μίλησε χθες Τρίτη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

«Έχουν ήδη ανασυρθεί 39 πτώματα», δήλωσε ο κ. Μαδούρο στη δημόσια τηλεόραση VTV. «Και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος αριθμός αγνοουμένων: αγνοείται η τύχη 56 ανθρώπων. Θα φθάσουμε στα περίπου εκατό θύματα σε αυτή την τραγωδία, σε αυτή τη φυσική καταστροφή», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους.

Τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούν στη Λας Τεχερίας θεωρούν πως είναι απίθανο πλέον να βρεθούν επιζήσαντες στην πόλη κάπου 50.000 κατοίκων.

Ξεπερνούν τους 900.000 οι πλημμυροπαθείς στο Νότιο Σουδάν

 Σχεδόν 909.000 άνθρωποι πλήττονται από πλημμύρες ευρείας κλίμακας στο Νότιο Σουδάν, αριθμός υπερδιπλάσιος από αυτόν για τον οποίο γινόταν λόγος τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Το νεότερο κράτος του πλανήτη, βυθισμένο στη βία εθνικοπολιτικής φύσης και τη χρόνια πολιτική αστάθεια αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία από το Σουδάν το 2011, υπομένει εκτεταμένες πλημμύρες για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι οποίες πλέον πλήττουν εννέα από τις δέκα πολιτείες του Νότιου Σουδάν, ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ σε ενημερωτικό σημείωμά του για την κρίση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η απόφαση της Γερουσίας των ΗΠΑ για τα τουρκικά F16 είναι ήττα του δόγματος Μητσοτάκη

 «Με την απόφαση που έλαβε χθες (11/10) η Γερουσία να απορρίψει τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

Επίσης τονίζει πως: «Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η Ρωσία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ψευδοκράτος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα».

Ιταλία: Boeing 747 Dreamlifter χάνει έναν τροχό 122 κιλών κατά την απογείωση

 ανταπόκριση από Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής

Η Corriere della Sera μεταδίδει πως ένα Boeing 747 Dreamlifter, το δεύτερο μεγαλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο που κατασκευάστηκε για τη μεταφορά τμημάτων ατράκτου μεταξύ των εργοστασίων του αμερικανικού γίγαντα, έχασε έναν από τους δεκαοκτώ τροχούς του αμέσως μετά την απογείωσή του από τον διάδρομο του αεροδρομίου του Taranto “Marcello Arlotta” κοντά στην πόλη Grottaglie της Απουλίας.
Το λάστιχο, ύψους 1,2 μέτρων και βάρους 122 κιλών, έπεσε σε έναν αμπελώνα χωρίς να προκαλέσει ζημιές η τραυματίες.