49η επέτειος Πολυτεχνείου: Ανεξίτηλες μνήμες και μαρτυρίες – Επί ποδός η ΕΛΑΣ με έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (video)

 Όσοι έζησαν την ταραγμένη εποχή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θυμούνται το σκοτεινό ξημέρωμα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Πέντε δεκαετίες μετά κανείς από τους φοιτητές, που ύψωσαν το ανάστημά τους τη ζοφερή περίοδο της επταετίας, δε ξεχνά τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάρρευση της χούντας.

Ο δικηγόρος και συγγραφέας Γιάννης Σεργόπουλος ήταν τότε ένας από τους νεαρούς σπουδαστές της Νομικής που είδαν τον κόσμο γύρω τους να βυθίζεται στο σκοτάδι και αποφάσισε να αντιδράσει.

Μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων – Άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων

 Δεκάδες φάρμακα, από παυσίπονα και αντιβιοτικά μέχρι φάρμακα για την αντιμετώπιση πολύ σοβαρών παθήσεων, έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. Οι ελλείψεις έχουν διαμορφώσει μια δύσκολη καθημερινότητα τους τελευταίους μήνες για φαρμακοποιούς και γιατρούς, αλλά πρωτίστως βέβαια για τους ίδιους τους ασθενείς.

Από το ένα φαρμακείο στο άλλο πηγαίνουν οι ασθενείς αναζητώντας τα φάρμακα που χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση. Απλά φάρμακα όπως παιδικά σιρόπια, θρομβολυτικά αλλά και αναντικατάστατα όπως κορτιζόνες παρουσιάζουν έλλειψη.

«Έξυπνοι» μετρητές, vouchers και παύση παραγωγής σε ώρες αιχμής από την τροπολογία για υπερκέρδη στην ενέργεια

 Στη Βουλή κατατέθηκε η τροπολογία για την επιβολή φόρου στα υπερ-έσοδα που είχαν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Προωθείται επίσης πρόγραμμα για την «Ετοιμότητα υποδομών για έξυπνα κτίρια». Θα δίδονται ακόμη vouchers στους ιδιοκτήτες κτιρίων για την εξοικονόμησης ενέργειας.

Καθώς το ρολόι «τρέχει» γράφοντας κιλοβατώρες, οι ενεργειακές εταιρίες γράφουν «υπερκέρδη».

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, αναμένεται να ανακτηθούν και τα υπερβολικά κέρδη των παρόχων ενέργειας, δηλαδή της λιανικής, μετά την ανάκτηση κερδών από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής.

Πύραυλοι στην Πολωνία: Το δραματικό παρασκήνιο και πόσο κοντά βρεθήκαμε σε μία επικίνδυνη κλιμάκωση

 «Ατύχημα» και όχι «εσκεμμένη ενέργεια» ήταν η πτώση δύο πυραύλων στην Πολωνία, που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό. Έπειτα από μια δραματική νύχτα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σκόπιμη επίθεση εναντίον της Πολωνίας – η οποία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ – και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Πολωνίας, ενώ το Κρεμλίνο χαιρέτισε τη «αυτο-συγκράτηση» των ΗΠΑ στο θέμα.


Ο καιρός με τον Σάκη Αρναούτογλου: Άστατος αναμένεται ο καιρός για τα επόμενα εικοσιτετράωρα

 Αρκετά άστατος θα γίνει ο καιρός τις επόμενες ώρες κυρίως στα δυτικά όπου περιμένουμε έντονα φαινόμενα κατά τόπους. Την Πέμπτη, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σχεδόν σε όλο το δυτικό κομμάτι της χώρας αλλά και σε άλλα μέρη όπως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη αλλά και στα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι στα 5 με 6, έως και 7 μποφόρ σε περιοχές του Αιγαίου ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 6 με 10 βαθμούς Κελσίου νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ ενώ στη διάρκεια της ημέρας δε θα ξεπεράσει του 18-23 βαθμούς.

Στην Αττική θα συννεφιάζει όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα, τις βραδινές ώρες να είναι πιθανές κάποιες μπόρες.

Η Ουάσινγκτον εμμένει στην εκτίμηση της Βαρσοβίας ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο

 Η Ουάσινγκτον δεν έχει δει τίποτα που να έρχεται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι ένας πύραυλος που έπεσε στο έδαφός της, χθες Τρίτη, προήλθε πιθανότατα από έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντριέν Γουάτσον.

«Όποια και αν είναι τα τελικά συμπεράσματα, είναι σαφές ότι το μέρος που τελικά ευθύνεται για αυτό το τραγικό περιστατικό είναι η Ρωσία, η οποία εκτόξευσε ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, στοχεύοντας ιδιαίτερα μη στρατιωτικές υποδομές», είπε η Γουάτσον, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία διατηρεί το δικαίωμα αυτοάμυνας.

G20: Συμφωνία Ιταλίας και Κίνας για διπλωματικές λύσεις για την Ουκρανία

 Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν στη συνάντηση κορυφής στο Μπαλί και «συμφώνησαν ότι πρέπει να προωθηθεί κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για να τεθεί τέλος στη σύγκρουση και να αποφευχθεί η κλιμάκωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίγνκ στη σύνοδο κορυφής της G20 και συμφώνησαν ότι «κάθε διπλωματική πρωτοβουλία» πρέπει να τεθεί στο τραπέζι για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο της.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν στη συνάντηση κορυφής στο Μπαλί και «συμφώνησαν ότι πρέπει να προωθηθεί κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για να τεθεί τέλος στη σύγκρουση και να αποφευχθεί η κλιμάκωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Eurofighter προσφέρει το Βερολίνο στη Βαρσοβία

 «Aπάντηση» στο πυραυλικό χτύπημα της πολωνικής μεθορίου-νατοϊκού έδαφους και ανεξαρτήτως της προέλευσης του πυραύλου -«Δεν θα συνέβαινε όλο αυτό χωρίς τον πόλεμο στην Ουκρανία». λέει ο Σολτς.

«Σοκαρισμένη» από τις εξελίξεις στην Πολωνία μετά το πλήγμα που δέχθηκε χθες το χωριό Πσεβόντουφ είναι η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τη δήλωση του αν. κυβερνητικού εκπροσώπου Βόλφγκαντ Μπύχνερ στο Βερολίνο. «Οι έρευνες διεξάγονται υπό μεγάλη πίεση» ανέφερε χαρακτηριστικά χωρίς να παίρνει θέση για το «ποιος φταίει». Υπογράμμισε ωστόσο «ότι χωρίς τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα είχε συμβεί κάτι τέτοιο».

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2022 19:39.. Ζελένσκι: Δεν ήταν δικός μας ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία

 Ο Ουκρανός Πρόεδρος ζητά να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης, που παραλίγο να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου με εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία  ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Ζελένσκι  πρόσθεσε  πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.

Αυτές τις δηλώσεις έγιναν ενώ -και – ο Τζο Μπάιντεν απέδωσε στην ουκρανική αεράμυνα το περιστατικό, που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και παραλίγο να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου με εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Συνάντηση Πούτιν με τον πρόεδρο της Κούβας την ερχόμενη εβδομάδα στη Μόσχα

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, του Μιγκέλ Ντίας–Κανέλ  στην ρωσική πρωτεύουσα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου αφιερωμένου στον τελευταίο επαναστάτη ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Συνάντηση του Προέδρου της Κούβας Μιγκέλ Ντίας–Κανέλ  και του Βλαντιμίρ Πούτιν, την ερχόμενη εβδομάδα στην Μόσχα, ανακοίνωσαν σήμερα το Κρεμλίνο και ο Κουβανός πρέσβης στη Ρωσία.

«Αναμένουμε την επίσκεψή του στη Μόσχα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης σε δημοσιογράφους.

Αϊτή: ΟΗΕ και κυβέρνηση ζητούν 145,6 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της χολέρας

 «Η κρίση της χολέρας πλήττει σφοδρά του ήδη ευάλωτους πληθυσμούς», επεσήμανε ο ΟΗΕ, επικαλούμενος πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP).

Έκκληση για τη συγκέντρωση 145,6 εκατ. δολαρίων έκαναν χθες η κυβέρνηση της Αϊτής και το γραφείο του ΟΗΕ στο Πορτ-ο- Πρενς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημία χολέρας στη χώρα, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 161 ανθρώπων.

Η πολύ φτωχή αυτή χώρα της Καραϊβικής, που έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφαλείας, είναι αντιμέτωπη από τις αρχές Οκτωβρίου με την επανεμφάνιση της ασθένειας,

Οι 15 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας

 Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στις 15 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας. Αν θέλετε να δείτε περισσότερες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, μεταβείτε απευθείας στις 5 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας .

Όταν οι περισσότεροι σκέφτονται την Ευρώπη, σκέφτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ως ένα μπλοκ 27 χωρών αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

 Παγκόσμιος συναγερμός μετά την πτώση δύο πυραύλων σε πολωνικό έδαφος, κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου. Νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, επεσήμανε ότι οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Μπαλί.