Πύραυλοι στην Πολωνία: Το δραματικό παρασκήνιο και πόσο κοντά βρεθήκαμε σε μία επικίνδυνη κλιμάκωση

 «Ατύχημα» και όχι «εσκεμμένη ενέργεια» ήταν η πτώση δύο πυραύλων στην Πολωνία, που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό. Έπειτα από μια δραματική νύχτα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για σκόπιμη επίθεση εναντίον της Πολωνίας – η οποία είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ – και οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του προέδρου της Πολωνίας, ενώ το Κρεμλίνο χαιρέτισε τη «αυτο-συγκράτηση» των ΗΠΑ στο θέμα.



Το χρονικό του θρίλερ

Βαρσοβία και ΝΑΤΟ βάζουν τέλος στην ανησυχία για την πιο επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου της Ουκρανίας. Η πτώση του πυραύλου σε πολωνικό έδαφος ήταν ένα ατυχές περιστατικό και όχι έσκεμμένη επίθεση της Ρωσίας, όπως δείχνουν οι προκαταρκτικές έρευνες. Πιθανόν τα θραύσματα να προέρχονται από πύραυλο s-300 που χρησιμοποιούσαν οι ουκρανοί για την αεράμυνά τους.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ τονίζει πως οι έρευνες συνεχίζονται και ξεκαθαρίζει πως το ΝΑΤΟ δεν έχει στοιχεία ότι το Κρεμλίνο ετοιμάζει επίθεση κατά της Συμμαχίας: «Θα είμαι όμως ξεκάθαρος. Δεν φταίει η Ουκρανία γι’ αυτό. Η Ρωσία έχει την τελική ευθύνη για όσο διάστημα συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας».

Ήταν όμως ένα ολονύχτιο θρίλερ με έκτακτες συσκέψεις από την Ινδονησία μέχρι τις Βρυξέλλες. Ο Τζο Μπάιντεν και άλλοι νατοϊκοί ηγέτες σηκώθηκαν από το κρεβάτι για να εκτιμήσουν την κατάσταση, με τον Ζελένσκι να ασκεί πιέσεις για άμεση παρέμβασή της Συμμαχίας.

Ο πρόεδρος ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε: «Είναι απίθανο, αν δει κανείς την πορεία του να έχει εκτοξευτεί από τη Ρωσία. Αλλά μένει να το δούμε».

Ο Ουκρανός πρόεδρος επιμένει όμως πως ο πύραυλος δεν ήταν ουκρανικός. Οι συνεργάτες του τονίζουν πως έχουν στοιχεία που δείχνουν τη Ρωσία και ζητούν συμμετοχή στις έρευνες.

Οι Ρώσοι εξ αρχής έκαναν λόγο για προβοκάτσια. Η Μόσχα εξήρε την “μετρημένη” αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη για εξηγήσεις.

Η Δύση βαίνει προς ένα παγκόσμιο πόλεμο, λέει ο Νμτίτρι Μεντβέντεφ: «Διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει όλο και πιο κοντά σε ένα παγκόσμιο πόλεμο».

Η καταδίκη της Ρωσίας για τον πόλεμο, ήρθε και με το κοινό ανακοινωθέν του G20, με τη συμφωνία των περισσότερων ηγετών. Η Μόσχα καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Υπάρχει χώρος για σύγκλιση, ακόμη και από τις μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, για να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία για αποκλιμάκωση» τόνισε ο Μακρόν.

Δεν έλειψαν όμως και οι εντάσεις όταν ο Σι Ζινπίνγκ ζήτησε το λόγο από τον Τζάστιν Τριντό για διαρροές από τη συνάντησή τους στα μέσα ενημέρωσης. Ήταν η πρώτη τους συνάντηση μετά από τρία χρόνια, στην οποία ο Τριντό εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενη κινεζική εμπλοκή στις εκλογές του Καναδά.

Ατύχημα κι όχι «εσκεμμένη ενέργεια»

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, με το που έγινε γνωστό το χθεσινοβραδινό περιστατικό σήμανε συναγερμός, διότι κανείς δεν ήθελε να πιστέψει ότι πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια ωστόσο έπρεπε να είναι έτοιμοι να κάθε ενδεχόμενο. Οι πιο ψύχραιμες και έμπειρες φωνές της συμμαχίας από την αρχή συνιστούσαν αυτοσυγκράτηση για να διαλευκανθεί τι έχει συμβεί. Και κυρίως εξ αρχής θέλησαν να σταματήσουν τις φήμες για χρήση του άρθρου 5 για συλλογική άμυνα. Ακόμη και όταν εχθές τα μεσάνυχτα όταν κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι μάλλον η Βαρσοβία θα επικαλεστεί επισήμως το άρθρο 4, το ΝΑΤΟ δεν επιβεβαίωνε και ορθά όπως αποδείχτηκε, νωρίς το πρωί, αφού περίπου μία πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων η Πολωνία ενημέρωσε ότι δεν θα το κάνει. Από εδώ και πέρα αυτό που αναμένεται είναι τι θα δείξει η έρευνα για τους πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία και επιπλέον στήριξη στην Ουκρανία. Όπως τονίζεται, σε μία τέτοια κατάσταση δεν χρειάζονται κορώνες, αλλά ψυχραιμία γιατί κανείς δεν θέλει να ξεφύγουν τα πράγματα.

Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Παντελής Γκόνος λέει μεταξύ άλλων ότι κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει η έναρξη ενός Παγκοσμίου Πολέμου γιατί το βράδυ της Τρίτης υπήρχαν όλα τα συστατικά. Πάντως, όπως αναφέρει, η στάση της Ουκρανίας δημιουργεί κάποια ερωτήματα. Την ίδια στιγμή μέσα σε αυτό το κλίμα έχει ανοιξει η κουβέντα για διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου. 

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα 

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Στούντιο: Παντελής Γκόνος 

Σχετικές ειδήσεις:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...