Η Μόσχα απειλεί με αντίμετρα την Ουάσινγκτον

 Η Ρωσία θα λάβει αντίμετρα, ακόμα και δυσανάλογα, ως απάντηση στην απόφαση των αμερικανικών αρχών να μην επιτρέψουν σε ένα ρωσικό αεροσκάφος να παραλάβει Ρώσους διπλωμάτες και τις οικογένειές τους από τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η αμερικανική πλευρά συνεχίζει να καταστρέφει συστηματικά τις διμερείς σχέσεις που βρίσκονται ήδη σε αξιοθρήνητη κατάσταση», τόνισε η Μαρία Ζαχάροβα σε ανακοίνωσή της.

Μαρίν Λεπέν: Ο Μακρόν μού πρότεινε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

 Πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Μαρίν Λεπέν φέρεται να απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λέει η ίδια η ηγέτης της ακροδεξιάς.

Αν και η Λεπέν δεν σχολίασε καθόλου το συγκεκριμένο ζήτημα μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Μακρόν, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σήμεραη ίδια διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη

Καταστροφή νορβηγικών Μ109Α3 από το ρωσικό πυροβολικό στην Ουκρανία

 Βομβαρδίστηκαν αποθήκες δυτικών όπλων στην Χερσώνα

Ρωσικό πυροβολικό κατέστρεψε νορβηγικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Μ109Α3 των 105 χλστ. του ουκρανικού Στρατού σήμερα έχω από το Χάρκοβο, ενώ η ρωσική Αεροπορία βομβάρδισε και κατέστρεψε σε αποθήκες δυτικών όπλων στην Χερσώνα.

Bίντεο: Ουκρανική φάλαγγα «εξαερώθηκε» από το ρωσικό πυροβολικό

 Εντοπίστηκε από ρωσικά drones

Μία ουκρανική φάλαγγα «εξαερώθηκε» από το ρωσικό πυροβολικό κάπου στο Ντόνμπας.

Οι πεδινές εκτάσεις της περιοχής δεν ευνοούν τους Ουκρανούς στην κάλυψη απόκρυψη και εντοπίζονται εύκολα από ρωσικά drones.

Βίντεο: Μαζική πυραυλική επίθεση στο Νικολάεφ–Οι Ρώσοι κατέστρεψαν αποθήκες οπλισμού & πυρομαχικών

 11 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους στην πόλη

Oι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε μαζικό πυραυλικό χτύπημα σε ουκρανικές αποθήκες οπλισμού και πυρομαχικών στο Νικολάεφ.

Συνολικά 11 ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν στόχους στην πόλη.

Ρωσία: Οι αυτονομιστές λένε ότι είναι «πολύ κοντά» στην περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων σε Λισίτσανσκ & Σεβεροντονέτσκ

 Ένας εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών υποστήριξε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τις πόλης Λισίτσανσκ και Σεβεροντονέτσκ κινδυνεύουν να περικυκλωθούν, έπειτα από πολλές εβδομάδες μαχών.

Δημοσκόπηση: 7 στους 10 Γάλλους χαίρονται που ο Μακρόν δεν κατέκτησε την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Περίπου 7 στους 10 Γάλλους χαίρονται που ο επανεκλεγείς τον Απρίλιο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν δεν κατέκτησε τον Ιούνιο και την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού. Επίσης, θεωρούν ότι αυτό είναι «καλό για τη δημοκρατία».

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 1.000 οι νεκροί από τον σεισμό – 610 οι τραυματίες

 Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περασμένη νύκτα το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο μιας από τις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο.

«Ο απολογισμός έφθασε τους 1.000 νεκρούς και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Οι άνθρωποι ανοίγουν τάφους, τον ένα μετά τον άλλο», αναφέρει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ενημέρωσης και Πολιτισμού της επαρχίας Πάκτικα, ο Μοχάμαντ Αμίν Χουζάιφα, σε μήνυμά του προς τον Τύπο.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε μια ακτίνα περίπου 500 χιλιομέτρων από περίπου 119 εκατομμύρια ανθρώπους σε Πακιστάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία, ανέφερε σε tweet το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Αυστραλία: Του επιτέθηκε κροκόδειλος και «απάντησε» χτυπώντας τον με τηγάνι (video)

 Με ένα τηγάνι «απάντησε» στην επίθεση που δέχτηκε από έναν κροκόδειλο ο Κάι Χάνσεν, ιδιοκτήτης μιας παμπ δίπλα σε ένα ποτάμι της βόρειας Αυστραλίας.

Ο κροκόδειλος στο σχετικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, εμφανίζεται από τους θάμνους της όχθης του ποταμού και κατευθύνεται αμέσως προς τον άνδρα.

Ιταλία: Το “διαζύγιο” Ντι Μάιο-Κίνημα 5 Αστέρων αλλάζει τις πολιτικές ισορροπίες στο Κοινοβούλιο

 Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής


Η χθεσινή συζήτηση στην Ιταλική Γερουσία, της οποίας ακολούθησε σχετικό ψήφισμα της πολυσυζητημένης πρότασης του Κινήματος 5 Αστέρων, κατέληξε με την Ιταλική Κυβέρνηση να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην αντιμετώπιση του Ουκρανικού (ενόψει του Συνεδρίου της ΕΕ την Πέμπτη 23/06) αλλά και να μην εισπράττει το χτύπημα που πολλοί αναλυτές είχαν υποθέσει.
Επίσης, ανέδειξε μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα: αυτή του Ιταλού ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο με την ονομασία “Μαζί για το μέλλον”, η οποία γεννιέται από την απόσπαση με το Κίνημα 5 Αστέρων.

Ισπανία: Στο 5% μειώνεται ο ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

 Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Στο 5% ο ΦΠΑ για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο και με αφορμή την κρίση της πανδημίας η ισπανική κυβέρνηση είχε μειώσει τον ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από 21% στο 10%.

Η σημερινή ανακοίνωση ότι από το 10% θα μειωθεί στο 5% για όλους τους καταναλωτές (ιδιώτες και επιχειρήσεις) θα επικυρωθεί στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο το ερχόμενο Σάββατο.

Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία: Με κοινή ατζέντα στη Σύνοδο ΕΕ – Δ. Βαλκανίων

 Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Οι πολιτικοί ηγέτες τα Σερβίας, της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας συμφώνησαν να προσέλθουν με κοινή ατζέντα στη Σύνοδο κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί αύριο, 23 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Μετά από διαβουλεύσεις που κράτησαν δύο ημέρες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Εντι Ράμα και Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι

Στον απόπλου, σήμερα, ενός τουρκικού εμπορικού πλοίου από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης έπειτα από συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Μόσχα, σχετικά με τα δημητριακά που είναι αποκλεισμένα στην Ουκρανία εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης, αναφέρθηκε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται από το υπουργείο: «Μερικές ώρες μόνο μετά το τέλος της μακράς συνεδρίασης, το τουρκικό φορτηγό (Azov Concord), που περίμενε εδώ και μέρες, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι».