Το Ευρωκοινοβούλιο «κατέβασε» την έκθεση που έλεγε ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στην ελευθερία Τύπου

Είμαστε στην 108η θέση παγκοσμίως από την 70ή!

Το Ευρωκοινοβούλιο κατέβασε από την σελίδα του την έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα για την Ελευθερία του Τύπου.

Πρόκειται για την έκθεση-«φωτιά» που προκάλεσε σάλο και τράβηξε το διεθνές ενδιαφέρον για την παρουσία της χώρας μας στην τελευταία θέση, στη σχετική λίστα των χωρών της ΕΕ.

Η Ρωσία προχωρά στην απέλαση πέντε διπλωματών από την Πορτογαλία

 «Καλούνται να εγκαταλείψουν την χώρα εντός 14 ημερών από την επίδοση διπλωματικής διακοίνωσης στον πρέσβη»

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου, την απέλαση πέντε Πορτογάλων διπλωματών ως αντίποινα για την απέλαση 10 Ρώσων, τον περασμένο μήνα.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν αμερικανικά Μ777 των 155 mm στο Podgornoye του Nτόνμπας

 Χρησιμοποιήθηκαν ρωσικά drone-καμικάζι

Βίντεο που αναρτήθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις δείχνει την στοχοποίηση αμερικανικών πυροβόλων Μ777 των 155 χλστ. από ρωσικά drones και την μετέπειτα άμεση καταστροφή τους.

Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Παλαβές» οι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας

 Οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να προχωρούν στην επιβολή «παλαβών» οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και ταυτόχρονα να απαιτούν η Μόσχα να εγγυηθεί τον παγκόσμιο εφοδιασμό με τρόφιμα, έκρινε χθες Πέμπτη (19/5) ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατηγόρησε νωρίτερα χθες τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αμερικανική πρωτοβουλία, πως θέτει υπό ομηρία «τον εφοδιασμό με τρόφιμα εκατομμυρίων Ουκρανών και εκατομμυρίων άλλων στον κόσμο».

«Η χώρα μας είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της», ήταν η αντίδραση του κ. Μεντβέντεφ, «όμως αναμένει επίσης τη συμβολή των εμπορικών της εταίρων».

Αλλιώς δεν έχει λογική: από τη μια, μας έχουν επιβάλει παλαβές κυρώσεις, από την άλλη, απαιτούν να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με τρόφιμα. Δεν πάει έτσι, δεν είμαστε ηλίθιοι», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος (2008-2012), νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Η Ρωσία και η Ουκρανία εγγυώνται το 30% του παγκόσμιου εφοδιασμού με τρόφιμα.

ΗΠΑ και Ρωσία επέρριψαν οι μεν στη δε και αντιστρόφως χθες Πέμπτη στον ΟΗΕ την ευθύνη για την επιδείνωση της διατροφικής ανασφάλειας παγκοσμίως.

Η Ουάσινγκτον απαίτησε η Μόσχα να επιτρέψει τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα εξαιτίας του πολέμου. «Σταματήστε τον αποκλεισμό των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα! Επιτρέψτε την ελεύθερη κυκλοφορία των πλοίων, των τρένων και των φορτηγών που μεταφέρουν τρόφιμα εκτός Ουκρανίας», αξίωσε ο κ. Μπλίνκεν.

«Σταματήστε να απειλείτε πως θα αναστείλετε την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων σε χώρες που επικρίνουν τον επιθετικό πόλεμό σας», πρόσθεσε.

Καταγγέλλοντας αυτή που χαρακτήρισε πρόθεση των δυτικών κυβερνήσεων να φορτώσουν στη Ρωσία ευθύνες «για όλα τα προβλήματα στον κόσμο», ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια απέρριψε συλλήβδην τις κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων.

Η κρίση των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ενσκήψει εδώ και καιρό και οι αιτίες συμπεριλαμβάνουν την άνοδο του πληθωρισμού, την αύξηση του ασφαλιστικού κόστους, τις δυσχέρειες στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την «κερδοσκοπία στις δυτικές αγορές», αντέτεινε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Την προηγουμένη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

TAGS

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κόλαση επί γης το Ντονμπάς – Έχει καταστραφεί ολοσχερώς, λέει ο Ζελένσκι

 Στο νυχτερινό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, περιέγραψε τη ζοφερή εικόνα στο Ντονμπάς, στα ανατολικά της χώρας όπου έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου με τη Ρωσία. «Είναι κόλαση επί γης και δεν πρόκειται για υπερβολή», είπε.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα 53,6 δισ. δολάρια φτάνει η βοήθεια των ΗΠΑ – Η κατανομή των χρημάτων του νέου πακέτου

 Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς τους Ουκρανούς ανέρχεται στα 53,6 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των 40 δισ. δολαρίων που ενέκρινε η Γερουσία, με το νομοσχέδιο, πλέον, να προωθείται στον Λευκό Οίκο για να το υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν.