Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι τη νίκη;

Εκείνο το πρωί ένας φαντάρος της Βέρμαχτ ανεβαίνει αγκομαχώντας τα μαρμάρινα σκαλιά της Ακρόπολης, πλησιάζει τον στύλο και κατεβάζει τη σημαία με τη σβάστικα. Την τυλίγει κάτω από τη μασχάλη του και πάνω από τον δεξί του ώμο, και κατεβαίνει προσεκτικά προς την έξοδο από τον Ιερό Βράχο. Κάτω τον περιμένει ένα στρατιωτικό όχημα με αναμμένη τη μηχανή. Κάπως έτσι αρχίζει η απελευθέρωση της Αθήνας, εκείνη την ημέρα της χαράς και της περισυλλογής.

Καταλονία: Άρχισε ο θεσμικός πόλεμος με την Μαδρίτη

Στην Ιβηρική κρίση ο καθένας πολεμάει με τα όπλα που διαθέτει. Η Καταλονία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της θεσμικά από το κοινοβούλιό της και οι πολίτες της γέμισαν τους δρόμους και τις πλατείες της Βαρκελώνης στηρίζοντας την απόφαση αυτή.

Η Μαδρίτη με το άρθρο 155 του Συντάγματος της Ισπανίας κήρυξε την διάλυση της Καταλανικής Βουλής, ανακοίνωσε την αποπομπή του προέδρου της τοπικής κυβέρνησης και προκήρυξε εκλογές σε αυτή την περιφέρεια για τις 21 Δεκεμβρίου 2017

ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ - ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ - ΕΝΤΟΝΗ ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΗΚΑΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Στις 15:27 ακριβώς το απομεσήμερο της Παρασκευής της 27ης Οκτωβρίου, η Βουλή της Καταλονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της ιστορικής αυτής περιφέρειας του Ισπανικού βασιλείου. Αυτό που δεν είχε καταστεί δυνατό το 1914, έγινε εφικτό εκατόν τρία χρόνια μετά σχεδόν. Οι κεντρικές οδοί της πόλης της Βαρκελώνης, τα σοκάκια και οι πλατείες του ιστορικού κέντρου γέμισαν από κόσμο που έκλαιγε, χειροκροτούσε και κραύγαζε ενθουσιασμένος και συγκινημένος ταυτόχρονα.