ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΊΑΣ...Η πυρηνική βιομηχανία ενώνει τη Ρωσία.

 Πριν από 16 χρόνια, με απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, δημιουργήθηκε η κρατική εταιρεία Rosatom. 

Σήμερα, η ρωσική πυρηνική βιομηχανία είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην παγκόσμια αγορά πυρηνικής τεχνολογίας, έχοντας μετατραπεί σε διεθνή «μεταφορέα αντιδραστήρα» και εταιρεία ολοκλήρωσης βασικών βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας.

 Οι εγχώριοι πυρηνικοί επιστήμονες έχουν λάβει πολλά ρωσικά και διεθνή βραβεία και κάθε μέρα

του 2023 ήταν γεμάτη με σημαντικές επιστημονικές και παραγωγικές επιτυχίες ειδικών της πυρηνικής βιομηχανίας. Στο ειδικό μας έργο θα μιλήσουμε για 140 και ένα εξαιρετικά επιτεύγματα της πυρηνικής βιομηχανίας τον περασμένο χρόνο.

ΣΤΗΝ ΡΩΣΊΑ

Σήμερα, περισσότερες από 400 βιομηχανικές επιχειρήσεις που βρίσκονται από το Καλίνινγκραντ έως το Βλαδιβοστόκ απασχολούν 350 χιλιάδες άτομα. Η βιομηχανία έχει 31 πυρηνικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 10 κλειστών πόλεων, 12 πόλεων σταθμών, συμπεριλαμβανομένου του Energodar, και 9 πόλεων με διαφορετικά καθεστώτα. Φιλοξενούν σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.



Η πυρηνική βιομηχανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και χωρίς εκπομπές CO2. Το μερίδιο της πυρηνικής παραγωγής στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας έχει φτάσει το 20%. Κάθε πέμπτος λαμπτήρας στη Ρωσία λάμπει χάρη στο έργο των πυρηνικών σταθμών. Η Rosenergoatom διαθέτει 37 μονάδες πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου και μέχρι στιγμής του μοναδικού πλωτού πυρηνικού εργοστασίου στον κόσμο. Στόχος είναι να αυξηθεί το μερίδιο της πυρηνικής παραγωγής στη Ρωσία στο 25% έως το 2045 μέσω της κατασκευής 17 νέων μεγάλων, μεσαίων και μικρών μονάδων. Για να λύσει αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα, η State Corporation έχει μετατραπεί σε εργοστάσιο αντιδραστήρων - ο μόνος μεταφορέας στον κόσμο για την παραγωγή εξοπλισμού για πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και όχι μόνο σειριακές μονάδες υψηλής ισχύος VVER-1200, αλλά και για εντελώς νέα έργα - ένα πιλοτικό Σύμπλεγμα ισχύος επίδειξης με τον αντιδραστήρα BREST-OD-300, VVER-600 με έλεγχο φάσματος, καθώς και για πέντε εμπορικές μονάδες χαμηλής κατανάλωσης.

Οι εργαζόμενοι στην πυρηνική ενέργεια αναπτύσσουν ηλεκτρική πρόωση στη χώρα, για την οποία κατασκευάζουν ένα εργοστάσιο κυψελών ιόντων λιθίου για αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στο Καλίνινγκραντ. Θα παρέχει μπαταρίες για 50 χιλιάδες ηλεκτρικά οχήματα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η κατασκευή του ίδιου εργοστασίου στη Νέα Μόσχα, στο χωριό Krasnaya Pakhra. Και τα δύο εργοστάσια θα φτάσουν την σχεδιασμένη δυναμικότητά τους έως το 2025 και θα παράγουν ετησίως τουλάχιστον 100 χιλιάδες μπαταρίες έλξης.


Η πυρηνική βιομηχανία ενώνει τη Ρωσία. Οι ειδικοί άρχισαν να δημιουργούν ένα εθνικό πλαίσιο logistics που συνδέει το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας μέσω της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής με τα λιμάνια της Άπω Ανατολής.


Η Ρωσία κατέχει τον μοναδικό στόλο πυρηνικών παγοθραυστικών στον πλανήτη, ο οποίος διασφαλίζει τη λειτουργία της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής - της συντομότερης διαδρομής από την Ευρώπη στην Ασία.

Τον Νοέμβριο του 2023, ένα νέο περίπτερο Atom άνοιξε στο VDNKh στη Μόσχα. Σε επτά ορόφους υπάρχει μια διαδραστική έκθεση που αφηγείται την ιστορία της ανάπτυξης της εγχώριας πυρηνικής βιομηχανίας και τεχνολογίας και το σχηματισμό της κρατικής εταιρείας.

ΣΤΟΝ ΚΌΣΜΟ

Η Ρωσία είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της παγκόσμιας πυρηνικής αγοράς. Το χαρτοφυλάκιο του κλάδου περιλαμβάνει 33 έργα για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε 11 χώρες, 22 από τα οποία βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής σε επτά χώρες. Τα έσοδα από το εξωτερικό διπλασιάστηκαν μέσα σε έξι χρόνια και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα φτάσουν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κύριο γεγονός του 2023 είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής του Λευκορωσικού NPP με δύο υπερσύγχρονες μονάδες ισχύος VVER-1200 γενιάς III+.

Όσον αφορά τον όγκο της βάσης ορυκτών πόρων ουρανίου, χάρη σε έξι κοινοπραξίες με το Καζακστάν, καταλαμβάνουμε τη δεύτερη θέση στον κόσμο.

Η Ρωσία είναι ο απόλυτος ηγέτης στην παραγωγή ιατρικών ισοτόπων και καταλαμβάνει το ένα τρίτο της παγκόσμιας αγοράς για αυτά τα προϊόντα.







2023: ΜΌΝΟ ΓΕΓΟΝΌΤΑ, ΜΌΝΟ ΑΡΙΘΜΟΊ
Τεχνολογίες αντιδραστήρων
Εμπλουτισμός ουρανίου
Κατασκευή πυρηνικών καυσίμων
Παραγωγή πυρηνικής ενέργειας
Διαχείριση RW
Χειρισμός SNF
Μαθηματική μοντελοποίηση
Ανεξάρτητη υποδομή πληροφορικής
Επιστημονική έρευνα
Εξόρυξη ουρανίου
ΠΥΡΗΝΙΚΉ ΠΑΡΑΓΩΓΉ
1.

Φρέσκο ​​καύσιμο παρήχθη και παραδόθηκε για την πρώτη επαναφόρτωση πυρηνικού καυσίμου στον μοναδικό πλωτό πυρηνικό σταθμό θερμικής ενέργειας στον κόσμο, τον Akademik Lomonosov, στην Chukotka.

2.
Η Rosenergoatom έλαβε θετικό συμπέρασμα από την κρατική εμπειρογνωμοσύνη για το έργο για την κατασκευή των μονάδων ισχύος Νο. 3 και Νο. 4 του NPP-2 του Λένινγκραντ.
3.
Τον Οκτώβριο, η Rosenergoatom έθεσε σε εμπορική λειτουργία το Πληροφοριακό Σύστημα για την Υποστήριξη των Λειτουργιών Πυρηνικών Σταθμών (TOREX) σε πέντε πυρηνικούς σταθμούς: Balakovo, Beloyarsk, Kola, Rostov και Smolensk.
4.
Οι δύο πόλεις όπου βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο - το Pevek και το Bilibino στην Chukotka - συνδέθηκαν με μια νέα γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 110 kV, η οποία αντικατέστησε την απαρχαιωμένη γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας.
5.
Τους 11 μήνες του 2023, οι ρωσικοί πυρηνικοί σταθμοί παρήγαγαν πάνω από 197 δισεκατομμύρια kWh ηλεκτρικής ενέργειας, υπερβαίνοντας το σχέδιο κατά 2,04%.
6.
Τον Δεκέμβριο, ο NPP Balakovo έλαβε άδεια για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της τέταρτης μονάδας ισχύος για άλλα 30 χρόνια.
7.
Στους πυρηνικούς σταθμούς του Κουρσκ και του Λένινγκραντ, ολοκληρώθηκε ένα από τα σημαντικά στάδια προετοιμασίας για τον παροπλισμό των κλειστών μονάδων ισχύος με αντιδραστήρες RBMK: το τελευταίο συγκρότημα αναλωμένου καυσίμου εκφορτώθηκε από τον πυρήνα του αντιδραστήρα της μονάδας ισχύος KuNPP Νο. 1 και από τον αντιδραστήρα της μονάδας ισχύος Νο. 2 του Λένινγκραντ NPP πριν από το χρονοδιάγραμμα.
8.
Στον NPP Novovoronezh, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πιλοτική βιομηχανική λειτουργία της μονάδας ισχύος VVER-1200 No. 6 σε κύκλο καυσίμου διάρκειας 18 μηνών. Ένας αυξημένος κύκλος καυσίμου θα επιτρέψει την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση της διάρκειας των επισκευών.
9.
Το χημικό εργοστάσιο της Σιβηρίας ξεκίνησε μια ολοκληρωμένη δοκιμή του εξοπλισμού της μονάδας κατασκευής/ανακατασκευής πυρηνικών καυσίμων (FRM), της πρώτης βιομηχανικής εγκατάστασης του ενεργειακού συγκροτήματος πειραματικής επίδειξης, που δημιουργείται στο πλαίσιο του έργου Breakthrough.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...