Οι ισλαμιστές έπληξαν με Ayyash-250 τα διυλιστήρια της Χάιφα: “Η Χεζμπολάχ εκπαίδευσε τη Χαμάς σε Συρία & Λίβανο για την επίθεση στο Ισραήλ” λένε οι ΝΥΤ

 Η Χαμάς εξαπέλυσε την πρώτη βαλλιστική επίθεση στο Ισραήλ πλήττοντας πριν λίγη ώρα τα διυλιστήρια κοντά στο λιμάνι της Χάιφας, 150 χλμ μακριά από την Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαμάς εξαπέλυσε τον βαλλιστικό πύραυλο Ayyash-250 εμβέλειας 250 χλμ ο οποίος διαπέρασε την ισραηλινή αεράμυνα.

Με αφορμή την επίθεση αυτή της Χαμάς αμερικανικά ΜΜΕ όπως οι NYT και οι WSJ αποδεσμεύουν κρίσιμες πληροφορίες για το πώς στήθηκε η επιχείρηση που οδήγησε στο αιματοκύλισμα στο Ισραήλ.

Το πιο ανησυχητικό, είναι η αναφορά των αμερικανικών ΜΜΕ πως Χεζμπολάχ-Χαμάς και Ιράν έχουν προετοιμαστεί για μεγάλο πόλεμο με εύρος και εμβέλεια, συμπεριλαμβανομένης μιας χερσαίας εισβολής.

Άρα το ερώτημα είναι αν υπάρχει κάποια “παγίδα” για το Ισραήλ. Οι εξελίξεις πλέον μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από καταιγιστικές στην αρένα της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε επίσης: Προς γενικευμένη σύρραξη: “Το Ιράν σχεδίασε και οργάνωσε την επίθεση στο Ισραήλ – Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την εμπλοκή Χεζμπολάχ-Ιρανών Φρουρών” – Βόμβα WSJ

Πρώτος στόχος η Χεζμπολάχ….

Οι  NYT αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα:

«Κάποιοι άνθρωποι που γνωρίζουν την επιχείρηση είπαν ότι ένας στενός κύκλος ηγετών από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς βοήθησαν στο σχεδιασμό της επίθεσης που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτός ο κύκλος εκπαίδευσε μαχητές και είχε προηγμένη γνώση γι’ αυτήν».

Αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε συνεντεύξεις με τρεις Ιρανούς που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, έναν Ιρανό που συνδέεται με την ανώτερη ηγεσία και έναν Σύρο που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ.

Ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, πραγματοποίησε μια ωριαία διαδικτυακή συνάντηση τον Μάρτιο με μια ελίτ ομάδα Στρατηγών από όλες τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και τους είπε να ετοιμαστούν για έναν πόλεμο με το Ισραήλ —με εύρος και εμβέλεια— συμπεριλαμβανομένης μιας χερσαίας εισβολής.

Αυτό θα σήμανε μια νέα εποχή, σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες από το Ιράν και τη Συρία.

Tον περασμένο χρόνο, υπήρξαν ενδείξεις ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του ετοιμάζονταν να υιοθετήσουν μια πιο επιθετική προσέγγιση έναντι του Ισραήλ.

Ο στρατηγός Esmail Ghaani, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη του δικτύου αντιπροσώπων του Ιράν ως επικεφαλής της παραστρατιωτικής δύναμης Quds της χώρας, ταξίδεψε επανειλημμένα στον Λίβανο για μυστικές συναντήσεις με ηγέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Τον περασμένο χρόνο, ο κ. Ghaani εργάστηκε για να συντονίσει και να ενοποιήσει όλους τους πληρεξούσιους του Ιράν, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις Ιρανών αναλυτών και πέντε Ιρανών που γνωρίζουν το έργο του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης της χώρας.

Ένοπλοι της Χαμάς που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν από το Ισραήλ δήλωσαν ότι εκπαιδεύονταν για την τελευταία επιχείρηση εδώ και ένα χρόνο, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους της άμυνας.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σε τηλεοπτική ομιλία ότι η ομάδα είχε οργανώσει ένα τάγμα 3.000 ατόμων για την επίθεση και είχε άλλους 1.500 εφεδρικούς μαχητές. Την Τρίτη, το Ισραήλ είπε ότι σκότωσε σχεδόν 1.600 από αυτούς τους επιτιθέμενους.

Η εκπαίδευση γινόταν στον Λίβανο και τη Συρία και ένα μυστικό κοινό κέντρο διοίκησης είχε δημιουργηθεί στη Βηρυτό, σύμφωνα με τους Ιρανούς και Σύρους που γνωρίζουν την επιχείρηση.

Οι κορυφαίοι κομάντος της Χεζμπολάχ, με εμπειρία στον ανταρτοπόλεμο πόλης, εκπαίδευσαν μέλη της Χαμάς στη Συρία και τον Λίβανο, σύμφωνα με δύο Ιρανούς.

Εκπαιδεύτηκαν με αλεξίπτωτα πλαγιάς στον Λίβανο, ενώ στη Συρία, τα μέλη της Χαμάς εκπαιδεύτηκαν στην διεξαγωγή επιδρομών σε ισραηλινές κοινότητες και στην αιχμαλωσία αμάχων ομήρων.

Η Χεζμπολάχ έχει βοηθήσει στην εκπαίδευση άλλων πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν από την περιοχή στο παρελθόν, όπως οι Χούθι στην Υεμένη.

Τους τελευταίους έξι μήνες, η Χεζμπολάχ δημιούργησε προκλήσεις με σκοπό να παραπλανήσει και να αποσπάσει την προσοχή του Ισραήλ στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο και στη Συρία, ώστε να πιστεύει ότι η πραγματική απειλή προερχόταν από αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με δύο Ιρανούς που ενημερώθηκαν μετά την επίθεση.

Ένας αξιωματούχος των ισραηλινών πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι εκατοντάδες Παλαιστίνιοι μαχητές από τη Χαμάς και άλλες ομάδες, και πιθανώς ακόμη περισσότεροι, έχουν εκπαιδευτεί σε στρατόπεδα της Χεζμπολάχ στη Συρία και τον Λίβανο τα τελευταία χρόνια.

Ένας από τους Ιρανούς που ενημερώθηκαν για την επιχείρηση είπε ότι τέσσερις ημέρες πριν από την επίθεση, όλοι όσοι συμμετείχαν συγκεντρώθηκαν από διοικητές της Χαμάς και απομονώθηκαν. Οι ηλεκτρονικές τους συσκευές κατασχέθηκαν και δεν είχαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το Ισραήλ ήταν “τυφλό”.

Οι μαχητές της Χαμάς είχαν λεπτομερή διαγράμματα των ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων – WSJ

Οι μαχητές της Χαμάς, που διείσδυσαν από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, είχαν λεπτομερείς χάρτες πόλεων και στρατιωτικών βάσεων, καθώς και λεπτομερείς πληροφορίες για τα «αδύναμα σημεία των ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων».

Αυτό αναφέρει η Wall Street Journal, η οποία κατάφερε να εξοικειωθεί με τα έγγραφα που βρέθηκαν στα υπάρχοντα των σκοτωμένων μαχητών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, τα έγγραφα που ανακαλύφθηκαν, γραμμένα στα αραβικά, δείχνουν υψηλό βαθμό σχεδιασμού για την επίθεση και σοβαρή κλίμακα συλλογής πληροφοριών της Χαμάς.

«Ήξεραν ακριβώς ποιοι θα ήταν οι στόχοι τους. Καμία προηγούμενη προσπάθεια της Χαμάς δεν πλησίαζε σε αυτό το επίπεδο σχεδιασμού», λέει ο πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Michael Milstein.

Έτσι, ένα από τα έγγραφα, με διαβάθμιση «άκρως απόρρητο» και με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023, περιέχει ένα σχέδιο διείσδυσης στο Kibbutz Mefalsim. Από αυτό προκύπτει ότι την «ώρα S της ημέρας Υ» δύο ομάδες των πέντε ατόμων και ο διοικητής έπρεπε να «εκτελέσουν μια επιχείρηση».

Το έγγραφο 14 σελίδων περιείχε χάρτες και αεροφωτογραφίες του κιμπούτς. Συνοδεύονταν από πληροφορίες ότι φιλοξενούσε περίπου 1.000 πολίτες που προστατεύονται από εθελοντές των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και πληροφορίες ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στο Mefalsim μπορούσαν να φτάσουν «μέσα σε 3-5 λεπτά».

Ένα άλλο έγγραφο που βρέθηκε στο νότιο Ισραήλ έδειξε τις τοποθεσίες και τα ονόματα στα αραβικά πόλεων κοντά στη Λωρίδα της Γάζας που είχαν δεχθεί επίθεση από μαχητές, συμπεριλαμβανομένων των Ein Hashlosha και Kisufin, μαζί με μια διακεκομμένη κόκκινη γραμμή και τη σημείωση “βόρεια διμοιρία”.

Επιπλέον, σύμφωνα με το WSJ, βρέθηκε ένα έγγραφο για τα «αδύνατα σημεία» του κύριου άρματος μάχης του ισραηλινού στρατού, του Merkava, και συστάσεις για την καταστροφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...