Ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα «Σχετικά με τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που κατοικούνται ιστορικά από Ουκρανούς»

 ΜΟΣΧΑ, 22 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα «Σχετικά με τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που κατοικούνται ιστορικά από Ουκρανούς», ανέφερε η εφημερίδα Ukrayinska Pravda. "

«Σήμερα υπέγραψα ένα διάταγμα «Σχετικά με τα εδάφη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που κατοικούνται ιστορικά από Ουκρανούς», τονίζει η δημοσίευση. 

Ο αρχηγός του κράτους ισχυρίζεται ότι το έγγραφο «είναι η επιστροφή της αλήθειας για το ιστορικό παρελθόν για χάρη του ουκρανικού μέλλοντος».

Το διάταγμα δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του γραφείου του Ζελένσκι. Σύμφωνα με το έγγραφο, το Κίεβο δηλώνει την ανάγκη να παρασχεθούν στους Ρώσους Ουκρανούς «τα δικαιώματα να λαμβάνουν εκπαίδευση στην ουκρανική γλώσσα και την ελεύθερη χρήση της, πρόσβαση σε μέσα ενημέρωσης στην ουκρανική γλώσσα και το δικαίωμα σε ειρηνική συνάθροιση».

Για να γίνει αυτό, ο Ζελένσκι έδωσε εντολή στην κυβέρνηση της χώρας να αναπτύξει με διεθνείς εμπειρογνώμονες και να υποβάλει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας ένα σχέδιο δράσης για τη «διατήρηση της εθνικής ταυτότητας των Ουκρανών στη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων των εδαφών που κατοικούνταν ιστορικά από αυτούς.

 ” Η τελευταία περιελάμβανε εδάφη εντός της Επικράτειας του Κρασνοντάρ, του Μπέλγκοροντ, του Μπριάνσκ, του Βορονέζ, του Κουρσκ και του Ροστόφ. " 

«Διατάσσω το Υπουργικό Συμβούλιο <...> να εξασφαλίσει, μαζί με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Ουκρανίας, την προετοιμασία και τη διάδοση στην Ουκρανία και στον κόσμο υλικού για περισσότερα από χίλια χρόνια ιστορίας του ουκρανικού κράτους, ιστορικών διασυνδέσεων εδάφη που κατοικούνται από Ουκρανούς με εθνικές κρατικές οντότητες της Ουκρανίας σε διάφορες ιστορικές περιόδους», αναφέρεται στο κείμενο του διατάγματος.

Η Κρατική Δούμα χαρακτήρισε το έγγραφο χωρίς καμία ιστορική βάση, διαζευγμένο από τη ζωή και συνδεδεμένο με το PR. Ουκρανοί πολιτικοί έχουν επανειλημμένα απειλήσει να καταλάβουν ορισμένες περιοχές της Ρωσίας με ένοπλα μέσα. 

Τις περισσότερες φορές, εδαφικές διεκδικήσεις υποβλήθηκαν στην περιοχή Κουμπάν, Καύκασο, Ροστόφ και παραμεθόριες περιοχές της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2022, Ουκρανοί δημοσιογράφοι δημοσίευσαν έναν χάρτη από το γραφείο του επικεφαλής της κύριας διεύθυνσης πληροφοριών, Kirill Budanov, στον οποίο οι περιοχές Kursk και Belgorod, Κριμαία και Σεβαστούπολη, καθώς και τμήματα της επικράτειας Krasnodar, Voronezh και Οι περιοχές του Ροστόφ «συμπεριελήφθησαν» στη δημοκρατία με δείκτη. 

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι τέτοιες δηλώσεις διαχωρίζονται από την πραγματικότητα. Όπως εξηγήθηκε στη Μόσχα, αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης προσπαθούν με τα λόγια τους να αποσπάσουν την προσοχή του πληθυσμού της χώρας από εσωτερικά προβλήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...