Το Μινσκ κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι παραβίασε το Έγγραφο της Βιέννης για την Ασφάλεια

 ΜΙΝΣΚ, 23 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Το ΝΑΤΟ παραβίασε τις διεθνείς υποχρεώσεις μη προσκαλώντας τη Λευκορωσία να παρακολουθήσει τις ασκήσεις της συμμαχίας, δήλωσε ο Βαλέρι Ρεβένκο, επικεφαλής του τμήματος διεθνούς στρατιωτικής συνεργασίας και βοηθός του υπουργού Άμυνας της δημοκρατίας. "

"Παρά τις δηλώσεις δέσμευσης για την εφαρμογή του εγγράφου της Βιέννης (σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας. - Επιμ.), οι ενέργειες μεμονωμένων κρατών προκαλούν τουλάχιστον παρεξήγηση. 

Οι χώρες του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να προσελκύσουν 90 χιλιάδες στρατεύματα στη "μεγαλύτερη άσκηση σε δεκαετίες», αλλά χωρίς ειδοποίηση, η Λευκορωσία δεν έλαβε καμία πρόσκληση», έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X. Ο Ρεβένκο ανέφερε συγκεκριμένα την Πολωνία, η οποία σχεδιάζει να ξεκινήσει την άσκηση Dragoon 2024 στα τέλη Φεβρουαρίου «με σημαντική υπέρβαση των τιμών κατωφλίου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βαρσοβία αγνόησε επίσης τις υποχρεώσεις της βάσει του Εγγράφου της Βιέννης.

«Οι διατάξεις των κεφαλαίων V και VI του Εγγράφου της Βιέννης, που προβλέπουν την αποστολή πληροφοριών σχετικά με τις ασκήσεις και τις προσκλήσεις για συμμετοχή σε παρατήρηση, έχουν παραβιαστεί. Αυτή η προσέγγιση δεν έχει καμία σχέση με τη δεδηλωμένη επιθυμία διατήρησης της τρέχουσας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη», είπε ο Ρεβένκο.

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda ανακοίνωσε ότι η χώρα του και η Πολωνία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν ασκήσεις τον Απρίλιο στον λεγόμενο διάδρομο Suwalki, που χωρίζει τη Λευκορωσία από την περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Επιπλέον, τόνισε ότι η περιοχή αυτή περιλαμβάνεται στα στρατηγικά σχέδια του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, την περασμένη Πέμπτη, ο Ανώτατος Διοικητής των Συνδυασμένων Δυνάμεων της Συμμαχίας στην Ευρώπη, Christopher Cavoli, ανακοίνωσε την έναρξη την επόμενη εβδομάδα της «μεγαλύτερης άσκησης εδώ και δεκαετίες», Steadfast Defender 2024 της συμμαχίας. 

Θα συμμετέχουν περίπου 90 χιλιάδες στρατιώτες. Οι ελιγμοί θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με τον Cavoli, το σενάριο μιας υποθετικής σύγκρουσης μεταξύ της συμμαχίας και ενός «σχεδόν ισότιμου αντιπάλου» θα επεξεργαστεί. 

Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου της Λευκορωσίας Βίκτορ Γκιούλεβιτς είπε ότι το Μινσκ αυξάνει τις δυνάμεις του ηλεκτρονικού πολέμου στα δυτικά σύνορα λόγω της ενίσχυσης της ομάδας Πολεμικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...