«Οι κυρώσεις θα εδραιώσουν μόνο τη ρωσική κοινωνία και δεν θα προκαλέσουν λαϊκή δυσαρέσκεια με τις αρχές», ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Η Δύση έχει επιβάλει μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου, το Κρεμλίνο λέει ότι θα συνεχίσει την επίθεση μέχρι να επιτύχει τους στόχους του για αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας. Ορισμένες από τις κυρώσεις έχουν στοχεύσει συγκεκριμένα δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ας αναρωτηθούμε: μπορεί κάποιος από αυτούς τους μεγάλους επιχειρηματίες να έχει έστω και το παραμικρό ποσοστό επιρροής στη θέση της ηγεσίας της χώρας;», είπε ο Μεντβέντεφ.
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι βάσει των οποίων η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης κατά της χώρας ή της καταπάτησης των υποδομών, με αποτέλεσμα να παραλύσουν οι πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις της Ρωσίας.
«Αυτό καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία της χώρας μας, να μην δώσει σε κανέναν λόγο να αμφιβάλει έστω και στο ελάχιστο ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια άξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», πρόσθεσε.
«Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις -ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις όπως αυτές γύρω από την Ουκρανία- είναι ο προτιμώμενος δρόμος της Μόσχας για να προχωρήσει», διευκρίνισε.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα, ενώ ο υπουργός Άμυνας του Βλαντίμιρ Πούτιν, Σεργκέι Σοϊγκού ισχυρίστηκε ότι η πυρηνική «ετοιμότητα» αποτελεί προτεραιότητα».
Ο Μεντβέντεφ είπε ακόμα ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα τρία τέταρτα των Ρώσων υποστηρίζουν την απόφαση του Κρεμλίνου να πραγματοποιήσει στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και ακόμη περισσότεροι υποστηρίζουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Την ίδια ώρα, υποβαθμίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις των κυρώσεων, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει μόνη της «επαρκείς λύσεις» για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη των βιομηχανιών αεροσκαφών, αυτοκινήτων και πληροφορικής, μεταξύ άλλων.
«Τώρα, θα είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανέναν.Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μόνοι μας», κατέληξε.
Η Ιαπωνία βλέπει πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα
Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, δήλωσε σήμερα ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή».
Παράλληλα χαιρέτησε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά. Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.
Ο Κισίντα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, επισκέφθηκε το μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Ραμ Εμάνουελ.
«Όταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Εμάνουελ στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Κισίντα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει τις δυσκολίες δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.
Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 26 Μαρτίου 2022, 18:15
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου