Χαβάη: Συγκλονιστικές εικόνες από το «ξύπνημα» του Μάουνα Λόα Ο ηφαιστειακός γίγαντας εξεράγη και «κοκκίνησε» τον ουρανό της Χαβάης.

 Το Μάουνα Λόα, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου που βρίσκεται στη Χαβάη, εξερράγη μετά από 38 χρόνια. Η έκρηξη αναφέρθηκε ότι ξεκίνησε περίπου στις 11:30 το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) στο Mokuaweoweo, την καλντέρα κορυφής του ηφαιστείου.

Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση ότι «αυτή την στιγμή, οι ροές της λάβας συγκρατούνται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν κοινότητες στις πλαγιές του ηφαιστείου».

Ωστόσο, «βάσει προηγούμενων γεγονότων,

τα πρώτα στάδια μιας έκρηξης στο Mauna Loa θα μπορούσαν να είναι πολύ δυναμικά και έτσι η θέση και η προέλαση των ροών λάβας μπορεί να αλλάξει γρήγορα», προειδοποίησε σε κάθε περίπτωση το παρατηρητήριο.

«Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν να εισπνεύσουν τα σωματίδια τέφρας. Όσοι βρίσκονται έξω θα πρέπει να καλύψουν το στόμα και τη μύτη τους με μάσκα ή πανί», προειδοποίησε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Χονολουλού.

Το Μάουνα Λόα, που καλύπτει το μισό νησί της Χαβάης, έχει εκραγεί 33 φορές από το 1843, την πρώτη «καλά τεκμηριωμένη ιστορική έκρηξη» του ηφαιστείου, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Εξερράγη για τελευταία φορά το 1984, καθιστώντας αυτή την παρατεταμένη ήσυχη περίοδο τη μεγαλύτερη στην καταγεγραμμένη ιστορία του ηφαιστείου.

 Τα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν τον πυκνό καπνό που προκλήθηκε μετά την έκρηξη και τον ουρανό να έχει γίνει κόκκινος.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την έκρηξη του ηφαιστείου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...