Κίνα: Τηλεφωνικές ανακρίσεις και online έρευνες για να «πιάσουν» τους διαδηλωτές

 Ξεχείλισε η οργή στην Κίνα με διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων της Covid. Η αστυνομία έχει κατακλύσει τους δρόμους, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τις αντιδράσεις. Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για ανακρίσεις διαδηλωτών και έρευνες στα τηλέφωνά τους. 

Πρωτοφανείς διαδηλώσεις και επεισόδια στους δρόμους 

Η χώρα είναι ανάστατη μετά τις διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου, ιδίως στη Σαγκάη και στο Πεκίνο, εναντίον των εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας τρία χρόνια μετά την εκδήλωσή της. Η κινεζική αστυνομία ανέπτυξε ισχυρές δυνάμεις και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, για την αποτροπή νέων κινητοποιήσεων.

Πολλοί συγκεντρώθηκαν επίσης έξω από κινεζικές πρεσβείες σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Τόκιο, και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Αναφορές υποστηρίζουν επίσης ότι η αστυνομία σταματούσε ανθρώπους και έψαχνε τα τηλέφωνά τους για να ελέγξει αν είχαν εγκαταστήσει εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN), καθώς και εφαρμογές όπως το Telegram και το Twitter, οι οποίες απαγορεύονται στην Κίνα.

Μια γυναίκα δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP ότι η ίδια και πέντε φίλοι της που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία στο Πεκίνο δέχθηκαν τηλεφωνήματα από την αστυνομία, ζητώντας πληροφορίες για το πού βρίσκονταν. Δεν είναι σαφές πώς η αστυνομία ανακάλυψε την ταυτότητα των διαδηλωτών.

Πώς ξεκίνησε το κύμα οργής 

Οι διαδηλώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου είχαν αυξηθεί μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία στο Ουρούμτσι, στη δυτική Κίνα, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι την Πέμπτη.

Πιστεύεται ότι οι κάτοικοι δεν μπόρεσαν να ξεφύγουν από την πυρκαγιά λόγω των περιορισμών του κορονοϊού, αλλά οι τοπικές αρχές το αμφισβήτησαν.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για μέρες, απαιτώντας τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων με ορισμένους μάλιστα να απευθύνουν σπάνιες εκκλήσεις προς τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να παραιτηθεί.

Τη Δευτέρα (28/11), οι προγραμματισμένες διαδηλώσεις στο Πεκίνο δεν πραγματοποιήθηκαν αφού οι αστυνομικοί περικύκλωσαν το σημείο συγκέντρωσης. Στη Σαγκάη, μεγάλα οδοφράγματα στήθηκαν κατά μήκος της κύριας διαδρομής διαμαρτυρίας και η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις.

Για πρώτη φορά σε έξι ημέρες, μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού 

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη (29/11) μείωση του αριθμού των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 το τελευταίο 24ωρο, έπειτα από πέντε συναπτές ημέρες που έσπαγαν ρεκόρ το ένα πίσω από το άλλο, καταγράφοντας 38.645 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, με τις 3.624 περιπτώσεις να παρουσιάζουν συμπτώματα της COVID-19 και τα υπόλοιπα 35.021 ασυμπτωματικά, που το Πεκίνο μετράει χωριστά.

Χθες Δευτέρα ανακοινώθηκε ρεκόρ 40.347 κρουσμάτων, εκ των οποίων 3.822 παρουσίαζαν συμπτώματα.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας με 1,4 δισεκ. κατοίκους παρέμεινε αμετάβλητος, στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 315.248 μολύνσεων με συμπτώματα, σύμφωνα με τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» το πρωί της Τρίτης (29/11) ο κ. Χρήστος Πετρόπουλος, κάτοικος Πεκίνου εδώ και 15 χρόνια και μεταφραστής, είπε ότι έχουν καταλαγιάσει τα πράγματα και ότι τις προηγούμενες μέρες ο κόσμος ήθελε να εκφράσει τον θυμό του και την δυσαρέσκειά του για τα αυστηρά μέτρα.

Πηγές: BBC, Reuters

Σχετικές ειδήσεις:

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...