Φονικοί πύραυλοι της Boeing «μετακομίζουν» στην Ουκρανία - Έχουν εμβέλεια 150χλμ. Οι ΗΠΑ εξετάζουν πρόταση για προσφορά όπλων κρούσης με εμβέλεια 150 χλμ στην Ουκρανία. Τι είναι το GLSDB.

 Το Αμερικανικό Πεντάγωνο εξετάζει μια πρόταση της Boeing να προμηθεύσει την Ουκρανία με φτηνές, μικρές βόμβες ακριβείας που τοποθετούνται σε άφθονους διαθέσιμους πυραύλους, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές, καθώς η Δύση αγωνίζεται να ικανοποιήσει τη ζήτηση για περισσότερα όπλα.

Τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ και των συμμάχων συρρικνώνονται και η Ουκρανία αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανάγκη για πιο εξελιγμένα όπλα καθώς ο πόλεμος δεν δείχνει να τελειώνει ή έστω να πλησιάζει προς το τέλος του.

Το προτεινόμενο σύστημα της Boeing, το οποίο ονομάστηκε Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) (Μικρή Διαμέτρου Βόμβα Εδάφους), είναι ένα από τα σχέδια για την παραγωγή νέων πυρομαχικών για την Ουκρανία και τους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους της Αμερικής, δήλωσαν πηγές της βιομηχανίας.

Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορρίψει τα αιτήματα για τον πύραυλο ATACMS εμβέλειας 185 μιλίων (297 χιλιομέτρων), το βεληνεκές των 150 χιλιομέτρων (94 μιλίων) του GLSDB θα επέτρεπε στην Ουκρανία να πλήξει πολύτιμους στρατιωτικούς στόχους που ήταν απρόσιτοι και θα τη βοηθούσε να συνεχίσει να πιέζει με τις αντεπιθέσεις της διαταράσσοντας τα ρωσικά μετόπισθεν.

Το GLSDB θα μπορούσε να παραδοθεί ήδη από την άνοιξη του 2023, σύμφωνα με έγγραφο που εξέτασε το Reuters και τρία άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο. Συνδυάζει τη βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB) με τον πυραυλοκινητήρα M26, τα οποία είναι κοινά στα αμερικανικά αποθέματα.

 Ο Νταγκ Μπους, επικεφαλής αγοραστής όπλων του αμερικανικού στρατού, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο την περασμένη εβδομάδα ότι ο στρατός εξετάζει επίσης την επιτάχυνση της παραγωγής βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών - που επί του παρόντος κατασκευάζονται μόνο σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις - επιτρέποντας στους εργολάβους άμυνας να τα κατασκευάσουν.

Η εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τη ζήτηση για αμερικανικής κατασκευής όπλα και πυρομαχικά, ενώ οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη «δίνουν πολλές παραγγελίες», για μια σειρά όπλων καθώς προμηθεύουν την Ουκρανία, πρόσθεσε ο Μπους.

«Πρόκειται για την απόκτηση ποσότητας με φθηνό κόστος», δήλωσε ο Τομ Καράκο, ειδικός σε θέματα όπλων και ασφάλειας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Είπε ότι η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων βοηθά στην εξήγηση της βιασύνης για την απόκτηση περισσότερων όπλων τώρα, λέγοντας ότι τα αποθέματα «γίνονται χαμηλά σε σχέση με τα επίπεδα που θέλουμε να έχουμε στα χέρια μας και σίγουρα με τα επίπεδα που θα χρειαστούμε για να αποτρέψουμε μια σύγκρουση με την Κίνα».

 Ο Καράκο σημείωσε επίσης ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν άφησε πολλές βόμβες που ρίπτονται από αέρος διαθέσιμες. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα με ουκρανικά αεροσκάφη, αλλά «στο σημερινό πλαίσιο θα πρέπει να αναζητήσουμε καινοτόμους τρόπους» για την αξιοποίησή τους.

Αρκετά τα υλικοτεχνικά εμπόδια

Αν και έχουν ήδη κατασκευαστεί μερικές μονάδες GLSDB, υπάρχουν πολλά υλικοτεχνικά εμπόδια για την επίσημη προμήθεια.

Το σχέδιο της Boeing απαιτεί απαλλαγή από την ανακάλυψη των τιμών, εξαιρώντας τον ανάδοχο από μια σε βάθος εξέταση που διασφαλίζει ότι το Πεντάγωνο λαμβάνει την καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε επίσης από τουλάχιστον έξι προμηθευτές να επισπεύσουν τις αποστολές των εξαρτημάτων και των υπηρεσιών τους για την ταχεία παραγωγή του όπλου.

Εκπρόσωπος της Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποπλοίαρχος Τιμ Γκόρμαν αρνήθηκε να σχολιάσει την παροχή οποιασδήποτε «συγκεκριμένης ικανότητας» στην Ουκρανία, αλλά δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «εντοπίζουν και εξετάζουν τα πιο κατάλληλα συστήματα» που θα βοηθήσουν το Κίεβο.

Το GLSDB κατασκευάζεται από κοινού από την SAAB AB και την Boeing Co και βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2019, πολύ πριν από την εισβολή, την οποία η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Τον Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της SAAB, Μικαέλ Γιόχανσον, δήλωσε για το GLSDB: «Αναμένουμε άμεσα σύντομα συμβάσεις για αυτό».

Σύμφωνα με το έγγραφο -πρόταση της Boeing προς την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ (EUCOM), η οποία επιβλέπει τα όπλα που κατευθύνονται στην Ουκρανία- τα κύρια συστατικά του GLSDB θα προέρχονται από τρέχοντα αμερικανικά αποθέματα.

Ο πυραυλοκινητήρας M26 είναι σχετικά άφθονος και η GBU-39 κοστίζει περίπου 40.000 δολάρια η καθεμία, καθιστώντας το ολοκληρωμένο GLSDB φθηνό και τα κύρια συστατικά του άμεσα διαθέσιμα. Αν και οι κατασκευαστές όπλων αγωνίζονται με τη ζήτηση, οι παράγοντες αυτοί καθιστούν δυνατή την παραγωγή όπλων μέχρι τις αρχές του 2023, έστω και με χαμηλό ρυθμό παραγωγής.

Το GLSDB καθοδηγείται με GPS, μπορεί να νικήσει ορισμένες ηλεκτρονικές παρεμβολές, είναι αξιοποιήσιμο σε όλες τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον τεθωρακισμένων οχημάτων, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της SAAB.

Το GBU-39 - το οποίο θα λειτουργούσε ως πολεμική κεφαλή του GLSDB - έχει μικρά, πτυσσόμενα φτερά που του επιτρέπουν να διανύσει πάνω από 100 χιλιόμετρα αν εκτοξευτεί από αέρος.

Ουκρανία, Στρατιώτες

Κίνητρα της βιομηχανίας

Σε ένα εργοστάσιο παραγωγής στο Αρκάνσας, η Lockheed Martin διπλασιάζει τις προσπάθειες για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για κινητούς εκτοξευτές πυραύλων, γνωστούς ως HIMARS, οι οποίοι έχουν επιτύχει να πλήξουν ρωσικές γραμμές εφοδιασμού, θέσεις διοίκησης, ακόμη και μεμονωμένα άρματα μάχης.

Ο υπ' αριθμόν 1 αμυντικός εργολάβος των ΗΠΑ προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού για να διπλασιάσει την παραγωγή σε 96 εκτοξευτές ετησίως.

Η Lockheed Martin έχει προκηρύξει περισσότερες από 15 θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την παραγωγή των HIMARS, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών ποιότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, αναλυτών αγορών και μηχανικών δοκιμών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

«Έχουμε κάνει επενδύσεις όσον αφορά την υποδομή στο εργοστάσιο όπου κατασκευάζουμε τα HIMARS», δήλωσε η Μπέκι Γουιθρόου, επικεφαλής πωλήσεων στη μονάδα πυραύλων της Lockheed Martin.

Παρά την αύξηση της ζήτησης, ο οικονομικός διευθυντής της Lockheed Martin δήλωσε στο Reuters τον Ιούλιο ότι δεν αναμένει σημαντικά έσοδα από την Ουκρανία μέχρι το 2024 ή και αργότερα. Ο οικονομικός διευθυντής της Raytheon Corp, ενός άλλου μεγάλου αμερικανικού αμυντικού εργολάβου, επανέλαβε αυτό το χρονοδιάγραμμα σε συνέντευξή του στο Reuters αυτό το καλοκαίρι.

Το HIMARS εκτοξεύει πυραύλους, οι οποίοι είναι βλήματα καθοδηγούμενα από GPS με πολεμικές κεφαλές 200 λιβρών (90kg). Η Lockheed Martin κατασκευάζει περίπου 4.600 από τους πυραύλους αυτούς ετησίως- περισσότεροι από 5.000 έχουν σταλεί στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκαλύψει πόσα βλήματα έχουν παραδοθεί στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...