Γεωργία: Ζητεί να της χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ

 Να χορηγηθεί στην Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ ζήτησε η πρόεδρος της χώρας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, καθώς αυτό θα της παρείχε «προστασία» έναντι της Ρωσίας και δήλωσε «αισιόδοξη» πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι τα τέλη του έτους.

Τον Ιούνιο του 2022 η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε να χορηγήσει στη Γεωργία αυτό το καθεστώς, μολονότι το χορήγησε στην

Ουκρανία και τη Μολδαβία. Οι Βρυξέλλες ζητούν από την Τιφλίδα να κάνει προόδους όσον αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

«Θέλω να δω τη Γεωργία να ξεπερνά τις εθνικές και διεθνείς προκλήσεις και να εισέρχεται στον δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και για να γίνει αυτό, μόνος ένας τρόπος υπάρχει: να λάβει η Γεωργία, μέχρι το τέλος του έτους, καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Και είμαι αισιόδοξη», είπε η Ζουραμπισβίλι στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει το φθινόπωρο στις χώρες μέλη την έκθεση της για τις προόδους που έχουν επιτύχει η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία, ώστε να αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για αυτές τις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στη μακρά ενταξιακή διαδικασία.

«Δεν είμαστε τέλειοι, απέχουμε πολύ (…) Ορισμένες συστάσεις (που έκανε η ΕΕ) εφαρμόστηκαν, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα», παραδέχτηκε η Γεωργιανή πρόεδρος, η οποία διαθέτει περιορισμένες εξουσίες. «Αυτό θα είναι το κοινό μας καθήκον για τους επόμενους μήνες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν αφήσουμε να χαθεί αυτή η δεύτερη ευκαιρία, κάτι που ο γεωργιανός λαός δεν θα συγχωρούσε», πρόσθεσε.

Η Ζουραμπισβίλι υπογράμμισε ότι το καθεστώς υποψήφιας χώρας θα έδινε στη Γεωργία «προστασία απέναντι στη Ρωσία» η οποία «εξακολουθεί να κατέχει» ένα μέρος τους εδάφους της και να διεξάγει «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της. Προειδοποίησε όμως ότι υπάρχει κίνδυνος να αφεθεί η χώρα της σε μια «γκρίζα ζώνη». «Καθώς η Ρωσία οδεύει προς την ήττα στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να της χορηγήσουμε την πιθανότητα να αναζητήσει αδυναμίες σε άλλες περιοχές. Η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι η Γεωργία είναι Ευρώπη και ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει πως η Γεωργία θα είναι στην Ευρώπη», συνέχισε, αναλύοντας τις απόπειρες της Μόσχας, τους τελευταίους μήνες, να ασκήσει επιρροή στη χώρα της, όπως για παράδειγμα την επανέναρξη των απευθείας πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών.


Εξάλλου, αποκτώντας το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η Γεωργία θα εδραίωνε τον ρόλο της, ως φιλοευρωπαϊκής δύναμης στην περιοχή του Καυκάσου, πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

  Ακολουθήστε μας στο επίσημο κανάλι της «Ν» στο Viber

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...