Πολεμικό επεισόδιο Ισραήλ – Αιγύπτου για το Σινά: Ο Νετανιάχου απάντησε στον Αλ Σίσι με βομβαρδισμό φυλακίου- Τραυματίες εννέα Αιγύπτιοι στρατιώτες

 Με τον βομβαρδισμό ενός αιγυπτιακού φυλακίου-συνοριακού σταθμού απάντησε το Ισραήλ στις δηλώσεις του  προέδρου της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, καθώς και στην κοινή ανακοίνωση-τελεσίγραφο που εξέδωσε μαζί με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ για το Σινά.

Η εξέλιξη παρά τις προσπάθειες των δύο πλευρών να ρίξουν δημόσια τους τόνους, θα πυροδοτήσει εξελίξεις καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ βομβαρδίζει στην περιοχή του συνοριακού περάσματος Ράφα.

Eίναι όμως η πρώτη φορά που στοχεύει απευθείας Αιγυπτιακή θέση τραυματίζοντας Αιγύπτιους στρατιώτες.

Η βολή του ισραηλινού άρματος μάχης παρέκκλινε κατά πολύ από τον προκαθορισμένο στόχο του στέλνοντας “μήνυμα” στον Αλ Σίσι:

Το Ισραήλ θέλει να εκτοπίσει 1 εκατ. Παλαιστινίους στο Σινά. 

Εχθρικές οι σχέσεις Αιγύπτου – Ισραήλ – Τί δήλωσε ο Σίσι

Στις 18 του μήνα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Abdel Fattah El-Sisi είπε απευθυνόμενος στο Ισραήλ:

“Βλέπουμε ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα δεν είναι μόνο μια προσπάθεια άμεσης στρατιωτικής δράσης κατά της Χαμάς, αλλά μια προσπάθεια ώθησης του άμαχου πληθυσμού να αναζητήσει καταφύγιο και να μεταναστεύσει στην Αίγυπτο.

Η ιδέα της εκτόπισης ή μετατόπισης Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο σημαίνει ότι κάτι παρόμοιο θα συμβεί με τον εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Δυτική Όχθη στην Ιορδανία και έτσι η ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους γίνεται ανεφάρμοστη.

Διαβάστε επίσης: “Oσμή” Γιομ Κιπούρ- Κοινό τελεσίγραφο Ιορδανίας-Αιγύπτου: “Το Ισραήλ να διακόψει την επίθεση στη Γάζα- Βρισκόμαστε μπροστά σε γενικευμένο πόλεμο”

Η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη χώρα που επιθυμεί ειλικρινά την ειρήνη και αυτή η τεράστια επένδυση στην ειρήνη δεν πρέπει να σπαταληθεί με μια ανεφάρμοστη ιδέα.

– Αν υπάρχει ιδέα μετατόπισης, υπάρχει η έρημος Negev στο Ισραήλ

– Εάν ζητήσετε από τον αιγυπτιακό λαό να βγει και να εκφράσει τη γνώμη του για την απόρριψη της ιδέας του εκτοπισμού στο Σινά και την υποστήριξη της θέσης του αιγυπτιακού κράτους, ο κόσμος θα δει εκατομμύρια στους δρόμους της Αιγύπτου.

Βλέπουμε ότι η πολιορκία που επιβλήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής εισόδου νερού, βοήθειας, ηλεκτρισμού και καυσίμων, έχει απώτερο στόχο τη μεταφορά Παλαιστινίων πολιτών από τη Λωρίδα στην Αίγυπτο”.

Ισραηλινό άρμα μάχης βομβάρδισε Αιγυπτιακό φυλάκιο

Νωρίτερα, ένα άρμα μάχης του ισραηλινού στρατού έπληξε «αιγυπτιακή θέση κοντά στα σύνορα» στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ, δήλωσε εκπρόσωπος.

«Το περιστατικό διερευνάται και οι λεπτομέρειες εξετάζονται. Οι IDF εκφράζουν τη λύπη τους για το περιστατικό» τόνισε ο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Η ανάρτηση του ισραηλινού στρατού στο Twitter:

Πριν από λίγο, ένα άρμα μάχης των IDF έριξε κατά λάθος και χτύπησε αιγυπτιακή θέση δίπλα στα σύνορα, στην περιοχή Κερέμ Σαλόμ. Το περιστατικό διερευνάται. Οι IDF εκφράζουν τη λύπη τους σχετικά με το περιστατικό.

Εκτός του IDF και το ΥΠΕΞ του Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη από την Αίγυπτο για την επίθεση στο φυλάκιο νότια της Ράφα.

Ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού Στρατού ανακοίνωσε ότι ο Ισραηλινός στρατός επικοινώνησε αμέσως με τον Αιγυπτιακό και ζήτησε συγγνώμη.

Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον εννέα Αιγύπτιοι στρατιώτες του Σώματος Συνοριακής Φρουράς τραυματίστηκαν από «τυχαία πυρά» ισραηλινού άρματος μάχης εναντίον συνοριακού φυλακίου κοντά στην πόλη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας, με τους τραυματισμένους στρατιώτες να μεταφέρονται στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο El Arish.

Οι εννέα Αιγύπτιοι στρατιώτες έχουν μικρά έως σοβαρά τραύματα.

Το Ιράν καλεί σε συμμαχία Αίγυπτο, Τουρκία και Σαουδική Αραβία…

Το Ιράν άρπαξε αμέσως την ευκαιρία, τον επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, Βαχίντ Τζαλαλζαντέχ, να προτείνει συμμαχία στην Αίγυπτο:

“Εάν το Ιράν υποστηριχθεί από δύο αραβικές χώρες, ή από την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, ή ακόμη και μόνο από την Αίγυπτο, θα μπορούσε να είχε τελειώσει το Ισραήλ”.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρουν στοιχείο, Ιράν, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία είναι πλέον μέλος των BRICS.

Η τελική απόφαση θα παρθεί σε Μόσχα και Πεκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...