Niger : Déclaration du Haut représentant au nom de l’UE..Συμβούλιο της ΕΕ Δελτίο τύπου 12 Αυγούστου 2023

 Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει έντονα το πραξικόπημα στον Νίγηρα, το οποίο μπορεί να έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία και την ασφάλεια του πληθυσμού της Νιγηρίας καθώς και στην περιφερειακή σταθερότητα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει επίσημα την έκκλησή της για επιστροφή στη συνταγματική τάξη, υπενθυμίζει την υποστήριξή της στον Πρόεδρο Bazoum και χαιρετίζει τις αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών της ECOWAS κατά τη διάρκεια της δεύτερης έκτακτης συνόδου κορυφής αφιερωμένη στην κατάσταση στον Νίγηρα, στις 10 Αυγούστου 2023, και ειδικότερα τη βούληση να συνεχιστεί η αναζήτηση διπλωματικής λύσης στην τρέχουσα κρίση, σημειώνοντας παράλληλα την κινητοποίηση της Δύναμης Επιφυλακής. 

Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ECOWAS και είναι έτοιμη να τις υποστηρίξει, μεταξύ άλλων μέσω της θέσπισης ενός νέου καθεστώτος ατομικών κυρώσεων. 

Η ΕΕ καταδικάζει για άλλη μια φορά την παράνομη κράτηση του Προέδρου Bazoum και της οικογένειάς του και επιθυμεί να εκφράσει τη βαθιά της ανησυχία για τη συνεχιζόμενη και ανησυχητική επιδείνωση των συνθηκών κράτησής τους. 

Η ΕΕ καλεί για άλλη μια φορά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους. Αντιμέτωπη με την κρίση στον Νίγηρα, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και να παραμένει στο πλευρό του λαού του Νίγηρα, ιδίως στη δέσμευσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επαφές ΜΜΕ

 Nabila Massrali
Spokesperson for Foreign Affairs and Security Policy
 +32 2 29 88093
 +32 460 79 52 44
Εάν δεν είστε δημοσιογράφος στείλτε το αίτημά σας στην υπηρεσία ενημέρωσης του κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...