«Το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της»

 Στις 13 Μαΐου, το Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε συμπεράσματα για το Σαχέλ. Το Συμβούλιο επανέλαβε ότι το Σαχέλ αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. 

Οι διαδοχικές συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 13 Μαΐου καταδεικνύουν ακριβώς αυτή την υψηλή προτεραιότητα και την ολοκληρωμένη προσέγγιση της ΕΕ για την περιοχή. 

Οι υπουργοί εξωτερικών πραγματοποίησαν συζήτηση για να καθορίσουν το πολιτικό πλαίσιο, προετοιμάζοντας την ανταλλαγή απόψεων των υπουργών εξωτερικών και άμυνας της ΕΕ στις 14 Μαΐου, με τη συμμετοχή των υπουργών εξωτερικών και άμυνας των χωρών της G5 Σαχέλ (Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Μάλι, Μαυριτανία και Νίγηρας), η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στις πτυχές της ασφάλειας. Την Πέμπτη 16 Μαΐου, οι υπουργοί ανάπτυξης της ΕΕ θα συζητήσουν τρόπους ενίσχυσης της μακροπρόθεσμης δέσμευσης και υποστήριξης της ΕΕ για την περιοχή.


Στα συμπεράσματα υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις αρχές και τους πληθυσμούς του Σαχέλ, που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις:


προκλήσεις πολιτικού χαρακτήρα, ιδίως σοβαρές ελλείψεις σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση, το κράτος δικαίου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων·

προκλήσεις που αφορούν την ασφάλεια, με την επέκταση της τρομοκρατικής απειλής, της εξτρεμιστικής βίας και του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων, και την κλιματική αλλαγή που έχει αρνητικές επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους και πυροδοτεί τις τοπικές συγκρούσεις·

προκλήσεις που αφορούν την ανάπτυξη, λόγω της ενδημικής φτώχειας, της έντονης δημογραφικής δυναμικής και της περιορισμένης κοινωνικοοικονομικής συνοχής·

οι παράγοντες αυτοί συμβάλλουν στην επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας, την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκρούσεις μεταξύ κοινοτήτων αναζωπυρώθηκαν σε σημαντικό βαθμό μέσα σε λίγους μήνες σε διάφορες χώρες της περιοχής. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και των ελλείψεων αποτελεί πρωτίστως ευθύνη των κρατών του Σαχέλ. Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει τις προσπάθειές τους.

Ιστορικό

Η ΕΕ είναι προσηλωμένη στην ασφάλεια και την ανάπτυξη του Σαχέλ και αποτελεί τον σημαντικότερο εταίρο στην περιοχή. Διαθέτει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ενσωματώνει τον πολιτικό και διπλωματικό διάλογο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, καθώς και την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια.


Ο πολιτικός και διπλωματικός διάλογος επικεντρώνεται στην πολιτική εταιρική σχέση ΕΕ-G5 Σαχέλ, περιλαμβανομένων των υπουργικών συνόδων και της υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΕ για το Σαχέλ, του περιφερειακού σχεδίου δράσης, καθώς και της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μάλι. Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ πραγματοποιεί τακτικές συναντήσεις με τους ομολόγους της από την G5 Σαχέλ για την επανεξέταση και την ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού σε τομείς ενδιαφέροντος όπως η ανάπτυξη, η διακυβέρνηση και η ασφάλεια. Επιπλέον, η ΕΕ ενεργεί ως εγγυητής της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μάλι.


Η ΕΕ στηρίζει επίσης την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής μέσω τριών αποστολών ΚΠΑΑ: EUTM Mali, EUCAP Sahel Mali και EUCAP Sahel Niger με ενισχυμένη περιφερειακή προσέγγιση. Οι αποστολές περιλαμβάνουν εκπαίδευση, παροχή συμβουλών, καθώς και την απευθείας στήριξη των δυνάμεων ασφαλείας με απώτερο στόχο την ενίσχυση των αντίστοιχων εθνικών ικανοτήτων. Επιπλέον, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνδράμουν για την έναρξη της επιχειρησιακής λειτουργίας της κοινής δύναμης της G5 Σαχέλ, έχοντας ήδη διαθέσει 147 εκατ. ευρώ χρηματοδότησης για την Κοινή Δύναμη.


Η συνολική στήριξη στο πλαίσιο της αναπτυξιακής συνεργασίας από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της προς τις χώρες της G5 Σαχέλ ανέρχεται σε 8 δισ. EUR για την περίοδο 2014-2020. Η ΕΕ παρέχει μακροπρόθεσμη βοήθεια στο Σαχέλ κυρίως μέσω του καταπιστευματικού ταμείου της ΕΕ για την Αφρική (μέσω του οποίου έχουν ήδη κινητοποιηθεί 930 εκατ. ευρώ) και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, το οποίο για την περίοδο 2014-2020 έχει διαθέσει 628 εκατ. ευρώ για τη Μπουρκίνα Φάσο, 542 εκατ. ευρώ για το Τσαντ, 664 εκατ. ευρώ για το Μάλι, 160 εκατ. ευρώ για τη Μαυριτανία και 686 εκατ. ευρώ για τον Νίγηρα. Η ΕΕ είναι επίσης σημαντικός χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας, με περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ να διατίθενται σε πληθυσμούς της G5 Σαχέλ κατά τα τελευταία δύο έτη.

Επαφές ΜΜΕ

 Maria Daniela Lenzu
Press officer
 +32 470 88 04 02
 +32 2 281 21 46
 @daniela_lenzu
 Maria Daniela Lenzu
Υπεύθυνη τύπου
 +32 2 281 21 46
 @daniela_lenzu

Εάν δεν είστε δημοσιογράφος στείλτε το αίτημά σας στην υπηρεσία ενημέρωσης του κοινού.

Επισκεφθείτε τη σελίδα της συνεδρίασης

Επαφές ΜΜΕ

 Maria Daniela Lenzu

Press officer

 +32 470 88 04 02

 +32 2 281 21 46

 @daniela_lenzu

 Maria Daniela Lenzu

Υπεύθυνη τύπου

 +32 2 281 21 46

 @daniela_lenzu

Εάν δεν είστε δημοσιογράφος στείλτε το αίτημά σας στην υπηρεσία ενημέρωσης του κοινού.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...