Ακόμα ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σε άλλη μια νύχτα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Κολομβία, που από τις 28 Απριλίου γνωρίζει ένα τσουνάμι κοινωνικού ξεσηκωμού με τις αρχές να απαντούν με ακραία καταστολή.
Σύμφωνα με τις αρχές, ένας άνδρας υπέκυψε αφού τραυματίστηκε στη διάρκεια των συγκρούσεων που ξέσπασαν σε επίθεση εναντίον τριών εγκαταστάσεων της αστυνομίας στον δήμο Γιούμπο. Παράλληλα, δημόσια κτίρια και υποκαταστήματα τραπεζών καταστράφηκαν στην πόλη Λα Πλάτα, όπου τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.
«Οι κάτοικοι της Γιούμπο ήθελαν να κάνουν πορεία ειρηνικά, όμως κάποιοι ήθελαν να προκαλέσουν χάος», δήλωσε χθες σε κολομβιανό ραδιοφωνικό σταθμό ο Τζον Χάιρο Σανταμαρία, δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας πως υπάρχουν δεκαέξι τραυματίες, κάποιοι από τους οποίου είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η αστυνομία από την πλευρά της έκανε λόγο για έξι τραυματίες στις τάξεις της, υποστηρίζοντας ότι έγιναν στόχος ανθρώπων που έφεραν «πυροβόλα όπλα».
Τα επεισόδια έγιναν έπειτα από συνάντηση την Κυριακή στην Μπογοτά της κυβέρνησης και της Εθνικής Απεργιακής Επιτροπής -που πάντως δεν εκπροσωπεί όλους όσους που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις- των διαδηλωτών για να αναζητηθεί λύση στην κρίση. Εκπρόσωποι των δύο πλευρές συναντήθηκαν και χθες για να συμφωνήσουν τους όρους διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με την Εθνική Απεργιακή Επιτροπή , συνολικά τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 578 έχουν τραυματιστεί, οι 37 εκ των οποιών στα μάτια, 524 έχουν εξαφανιστεί και 21 γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία τις τελευταίες 20 ημέρες.
Ένας αστυνομικός έχει σκοτωθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο υπάγονται οι δυνάμεις επιβολής της τάξης στην Κολομβία. Η ίδια πηγή κάνει λόγο για πάνω από 1.500 τραυματίες, αστυνομικούς και πολίτες.
Συνδικάτα, φοιτητικές οργανώσεις και άλλες συλλογικότητες που ανήκουν στην Επιτροπή αξιώνουν «να τερματιστεί η βία εναντίον των διαδηλωτών». Από την πλευρά του, ο συντηρητικός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε υποστηρίζει πως καταδικάζει «ρητά και σθεναρά τις καταχρήσεις από μέρους των δυνάμεων ασφαλείας».
Ο Ντούκε διατάσσει άρση αποκλεισμών των δρόμων
Ωστόσο, ζητά να σταματήσουν οι αποκλεισμοί δρόμων, που έχουν παραλύσει τον εφοδιασμό αρκετών πόλεων. Μάλιστα χθες ανακοίνωσε οι αποκλεισμοί θα αρθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε συντονισμό με δήμαρχους και επαρχιακούς κυβερνήτες.
Ο Ντούκε είπε πως διέταξε να «αυξηθούν όλες οι επιχειρησιακές δυνατότητες των δυνάμεων ασφαλείας στο πεδίο προκειμένου σε συντονισμό με τους δημάρχους και τους νομάρχες να αρθούν τα οδοφράγματα στους δρόμους της χώρας μας με αυστηρή τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως ορισμένοι από τους αποκλεισμούς συνδέονται με εγκληματικές και αντάρτικες ομάδες, τις οποίες κατηγορεί επίσης ότι προχωρούν σε λεηλασίες και άλλες πράξεις βίας.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ανέφερε πως οι αποκλεισμοί έχουν κοστίσει 1,6 δισεκ. δολάρια στην οικονομία και έχουν εμποδίσει τη μεταφορά 700.000 τόνων τροφίμων.
Η μεγάλη μαζική κινητοποίηση στην Κολομβία συγκλονίζει τη χώρα, η οικονομία της οποίας έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Έναυσμα των διαδηλώσεων αρχικά ήταν αμφιλεγόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο γρήγορα μπήκε στο συρτάρι, ωστόσο η κινητοποίηση συνεχίστηκε, με αιτήματα να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες, να προωθηθεί μεταρρύθμιση στην αστυνομία, να ακυρωθούν σχέδια για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης και να υποστηριχθεί η ειρηνευτική διαδικασία.
Η υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης παραιτήθηκαν εξαιτίας των αιματηρών διαδηλώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου