Η Βραζιλία και η Αργεντινή θέλουν να κάνουν τη Λατινική Αμερική κυρίαρχη περιοχή.

 Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα και ο Αργεντινός ομόλογός του απομακρύνουν τη λατινοαμερικανική ήπειρο από το δολάριο ΗΠΑ και τις προμήθειες ρωσικών όπλων στην Ουκρανία.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή θέλουν να κάνουν τη Λατινική Αμερική κυρίαρχη περιοχή

Η Βραζιλία και η Αργεντινή αποχωρούν από το παγκοσμιοποιητικό σχέδιο της Δύσης

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernandez και ο Βραζιλιάνος ομόλογός του Luis Inácio Lula da Silva (ο οποίος είχε τις δύο πρώτες θητείες του από το 2003 έως το 2010), επιβεβαίωσαν αυτήν την Κυριακή στο Μπουένος Άιρες ότι προχωρούν στην ιδέα του κοινού νοτιοαμερικανικού νομίσματος ως μέρος του διμερής συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών.

Η Βραζιλία και η Αργεντινή απαλλάσσονται από το δεσμό του δολαρίου στις οικονομίες τους

Σε κοινή δήλωση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Perfil , οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Λατινικής Αμερικής αποφάσισαν να «προωθήσουν τις συζητήσεις για το κοινό νόμισμα της Νότιας Αμερικής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο για χρηματοοικονομικές όσο και για εμπορικές ροές, μειώνοντας έτσι το κόστος συναλλαγών και τις εξωτερικές ευπάθειες».

Το νέο νόμισμα που προσωρινά ονομάζεται «sur» (που σημαίνει «νότος» στα ισπανικά) θα αποφύγει τη χρήση του δολαρίου ΗΠΑ στις εμπορικές συναλλαγές.

Σε πρώτο στάδιο, το νέο νόμισμα θα εξυπηρετεί μόνο σκοπούς εξωτερικού εμπορίου (όπως το σοβιετικό μεταβιβάσιμο ρούβλι για τις χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας) και δεν θα αντικαταστήσει ακόμη τα τοπικά τραπεζογραμμάτια (όπως συνέβη με το ευρώ).

Άλλες χώρες της ηπείρου θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στο έργο. Η ιδέα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής CELAC (Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής χωρίς τις ΗΠΑ και τον Καναδά) στις 24-25 Ιανουαρίου στο Μπουένος Άιρες. Η Βραζιλία και η Αργεντινή αντιπροσωπεύουν το 4% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το οποίο είναι πολύ δεδομένου ότι η ευρωζώνη συνεισφέρει το 14%.

Sur για να παρέχει σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής

«Ο μηχανισμός είναι να εγγυάται συμφωνίες εξαγωγών και εισαγωγών σε νομίσματα εναλλακτικά του δολαρίου, όπως τα κοινά ψηφιακά νομίσματα που είναι κοινά με τις κεντρικές τράπεζες», δήλωσε ο Εκουαδόρ οικονομολόγος Pedro Paez Pérez στη δημοσίευση Pagina 12 .

Ο Paez πιστεύει ότι το σύστημα έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του όχι μόνο στην περίπτωση του sucre μεταξύ των χωρών ALBA (Bolivarian Alliance of America), αλλά και στο εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και "ορισμένων ευρασιατικών χωρών" ή μεταξύ της Κίνας και ενός σημαντικού μέρους περιφερειακούς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας. Η Αργεντινή είναι και αυτή στη λίστα.


Το έργο δεν είναι καινούργιο. Βρήκε υποστήριξη το 2007 μεταξύ των τότε ηγετών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Βενεζουέλας, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης.

Εγγραφείτε στο κανάλι Telegram Pravda.Ru , Facebook , Twitter , YouTube , RSS !


See more at https://english.pravda.ru/world/155534-brazil_argentina/

Οι καταθέσεις στη νέα Κεντρική Τράπεζα της Λατινικής Αμερικής θα γίνονται σε εθνικό νόμισμα. Αυτό θα ανακουφίσει την πίεση στο πέσο και το πραγματικό που χάνουν την αξία τους εάν η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ ανέβει. Επιπλέον, οι χώρες υφίστανται απώλειες στη συναλλαγματική διαφορά στις εμπορικές συναλλαγές, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Θα δημιουργηθεί επίσης η Τράπεζα Επενδύσεων Λατινικής Αμερικής. Η τράπεζα θα λειτουργούσε ως μοχλός ανάπτυξης «αντί του μηχανισμού για την επιτάχυνση της αύξησης του χρέους» για τον οποίο εργάζονται σήμερα όλοι οι οργανισμοί του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος καθώς δανείζουν σε δολάρια ΗΠΑ. Η Αργεντινή επηρεάστηκε ιδιαίτερα από αυτό.

Τεράστια πολιτική σημασία της απόφασης

Οι πρόεδροι της Βραζιλίας και της Αργεντινής δήλωσαν ότι δεν θέλουν πλέον να εξαρτώνται από εξωτερικούς προμηθευτές για να έχουν πρόσβαση σε βασικά υλικά και αγαθά για να αυξήσουν την ευημερία του πληθυσμού. Αυτά τα λόγια περιέχουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τις προτεραιότητες των συμφερόντων, καθώς και έναν υπαινιγμό της κατωτερότητας της πολιτικής των κυρώσεων και μια πιθανότητα παράκαμψής τους.

Οι Fernandez και Lula σκοπεύουν να αποκαταστήσουν το ρόλο της Mercosur ως πλατφόρμας για αποτελεσματική ενοποίηση με τον κόσμο μέσω κοινών διαπραγματεύσεων για ισορροπημένες εμπορικές συμφωνίες που ανταποκρίνονται στους στρατηγικούς αναπτυξιακούς στόχους. Η Βενεζουέλα, η οποία εκδιώχθηκε από το μπλοκ τον Αύγουστο του 2017 για «καταστολή της δημοκρατίας», αναμένεται να επιστρέψει.

"Ο δικαιότερος και πιο καλοπροαίρετος κόσμος για τον οποίο αγωνιζόμαστε θα είναι βιώσιμος μόνο εάν έχουμε το θάρρος να οικοδομήσουμε μαζί το μέλλον μας. Αυτή είναι η στρατηγική σημασία της διμερούς ολοκλήρωσης", κατέληξαν στη δήλωσή τους οι πρόεδροι.

Ούτε λέξη για τον «πόλεμο στην Ουκρανία» και την καταδίκη του «επιτιθέμενου».

Ως εκ τούτου:

Πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας και της Αργεντινής, διαθέτουν σοβιετικά και ρωσικά όπλα, αλλά δεν πρόκειται να στείλουν αυτά τα συστήματα στην Ουκρανία.

Οι χώρες δίνουν την προτεραιότητά τους στην περιφερειακή ανάπτυξη. Αρνούνται από τις ιδέες της παγκοσμιοποίησης και θέτουν τα θεμέλια για να υπονομεύσουν την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο Λούλα δεν είναι μόνο ένας αντι-παγκοσμιοποιητής - είναι ικανός να ενώσει τις αριστερές δυνάμεις της Λατινικής Αμερικής. Αφορά τα άπιστα στις ΗΠΑ «καθεστώτα» στην Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, το Περού, τη Νικαράγουα, το Μεξικό, την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ.

Φαίνεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να βρει σταθερή υποστήριξη στη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των BRICS, στην προσπάθεια οικοδόμησης του νέου πολυπολικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...