Η λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα 5 μεγαβάτ στο πυρηνικό συγκρότημα της Γιονγκμπιόν έχει ανασταλεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εκτίμηση των αρχών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.
«Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι εργασιών επεξεργασίας για την απόκτηση πλουτωνίου για όπλα», γράφει η εφημερίδα Donga Ilbo, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.
Η επεξεργασία των ράβδων αναλωμένου καυσίμου που αφαιρέθηκαν από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα είναι ένα βήμα πριν την εξαγωγή του πλουτωνίου. Το πυρηνικό συγκρότημα Yongbyon είναι η κύρια πηγή πλουτωνίου του Βορρά, το οποίο πιθανότατα χρησιμοποίησε για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Η Βόρεια Κορέα χρησιμοποίησε επίσης εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου, μια ξεχωριστή πηγή υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πυρηνικά όπλα.
«Η πιθανότητα πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα δεν αποκλείεται», σύμφωνα με την Donga Ilbo, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος της Νότιας Κορέας, χωρίς να διευκρινίσει ποια ανάλυση έδειξε ότι η ενέργεια μπορεί να συνδεθεί με πυρηνική δοκιμή.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, Jeon Ha-gyu, αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες της έκθεσης, αλλά είπε ότι οι αρχές πληροφοριών των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας παρακολουθούν στενά τις σχετικές εξελίξεις.
Η Βόρεια Κορέα έχει προηγουμένως κλείσει τον αντιδραστήρα, στη συνέχεια τον επανεκκίνησε και συνήθως δεν υπάρχει δημόσια επιβεβαίωση του σκοπού μιας τέτοιας ενέργειας, είτε πρόκειται για συντήρηση είτε για εξόρυξη καυσίμου.
Η Βόρεια Κορέα ισχυρίζεται ότι είναι πυρηνική δύναμη, αλλά έχει κρατήσει μυστικό πόσα πυρηνικά όπλα έχει κατασκευάσει ή έχει αναπτύξει.
Ανεξάρτητες εκτιμήσεις για το επίπεδο πλουτωνίου του Βορρά κυμαίνονται έως και 70 κιλά, το οποίο θα μπορούσε να είναι αρκετό για την κατασκευή τουλάχιστον 20 όπλων.
Ο Αμερικανός πυρηνικός επιστήμονας Siegfried Hecker, ο οποίος επισκέφτηκε το συγκρότημα Yongbyon το 2010, είπε ότι παρά τη χρονική δέσμευση της Βόρειας Κορέας στο έργο, η ικανότητά της να παράγει πλουτώνιο και επίσης το ίδιο το απόθεμα σχάσιμου υλικού είναι ακόμα περιορισμένο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος φιλοξένησε πρόσφατα τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν για μια σύνοδο κορυφής και υποσχέθηκε στενότερη στρατιωτική συνεργασία με την Πιονγκγιάνγκ, θα μπορούσε να προσφέρει στον Βορρά την τόσο αναγκαία βοήθεια σε όλες τις πτυχές του πυρηνικού του προγράμματος, είπε ο Χέκερ.
«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αυτό που με απασχολεί περισσότερο είναι ότι η Ρωσία προμηθεύει κρυφά πλουτώνιο απευθείας», είπε ο Χέκερ, πρώην διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου του Λος Άλαμος, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν από την πλατφόρμα 38 North.
Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει έξι υπόγειες πυρηνικές δοκιμές και από πέρυσι υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε να είναι καθ’ οδόν για άλλη δοκιμή στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανάπτυξη μικροσκοπικών πυρηνικών κεφαλών.
Το κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μια συνταγματική τροποποίηση σχετικά με την πολιτική της πυρηνικής δύναμης. Ο Κιμ διέταξε επίσης την παραγωγή πυρηνικών όπλων να αυξηθεί «εκθετικά» και να διαφοροποιήσει τις πυρηνικές του δυνατότητες.
Πηγή: Αgerpres.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου