Μετά την εξαφάνιση τους πριν απο δέκα ημέρες, ύποπτος , ομολόγησε πως ήταν συνεργός στη δολοφονία και την ταφή των πτωμάτων τους και οδήγησε τις αρχές σε τοποθεσία όπου ανασύρθηκαν «ανθρώπινα λείψανα», ανακοίνωσε χθες Τετάρτη αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας της Βραζιλίας.
«Αφού μπορέσουμε να επαληθεύσουμε με τη συνδρομή ιατροδικαστικών πως πράγματι πρόκειται για υπολείμματα των πτωμάτων του Ντομ Φίλιπς και του Μπρούνου Περέιρα, θα τα παραδώσουμε στις οικογένειες», πρόσθεσε.
Μερικές ώρες πριν από τη ανακοίνωση αυτή, τηλεοπτικές κάμερες κατέγραφαν τον έναν από τους δύο υπόπτους καθώς εξερχόταν από αστυνομικό τμήμα και οδηγείτο με πλεούμενο στον τόπο των ερευνών των δυνάμεων επιβολής της τάξης.
Ο πρώτος ύποπτος, ο Αμαρίλντου ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα, αλιέας, 41 ετών, συνελήφθη την 7η Ιουνίου. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως τον είδαν να κινείται με ορμή προς την κατεύθυνση που είχε πάρει η βάρκα του Ντομ Φίλιπς και του Μπρούνου Περέιρα πριν από την εξαφάνισή τους. Ο δεύτερος ύποπτος, ο Οζενέι ντα Κόστα ντε Ολιβέιρα, αδελφός του πρώτου, συνελήφθη προχθές Τρίτη 14/5, το βράδυ διότι τον βάραιναν υποψίες πως «ενεχόταν στην υπόθεση», σύμφωνα με την ομοσπονδιακή αστυνομία.
Τα θύματα θεάθηκαν για τελευταία φορά την 5η Ιουνίου, κατά τη διάρκεια περιήγησής τους στη ζώνη της Κοιλάδας του Ζαβαρί. Η περιοχή θεωρείται επικίνδυνη καθώς εκεί γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, παράνομη αλιεία, παράνομη υλοτομία, παράνομη εξόρυξη χρυσού.
Πατέρας τριών παιδιών, ο Μπρούνου Περέιρα είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές από ανθρώπους που επιδίδονταν σε παράνομη υλοτομία, παράνομη αλιεία ή παράνομη εξόρυξη χρυσού και καταπατούσαν προστατευόμενες περιοχές.
Εγκατεστημένος στη Βραζιλία 15 χρόνια, συνεργάτης μεγάλων εφημερίδων όπως η Guardian ή η Washington Post, ο Ντομ Φίλιπς ήταν παντρεμένος με Βραζιλιάνα και είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για να υιοθετήσουν παιδί.
Η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία ερευνά την ενδεχόμενη ανάμιξη τρίτου προσώπου και είναι πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις, σύμφωνα με τον κ. Φόντσις.
Πολλές επικρίσεις για τα σχόλια του στην υπόθεση δέχθηκε και ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, που τάσσεται υπέρ της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων χρυσού και γαιών σε προστατευόμενες περιοχές των αυτοχθόνων στον Αμαζόνιο. Είχε χαρακτηρίσει “αντιπαθή” τον Βρετανό δημοσιογράφο γιατί είχε γράψει «πολλά ρεπορτάζ εναντίον των χρυσωρύχων, για το περιβάλλον».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP, Reuters
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου