Η Ευρώπη του Φερχόφσταντ και η Ευρώπη του Πιτέλα

Είναι και οι δύο τους έμπειροι πολιτικοί και επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, ωστόσο, βλέπουν και βιώνουν διαφορετικά την Ευρώπη και το προσφυγικό. Ο λόγος για τον Γκι Φερχόφσταντ και τον Τζιάνι Πιτέλα και τις σημερινές τους δηλώσεις για την Ελλάδα.
Ο πρώτος, πρόεδρος των Φιλελευθέρων, απειλεί ευθέως την Ελλάδα με έξοδο από τη Σένγκεν εάν δεν αποδεχθεί η χώρα τη συνεργασία της Ε.Ε. για τη φύλακη των συνόρων της.
Ο δεύτερος, επικεφαλής της  Κ. Ο. των Σοσιαλιστών, προέβη σε δεύτερη δήλωση στήριξης προς την Αθήνα μέσα σε λίγες ημέρες.
«Δεν έγινε καμία αλλαγή, στην καταγραφή των προσφύγων. Είναι επομένως σαφές ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τρόπο αντιμετώπισης. Θεωρώ ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αποδεχθούν τη συνεργασία. Εάν δεν την αποδεχθούν θέτουν από μόνες τους εαυτόν, εκτός Σέγκεν. Αυτό είναι σαφές. Θα πρέπει να αποδεχθούν, ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι κοινά σύνορα και επομένως κοινής ευθύνης. Δεν θα πρέπει να τεθεί θέμα εθνικής κυριαρχίας. Όχι. Είναι επίσης θέμα ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Ανήκει στην ΕΕ να διαχειρισθεί τα εξωτερικά της σύνορα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Γκι Φερχόφσταντ.
Στον αντίποδα, ο Τζιάνι Πιτέλα, επανέλαβε τα όσα είχε πει πριν από μερικές ημέρες ότι «Αντί να κατηγορούμε την Ελλάδα για την προσφυγική κρίση, πρέπει να τη βοηθήσουμε. Είναι «απαράδεκτο, να ακούγονται φωνές περί αποκλεισμού της Ελλάδας από την ζώνη Σένγκεν».
«Δεν πρέπει να κατηγορούμε και να ενοχοποιούμε την Ελλάδα για το προσφυγικό, η οποία κάνει μεγάλη προσπάθεια, όπως και η Ιταλία, για να σώζει ζωές. Αντιθέτως, η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί», δήλωσε ο κ. Πιτέλα, υπογραμμίζοντας ότι είναι στο χέρι των κρατών-μελών της ΕΕ να εφαρμόσουν τον μηχανισμό που έχει βάλει στο τραπέζι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το σύστημα hotspots και μετεγκατάστασης.
Ξεχωριστή σημασία, πάντως, έχει αυτό που δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος τόνισε ότι ««Έχουμε μια Ευρώπη φοβισμένη, σε πανικό. Υπάρχουν δύο απόψεις η μία για διευθέτηση προσφυγικού με βάση τη συνθήκη της Γενεύης  και η άλλη που λέει "για όνομα του Θεού να σταματήσουν να έρχονται". Αυτές οι απόψεις συνυπάρχουν σε όλα τα κόμματα εκτός της Αριστεράς».
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...