Ο πρόεδρος της Αργεντινής λέει ότι θα απολύσει 50.000 δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο του σφίξιμο της ζώνης

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΙΡΕΣ, 5 Ιουνίου (Xinhua) -- Η κυβέρνηση της Αργεντινής σχεδιάζει να απολύσει 50.000 δημοσίους υπαλλήλους στο πλαίσιο μιας προσπάθειας σύσφιξης της ζώνης που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι.

Σε μια ομιλία του στο 10ο Επιχειρηματικό Φόρουμ της Λατινικής Αμερικής, ο Milei υποστήριξε τις δραστικές περικοπές του στις δημόσιες δαπάνες, λέγοντας ότι «σε αντίθεση με άλλους, οι οποίοι με τα μέτρα λιτότητας μισού σημείου κατέληξαν εκτός πορείας, κάναμε μια προσαρμογή επτά σημείων».

Η πολιτική του πρόταση να περιορίσει όλες τις δημόσιες δαπάνες για την προώθηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης μπορεί να περάσει από το Κογκρέσο, είπε, προσθέτοντας ότι η προτεινόμενη αλλαγή θα σήμαινε περισσότερες δαπάνες για τα δημοσιονομικά ταμεία.

«Κάθε φορά που οι δημοσιονομικοί εκφυλισμένοι της πολιτικής θέλουν να σπάσουν τη δημοσιονομική ισορροπία, τους λέω τώρα, το έχω ξαναπεί, το λέω τώρα και θα το επαναλάβω και θα βάλω βέτο σε όλα », είπε ο Μιλέι.

Από την ορκωμοσία του στις 10 Δεκεμβρίου 2023, η κυβέρνηση μείωσε τον αριθμό των υπουργείων «και ολόκληρη η δομή της κυβέρνησης μειώθηκε στο μισό», είπε.

"Θα καταλήξουμε να απολύσουμε 75.000 ανθρώπους. Έχουμε ήδη (απολύσει) 25.000", είπε σε ηγέτες επιχειρήσεων, επενδυτές και οικονομολόγους.

Ενώ τα μέτρα λιτότητας του έχουν απορριφθεί από την πολιτική αντιπολίτευση, τις εργατικές συνομοσπονδίες, τα συνδικάτα και τις κοινωνικές οργανώσεις, ο Μιλέι τα υπερασπίστηκε ως απαραίτητα.

«Ποτέ δεν έχουν γίνει τόσα πολλά μέσα σε έξι μήνες όσο εμείς», είπε. «Δεν βάζουμε μόνο τάξη στην οικονομία... αλλά τερματίζουμε και τη διαφθορά, και γι' αυτό ο πολιτικός τομέας μαίνεται», είπε ο Μιλέι.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής κατέγραψε ρυθμό πληθωρισμού 289,4% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση και 8,8% τον Απρίλιο, το πρώτο μονοψήφιο μηνιαίο ποσοστό από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Απογραφών (INDEC) τον Μάιο.

Η οικονομική δραστηριότητα, εν τω μεταξύ, υποχώρησε 8,4% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο και συρρικνώθηκε 5,3% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του INDEC. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...