Ξεκινούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς ανοίγουν τα εκλογικά τμήματα στην Ολλανδία

ΧΑΓΗ, 6 Ιουνίου (Xinhua) -- Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησαν την Πέμπτη με το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων στην Ολλανδία, το πρώτο από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που ψήφισε.

Συνολικά θα εκλεγούν 720 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), με 31 έδρες να κατανέμονται στην Ολλανδία. Η εκλογική διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Στα περισσότερα άλλα κράτη μέλη, οι κάτοικοι θα ψηφίσουν την Κυριακή.

Τα εκλογικά τμήματα είναι ανοιχτά από τις 7:30 π.μ. τοπική ώρα (05:30 GMT) έως τις 9:00 μ.μ. (1900 GMT), ενώ μόνο μερικά ειδικά εκλογικά τμήματα επιτρέπεται να ανοίξουν νωρίτερα.

Αυτή θα είναι η 10η φορά για τα κράτη μέλη της ΕΕ που θα ψηφίσουν για τους ευρωβουλευτές τους, με τις πρώτες τέτοιες εκλογές να πραγματοποιούνται το 1979. Σημαντικά θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους είναι η μετανάστευση, η άμυνα και η διεθνής ασφάλεια, η καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας και η κλιματική αλλαγή , μεταξύ άλλων.

Στις τελευταίες τέτοιες εκλογές το 2019, το PvdA (Εργατικό Κόμμα) κέρδισε έξι από τις 26 έδρες των Κάτω Χωρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπροστά από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία και το Χριστιανοδημοκρατικό Έκκληση, με αμφότερα να κερδίζουν τέσσερις έδρες.

Προηγείται στις δημοσκοπήσεις φέτος το ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία, το οποίο κέρδισε τις γενικές εκλογές στην Ολλανδία τον Νοέμβριο του περασμένου έτους με συντριπτική πλειοψηφία, καθιστώντας το μεγαλύτερο κόμμα στη χώρα για πρώτη φορά στην ιστορία και έτοιμο να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με κόμματα συνασπισμού.

Τα πρώτα exit polls των εκλογών αναμένονται αμέσως μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων το βράδυ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται έως ότου όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ πραγματοποιήσουν τις εκλογές τους έως τη Δευτέρα, ώστε να μην επηρεαστούν αδικαιολόγητα οι εκλογές σε άλλα κράτη.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα καθορίζονται από το Εκλογικό Συμβούλιο σε ανοιχτή συνεδρίαση περίπου μία εβδομάδα μετά τις εκλογές.

Η προσέλευση στις εκλογές είναι παραδοσιακά χαμηλή στην Ολλανδία, σε περίπου 40 τοις εκατό του συνόλου των ψηφοφόρων, περίπου το μισό του κανονικού ποσοστού προσέλευσης στις εκλογές της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Οι πολίτες ψήφισαν σε εκλογικό τμήμα στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, 6 Ιουνίου 2024. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησαν την Πέμπτη με το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων στην Ολλανδία, το πρώτο από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που ψήφος. (Φωτογραφία Jesse Wieten/Xinhua)

Μια γυναίκα βγάζει φωτογραφίες έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 6 Ιουνίου 2024. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησαν την Πέμπτη. (Xinhua/Zhao Dingzhe)

Δημοσιογράφοι παρευρίσκονται σε ενημέρωση μέσων ενημέρωσης για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, Βέλγιο, 6 Ιουνίου 2024. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησαν την Πέμπτη. (Xinhua/Zhao Dingzhe)

Αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 6 Ιουνίου 2024 δείχνει αφίσες των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες του Βελγίου. Την Πέμπτη ξεκίνησαν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (Xinhua/Zhao Dingzhe)

Μια ενημέρωση μέσων ενημέρωσης για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, στις 6 Ιουνίου 2024. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησαν την Πέμπτη. (Xinhua/Zhao Dingzhe)

Αυτή η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 6 Ιουνίου 2024 δείχνει μια εξωτερική άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. Την Πέμπτη ξεκίνησαν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. (Xinhua/Zhao Dingzhe)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...