Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε οτι βοήθεια για την Ουκρανία, η οποία δεν μπορεί να μεταφερθεί χωρίς απόφαση του Κογκρέσου

 ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 5 Ιανουαρίου – RIA Novosti. 

Το Πεντάγωνο έχει μόνο επίσημη εξουσία να δαπανήσει 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια για προμήθειες όπλων στο Κίεβο, αλλά δεν μπορεί να διαθέσει τα κεφάλαια στην Ουκρανία χωρίς την έγκριση της χρηματοδότησης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πάτρικ Ράιντερ. "

«Έχουμε την εξουσία να τα ξοδέψουμε […], αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να αναπληρώσουμε τα αποθέματα», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. 

Μιλάμε για κεφάλαια στο πλαίσιο του Προεδρικού Προγράμματος Μεταφοράς Όπλων (PDA) - αποστολή όπλων από αμερικανικές αποθήκες. Το Πεντάγωνο, σύμφωνα με τον Ράιντερ, «έχει την εξουσία» να δαπανήσει περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος.

Μέχρι το Κογκρέσο να εγκρίνει το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούν να παράσχουν βοήθεια στο Κίεβο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Τα κεφάλαια για τα οποία μιλά ο Ράιντερ προέκυψαν μετά από ένα λάθος που ανακαλύφθηκε στην αξιολόγηση της βοήθειας που παρασχέθηκε στην Ουκρανία, το οποίο επέτρεψε στο Πεντάγωνο να ξοδέψει περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα για βοήθεια προς το Κίεβο. 

Την προηγούμενη μέρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν την Ουκρανία «όσο χρειάζεται», αλλά όχι απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο όπως τα προηγούμενα χρόνια. 

Σημείωσε ότι το Κίεβο θα περάσει πολύ δύσκολα χωρίς πρόσθετη βοήθεια από την Ουάσιγκτον και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βουλευτές θα καταλήξουν σε συμφωνία για αυτό το θέμα. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πλέον τα μέσα να υποστηρίξουν περαιτέρω το Κίεβο. 

Σημείωσε επίσης ότι το τελευταίο πακέτο βοήθειας, που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 27 Δεκεμβρίου, δεν έχει ακόμη παραδοθεί πλήρως στην Ουκρανία. Αυτό μπορεί να διαρκέσει «εβδομάδες», είπε ο Kirby.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken ανακοίνωσε τη μεταφορά ενός «τελικού» πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 250 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία το 2023. Όπως προειδοποίησε ο Λευκός Οίκος, αυτό εξαντλεί τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή του για να στηρίξει το Κίεβο. 

Δεν θα υπάρξουν νέες προμήθειες όπλων και πυρομαχικών έως ότου το Κογκρέσο εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση. Το αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για βοήθεια προς την Ουκρανία πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο επιμελητήρια. 

Την ίδια στιγμή, οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι δεν θα υποστηρίξουν τη διάθεση κεφαλαίων στις αρχές του Κιέβου έως ότου η διοίκηση του αρχηγού του κράτους αλλάξει τις προσεγγίσεις της για την προστασία των συνόρων των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, δεν βρέθηκε ποτέ συμβιβασμός και η Βουλή των Αντιπροσώπων μπήκε σε χειμερινή διακοπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...