«Σκουπιδοφάγος» του Διαστήματος Ελβετικής κατασκευής δορυφόρος θα αναλάβει να βάλει τάξη στα αντικείμενα που περιστρέφονται γύρω από τη Γη


Ενας σκουπιδοφάγος δορυφόρος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα καθαρισμού της Γης από τα επικίνδυνα διαστημικά σκουπίδια που την περιβάλλουν. Τα σκουπίδια αυτά, που ο αριθμός τους ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια, είναι.. επικίνδυνα για τους δορυφόρους, τα διαστημόπλοια και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καθώς περιφέρονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη σε απόσταση από 800 μέχρι μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα. Αποτελούνται από εξαρτήματα δορυφόρων και διαστημοσυσκευών που χάλασαν στο Διάστημα ή διαλύθηκαν όταν συγκρούστηκαν μεταξύ τους.
Οπως συνέβη, για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 2009, όταν ο αμερικανικός δορυφόρος Iridium -33 ανατινάχθηκε μετά τη σύγκρουσή του με έναν εγκαταλελειμμένο ρωσικό δορυφόρο, τον Cosmos 251.
Η παρουσία τους πολύ κοντά στη Γη εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τις διαστημικές πτήσεις αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε καταρτιστεί κάποιο σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος. Πριν λίγες μέρες, επιστήμονες από το Ελβετικό Κέντρο Διαστήματος στη Λωζάννη, ανακοίνωσαν ότι σχεδίασαν έναν ειδικό δορυφόρο που θα λειτουργεί σαν απόχη για τα διαστημικά σκουπίδια. Ονομάζεται Clean Space One και θα είναι έτοιμος μέσα στην επόμενη πενταετία. Η τροχιά του θα είναι προσαρμοσμένη στην τροχιά των διαστημικών σκουπιδιών που θα έχουν επιλεγεί. Οταν θα τα περισυλλέγει θα επιστρέφει στη Γη όπου θα εξαϋλώνεται στην ατμόσφαιρα μαζί με το φορτίο του.
Το να περισυλλέξει τα διαστημικά σκουπίδια δεν είναι εύκολο, ιδίως όταν αυτά που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι 2.000 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης αναπτύσσουν ταχύτητες 7 - 8 χλμ. το δευτερόλεπτο. Η πρώτη του αποστολή πάντως θα είναι πιο εύκολη καθώς θα σταλεί να περιμαζέψει έναν από τους δύο εγκαταλελειμμένους πλέον ελβετικούς δορυφόρους, τον Swisscube ή τον TIsat που εκτοξεύτηκαν το 2009 και το 2010 αντίστοιχα.
Τα διαστημικά σκουπίδια, που η διάμετρός τους ξεπερνά σε μήκος τα 10 εκατοστά υπολογίζονται σε 19.000 και η NASA παρακολουθεί τις τροχιές των περισσοτέρων εξ αυτών. Μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των αντικειμένων που η διάμετρός τους κυμαίνεται από ένα μέχρι 10 εκατοστά. Υπολογίζονται σε τουλάχιστον 500.000 ενώ εκείνα που το μέγεθός τους δεν υπερβαίνει το ένα εκατοστό ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.
Ο μεγαλύτερος όγκος των διαστημικών σκουπιδιών βρίσκεται συγκεντρωμένος σε απόσταση από 800 έως 850 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της Γης. Το πιο επικίνδυνο από αυτά τα αντικείμενα ήταν μια ρωσική διαστημοσυσκευή που προοριζόταν για τον Αρη. Εκτοξεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όμως ποτέ δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη βαρύτητα της Γης. Παρά τις προσπάθειες ρωσικών και ευρωπαϊκών διαστημικών υπηρεσιών να αποκαταστήσουν επαφή μαζί της, η διαστημοσυσκευή παρέμεινε ανεξέλεγκτη. Ηταν το βαρύτερο και τοξικότερο διαστημικό σκουπίδι που έπεσε ποτέ στη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...