Το ΣΔΟΕ πάει Λονδίνο για όσους Ελληνες αγόρασαν ακίνητα

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα, που έστειλε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές Αρχές, περιέχει αναλυτικά στοιχεία των Ελλήνων αγοραστών, στους οποίους φέρονται να συγκαταλέγονται γνωστά ονόματα επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, γιατρών και δικηγόρων..

Σε... θέση μάχης βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι ελεγκτικοί και διωκτικοί μηχανισμοί της φοροδιαφυγής, προκειμένου να εντοπιστούν πόσοι και ποιοι έβγαλαν από τη χώρα «μαύρο χρήμα» στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών που διαρκεί η κρίση, επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ στην αγορά ακινήτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με το Εθνος της Κυριακής, η λίστα με τα ονόματα περίπου 200 Eλλήνων, που έχουν αγοράσει σπίτια και διαμερίσματα σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου -η οποία έχει σταλεί από το βρετανικό στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, είναι μόνον η αρχή, καθώς αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες στοχευμένες κινήσεις από τους μηχανισμούς δίωξης της φοροδιαφυγής, που σε γενικές γραμμές θα κινηθούν σε δύο μέτωπα:
Σε πρώτη φάση θα ελεγχθεί εάν όσοι αγόρασαν ακίνητα στο εξωτερικό τα έχουν δηλώσει και συνεπώς έχουν φορολογηθεί γι' αυτά, ενώ επιπλέον θα διερευνηθεί εάν δικαιολογούνται οι αγορές αυτές από τα εισοδήματά τους.
Και στις δύο περιπτώσεις, υπάρχει ενδεχόμενο ποινικής εμπλοκής των αγοραστών, στην πρώτη για φοροδιαφυγή, ενώ στη δεύτερη -ακόμη χειρότερα- θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), που συνεπάγεται δέσμευση λογαριασμών και ακινήτων.
Παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό, στο ΣΔΟΕ ετοιμάζονται να κάνουν? φύλλο και φτερό περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων οι οποίοι εμφανίζονται να κατέχουν ακριβά -και όχι μόνον- ακίνητα, σε περιοχές του Λονδίνου και στο Παρίσι, καθώς και σε άλλες δημοφιλείς πόλεις της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Γερμανίας, αλλά και στη γειτονική Κωνσταντινούπολη, όπως και σε πόλεις της Βουλγαρίας.
Ο φορολογικός έλεγχος αναμένεται να ξεκινήσει από τη λίστα με τα περίπου 200 ονόματα Ελλήνων που αγόρασαν σπίτια στο Λονδίνο, η οποία προς το παρόν δεν έχει φτάσει από το υπουργείο Οικονομικών στο ΣΔΟΕ, ωστόσο δεν θα περιοριστούν σε αυτό.
Ο έλεγχος θα επεκταθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς έτσι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να προκύψουν εκτός και επιπλέον στοιχεία, για αγορές ακινήτων από πρόσωπα που δεν εμφανίζονται στη λίστα του Λονδίνου, αλλά απέκτησαν σπίτια, διαμερίσματα ή καταστήματα σε άλλες πόλεις του εξωτερικού.
Δεν αποκλείεται το φοροκυνηγητό σε κτηματομεσιτικά γραφεία να φέρει αποτελέσματα και χρήμα στα δημόσια ταμεία, καθώς θα διερευνηθεί σε πρώτη φάση εάν υπάρχουν Ελληνες αγοραστές ακινήτων εκτός από το Λονδίνο και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, όπως σε Παρίσι, Νίκαια, Ζυρίχη, Γενεύη, Βέρνη, Βερολίνο, Μόναχο, στη γειτονική Κωνσταντινούπολη, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τα Σκόπια, οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία που απέκτησαν.
Ο φορολογικός έλεγχος όσων έχουν αποκτήσει ακίνητα στο εξωτερικό την τελευταία διετία δεν αποκλείεται να ανατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών -κατά περίπτωση- και στις αρμόδιες ΔΟΥ, στις οποίες υπάγονται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι.
Πονοκέφαλο... για τις ελεγκτικές Αρχές της φοροδιαφυγής αποτελούν οι αγορές ακριβών ακινήτων στο όνομα off shore εταιρειών, καθώς πρέπει να γίνει ειδική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα των πραγματικών ιδιοκτητών.
Σύμφωνα με όσα είπε στο «Εθνος της Κυριακής» στέλεχος της Αρχής Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα «οι αγορές ακινήτων από off shore εταιρείες, που έχουν έδρα το Λονδίνο, συνήθως δεν συνιστούν ξέπλυμα. Το πρόβλημα ανακύπτει όταν εμφανίζονται υπεράκτιες εταιρείες με έδρα περιοχές όπως τα νησιά Κεϊμάν και άλλες όπως το Τζέρσεϊ στη Μάγχη, όπου ο έλεγχος είναι από δύσκολο έως αδύνατο να γίνει».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αρχή ενάντια στη νομιμοποίηση «μαύρου» χρήματος θα εμπλακεί κατά περίπτωση στον έλεγχο των αγοραστών ακινήτων στο εξωτερικό, καθώς όπως είπαν «είναι αδύνατον να ελεγχθούν από την Αρχή για ξέπλυμα χρήματος όλοι όσοι έχουν αγοράσει ακίνητα στο εξωτερικό, γιατί τότε θα πρέπει να αφήσουμε όλα τα άλλα θέματα. Οταν όμως προκύπτει η εμπλοκή κάποιου -που ελέγχεται για άλλο λόγο- στη λίστα με τους αγοραστές ακινήτων στο εξωτερικό, τότε η Αρχή θα ανοίγει τους λογαριασμούς και εφόσον έχει διαπράξει ξέπλυμα, θα δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία και θα αποστέλλεται στη Δικαιοσύνη, για περαιτέρω κυρώσεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα, που έστειλε το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές Αρχές, περιέχει αναλυτικά στοιχεία των Ελλήνων αγοραστών, στους οποίους φέρονται να συγκαταλέγονται γνωστά ονόματα επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων, γιατρών και δικηγόρων, αλλά περιέχει και τα στοιχεία των πωλητών ακινήτων, καθώς και τα στοιχεία των κτηματομεσιτικών γραφείων, σε όποιες περιπτώσεις ενεπλάκησαν

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...