Πιθανή επιδρομή στο Ιράν απω ΗΠΑ και Ισραίλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομία

ΜΟΝΑΧΟ (Reuters) - Η Ισραηλινή επιδρομή σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα παραδώσει ένα οδυνηρό σοκ για την παγκόσμια οικονομία, την αναθέρμανση της σημαίας ισλαμικό φανατισμό και..
ενδεχομένως, σύρετε τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα περιφερειακό πόλεμο αν υποστηρίζεται επίθεση σύμμαχος του ή όχι.Όπως και αν αυτή η προοπτική δεν ήταν αρκετά ανησυχητικό, οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με την Τεχεράνη διασκεδάσει τη σοφία του την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου θα εξαφανιστεί τη στιγμή που η απεργία έγινε.
Αυτές οι παραδοχές μακροχρόνια ΗΠΑ και της Ευρώπης για τις συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν να επανεξεταστεί με μεγαλύτερη ταχύτητα, δυτικές πρωτεύουσες, μετά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από το Ισραήλ ότι η πιθανότητα μιας ειρηνικής λύσης μπορεί να είναι το κλείσιμο.
Υπάρχει ανησυχία ότι το Ισραήλ μπορεί να επιτεθεί κατά τους προσεχείς μήνες να διακόψει τη μεταφορά των τμημάτων του πυρηνικού εργασίες ανάπτυξης του Ιράν σε ένα υπόγειο χώρο νότια της Τεχεράνης, που μπορεί να είναι άτρωτο σε συμβατική βομβιστική επίθεση.
Δυτική εμπειρογνώμονες θέλουν το Ισραήλ να σκεφτεί πολύ ώρα και αρκετά σκληρά πριν ξεκινήσουν σε μια επιδρομή πολλοί υποπτεύονται θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση.
«Όποιος επιτίθεται πυρηνική υποδομή του Ιράν κάνει πραγματικά την απόφαση να προχωρήσει σε πόλεμο με το Ιράν», ο Richard Burt, πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής των ΗΠΑ στις συνομιλίες για μείωση των στρατηγικών όπλων, δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.
«Μιλάμε για μια σειρά από μεγάλη αβεβαιότητα, όλα τα βασικά αρνητικά, οπότε αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο με συνέπεια οι Επιτελείο του ένστολου στρατιωτικών στις ΗΠΑ δεν αρέσει η ιδέα να επιτεθεί στο Ιράν."
Οι αναλυτές εντοπίζουν ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ του Ισραήλ και της Δυτικής απόψεις σχετικά με τη χρήση βίας εναντίον του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, το οποίο η Τεχεράνη λέει ότι είναι καθαρά για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά οι ύποπτοι Δύση στοχεύει στην απόκτηση πυρηνικά όπλα.
Οι New York Times ανέφερε πρόσφατα ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες, με βάση τις εκτιμήσεις νοημοσύνης και ακαδημαϊκές μελέτες, είχε την άποψη ότι μια ισραηλινή επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις δεν θα παράγουν τέτοια καταστροφικά γεγονότα όπως ο πόλεμος περιφερειακή, εκτεταμένες επιθέσεις από μαχητές και μαζικές αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι ηγέτες του Ισραήλ και οι οργανισμοί πιστεύουν ότι οι απειλές του Ιράν να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ και δυτικών στόχων, αν ήταν επίθεση "παραφουσκωμένες" και εν μέρει μπλόφα.
Κληθείς να διευκρινίσει τις επιπτώσεις της απεργίας, ο Ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν είπε ότι δεν θέλει να εξερευνήσει ένα υποθετικό ερώτημα, υποστηρίζοντας τους κινδύνους "θα πρέπει να επισκιαστεί σε σύγκριση με τον κίνδυνο ενός πυρηνικού Ιράν».
"Ένα πράγμα είναι σαφές", δήλωσε στο Reuters. «Αν το Ιράν γίνει πυρηνική τότε είναι το τέλος της παγκόσμιας τάξης, όπως το γνωρίζουμε ... Αυτό είναι ό, τι έχουμε να σκεφτούμε, και όχι για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που από τις ενέργειες που λαμβάνονται.
ΗΠΑ εφημερίδα The Washington Post ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ο υπουργός Αμυνας Λέον Πανέτα Ισραήλ πιστεύεται ότι ήταν πιθανό να βομβαρδίσει το Ιράν μέσα σε λίγους μήνες για να σταματήσει την οικοδόμηση μιας πυρηνικής βόμβας.
Πανέτα, αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι υποτιθέμενες παρατηρήσεις του και άλλες δηλώσεις της κυβέρνησης Ομπάμα να αναφέρει ο Λευκός Οίκος εστιάζεται στην αποτροπή του Ισραήλ από την ανάληψη δράσης - και αποστασιοποίηση από την ισραηλινή επίθεση, αν πειθούς αποτύχει.
Οι συνέπειες από μια ισραηλινή επίθεση θα είναι ευρείας κλίμακας και αποσταθεροποιητικά.
ΙΡΑΝ απελαύνει πυρηνικών επιθεωρητών, κλείνει ΣΥΝΘΗΚΗ
Το Ιράν θα απελάσει τους επιθεωρητές Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και εγκαταλείψτε τη μη διάδοση των πυρηνικών Συνθήκης, τελειώνοντας κάθε πιθανότητα μιας συμφωνημένης λύσης στο πυρηνικό ζήτημα.
"Δεν υπάρχει χώρα στη γη που πρόκειται να τους κατηγορήσει γι 'αυτό, είναι όλα πρόκειται να κατηγορήσει το Ισραήλ. Μόλις το Ιράν είναι εκτός της NPT, οι κυρώσεις φύγει", Κεν Πόλακ, διευθυντής του Κέντρου για Σαμπάν Μέσης Ανατολή Πολιτική στο Ινστιτούτο Brookings, είπε στο Reuters.
Φεύγοντας από την ΝΡΤ θα διαταράξει το καθεστώς των κυρώσεων από τα μέτρα με βάση τις αρχές επιβολής της συμμόρφωσης της συνθήκης.
ΙΡΑΝ αποφασίζει να πάει για τη βόμβα
Οι ειδικοί λένε ότι μία επιδρομή θα καθυστερήσει μόνο δεν καταστρέφουν πρόγραμμα του Ιράν. Και όταν είχε ανακτηθεί, το Ιράν θα μπορούσε πιθανότατα να προσπαθήσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Jon Alterman, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Κέντρο της Ουάσιγκτον για Διεθνών και Στρατηγικών Μελετών, είπε στο Reuters το Ιράν θα διπλασιάσουν »τις προσπάθειες να αναπτύξει ένα αποτρεπτικό ώστε να μη συμβεί ποτέ ξανά."
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ύψη, τράνταγμα ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για μεταφορές πετρελαίου, ή μια επίθεση στη Σαουδική πετρελαιοπηγές, θα οδηγούσε σε απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου που θα μπορούσε να βλάψει σοβαρά την οικονομία των ΗΠΑ, θέτοντας σε κίνδυνο Πρόεδρος πιθανότητες του Μπαράκ Ομπάμα για επανεκλογή.
Σαουδική Αραβία θα ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν όλα τα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της εξόδου, ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας για τις αγορές πετρελαίου.
Αλλά οι πιο σοβαρές ανησυχίες συζητηθεί στα γραφεία εμπορίας πετρελαίου περιλαμβάνουν τη δυνατότητα της εξόρυξης Ιράν τα στενά του Βοσπόρου, η επίθεση σε πλοία όπως έπραξε και κατά το πόλεμο Ιράν-Ιράκ, ή την αμφισβήτηση της νομιμότητας του περάσματος ορισμένων πλοίων από τα χωρικά ύδατα της.
Σε περίπτωση διακοπής ενός μεγάλου Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας των χωρών κατανάλωσης »θα ήταν πολύ πιθανό τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης απελευθέρωση για να τιθασεύσουν τις τιμές, όπως έκανε τον περασμένο Ιούνιο, όταν Λιβυκό εξόδου χάθηκε.
Αγιαλόν Ισραήλ υποστηρίζει ότι ένα πυρηνικά όπλα το Ιράν θα αποτελέσει μεγαλύτερη απειλή για την αγορά πετρελαίου, όπως θα μπορούσε να υπαγορεύουν τις τιμές. "Θα είναι το τέλος της ελεύθερης ροής του πετρελαίου από τον Κόλπο."
ΙΡΑΝ ΧΤΥΠΑ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ, LEVANT, ενδεχομένως και στην Ασία
Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει πολλές φορές μπορεί να σταματήσει την Στενά του Ορμούζ, το πνίξιμο του εφοδιασμού με αργό Κόλπου και του φυσικού αερίου, εάν δεχθούν επίθεση ή εάν οι κυρώσεις δεν σημαίνει ότι μπορεί να εξάγει πετρέλαιο.
Ωστόσο, πολλοί ειδικοί λένε ότι οι ηγέτες του Ιράν θα πρέπει να αναζητούν τρόπους για να παρενοχλήσουν τους εχθρούς και να προκαλέσει αναστάτωση, ενώ υπολείπονται των προκαλώντας μαζική αμερικανική ηγεσία αντίποινα.
Πιθανές ενέργειες του Ιράν θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ταλαιπωρώντας κυκλοφορίας των δεξαμενόπλοιων στον κόλπο με τα ταχύπλοα σκάφη επίθεση, την κατάσχεση ακατοίκητα νησιά του Κόλπου ζητηθεί από άλλα κράτη ή αρπαγή ομήρων από τη διάβαση των πολιτικών ή στρατιωτικών πλοίων, υποδαυλίζουν το πρόβλημα σε Σουνίτες Μουσουλμάνοι-αποκλειστεί Αραβικών κρατών με το ανήσυχο μουσουλμανικές κοινότητες Σιιτών και την ενορχήστρωση επιθέσεων κατά αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν ή αλλού χρησιμοποιώντας το αγωνιστικό "διαμεσολαβητές", όπως η Χεζμπολάχ.
Αν η ιρανική κυβέρνηση ερμηνεύει την απεργία ως ένα πλήρες προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος, θα μπορούσε να υιοθετήσει μια πιο δυναμική αντίδραση θα μπορούσε να περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους σε salvos πολιτικών και στρατιωτικών στόχων στον Κόλπο.
Ομπάμα πιθανότατα θα έρθει κάτω από την έντονη εγχώρια πίεση στην πλάτη ενέργειες του Ισραήλ και να έρθουν στην άμυνα του Ισραήλ, εάν το Ιράν κατορθώσει να πυραυλικές επιθέσεις προσγείωση στο έδαφος του Ισραήλ.
Σε μια μελέτη του 2009 για το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, της Μέσης Ανατολής ο αναλυτής Steve Simon, ο οποίος τώρα είναι Ανώτερος Διευθυντής για τη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική κατά το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, λέει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε πιθανότατα να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε στρατιωτικά αντίποινα του Ιράν εναντίον του Ισραήλ ή άλλες χώρες της περιοχής.
Οι ειδικοί λένε ότι το Ισραήλ μόνο του δεν έχει τη δύναμη πυρός για να σκοτώσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και οποιαδήποτε βοήθεια των ΗΠΑ στην προσπάθεια αυτή θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτη. Μια μελέτη από την πρώην ανώτερος Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι η "Οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρηθεί συνένοχη, και θα εμπλακούμε στην υπεράσπιση του Ισραήλ κατά αντεπίθεση. Αυτό θα τεντώσει το στρατό των ΗΠΑ."
Τον Νοέμβριο, η κορυφαία αμερικανική στρατιωτική αξιωματικός είπε στο Reuters ότι δεν γνωρίζει αν το Ισραήλ θα προειδοποιούσε τις ΗΠΑ μπροστά από το χρόνο, εάν αποφασίσει να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν.
Γενικά Martin Dempsey, πρόεδρος της Επιτελείο, αναγνώρισε επίσης τις διαφορές στην προοπτική μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ για τον καλύτερο τρόπο για να χειριστεί το Ιράν.
Σε μια ένδειξη της απόκλισης στο Ισραήλ και τη Δυτική απόψεων, ένας ανώτερος Βρετανός πρώην αξιωματούχος έγραψε σε ιδιωτικό ανάλυση το 2011 ότι η Δύση είχε δύο στόχους: την πρόληψη της ιρανική βόμβα, αλλά και «εμποδιστεί το Ιράν να βομβαρδιστεί."
"Και τα δύο αποτελέσματα θα ήταν δυνητικά καταστροφική για την εθνική μας ασφάλεια», έγραψε.
Αναφερόμενος σε μια απεργία, συνέχισε, "η πιθανή ζημία (στο πρόγραμμα του Ιράν) θα αντιστάθμιζε τα οφέλη."
"Θα πρέπει να υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ,. Και πιθανότατα εντάσεις μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής επίσης."
ΚΠΑ του Simon μελέτη αναφέρει ότι επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει τη βοήθεια του Ισραήλ, τις προσπάθειες των ΗΠΑ να καλλιεργηθούν καλύτερες σχέσεις με τους μουσουλμάνους σχεδόν σίγουρα θα υποφέρουν.

Anti-ΗΠΑ συναίσθημα θα είναι φλεγμονή στις μουσουλμανικές χώρες, ιδίως τη Συρία, τον Λίβανο και τα Παλαιστινιακά Εδάφη. Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εντείνει τις επιθέσεις κάνοντας μια Μέση Ανατολή οικισμό ακόμη πιο απίθανη.
"Αν οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι μπορούν να επιτεθούν στο Ιράν και να παραμείνει το ανοσοποιητικό ζουν σε παράδεισος ανόητοι», δήλωσε ο Farhang Jahanpour του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σχολή Ανατολικών Σπουδών.
Είπε μία επιδρομή θα δημιουργήσει "τεράστιο αντι-ισραηλινό αίσθημα" και μια "ισλαμική αντίδραση» στην περιοχή.
Ο πρώην Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, δήλωσε σε συνέντευξή του Ιανουαρίου με την Ρεάλ Νέα ιστοσελίδα η απεργία θα ήταν μια «καταστροφή για μας περισσότερο από ό, τι για το Ισραήλ βραχυπρόθεσμα, και αποτελεί θεμελιώδη καταστροφή για το Ισραήλ σε μακροπρόθεσμη βάση."
Ούτε οι Ρώσοι ή οι Ευρωπαίοι θα πλευρά με την Αμερική σε οποιαδήποτε σύγκρουση που προκύπτει. Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να «εξαφανιστεί από την περιοχή", μια εξέλιξη που πρότεινε θα έθετε σε κίνδυνο την ύπαρξη του Ισραήλ.
Μια έκθεση RAND Corporation, το 2011 σημειώνεται ότι η χρήση ή απειλή βίας για να εξαναγκάσει το Ιράν να σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα θα ενισχύσει πιθανώς εγχώρια στήριξη για την κυβέρνηση.
Όμως, ένας αναλυτής στο Ιράν ο οποίος ζήτησε να μην αναγνωριστεί ως αντικείμενο ήταν ευαίσθητος είπε ότι αμφιβάλλει κατά πόσον θα υπάρξει άνοδος στη δημοτικότητα της κυβέρνησης, καθώς δεν υπήρξε κατά τη διάρκεια του πολέμου της χώρας με το Ιράκ στη δεκαετία του 1980.
"Το Ιράν-Ιράκ υποταγή κοινό εν καιρώ πολέμου με το καθεστώς έχει μειωθεί λόγω των διάφορων παραγόντων. Δημόσια δυσαρέσκεια είναι για αύξηση σε σχέση με μη οικονομία, εχθρική εξωτερική πολιτική και πολιτική φαγωμάρα μεταξύ των ελίτ», είπε ο αναλυτής.
Μιχαήλ Axworthy, διευθυντής του Κέντρου για την περσική και Ιρανικών Σπουδών στο Έξετερ της Βρετανίας Πανεπιστήμιο, δήλωσε στο Reuters ότι ενώ οι Ιρανοί δεν θα μπορούσε να συσπειρώσει στους κυβερνήτες τους, θα έχουν την τάση να "πάνε μαζί με τις δηλώσεις που παράγονται."
"Αυτό είναι ένα καθεστώς που περιμένει να απομονωθεί και σε κάποιο βαθμό ευδοκιμεί στην απομόνωση», είπε.
Ο πρώην διαπραγματευτής των ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπαρτ μερικά υποψήφια πυρηνικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν σε μια απεργία στο Ιράν εντείνοντας τις προσπάθειές τους για να πάρει τη βόμβα ως αποτρεπτικός παράγοντας. Αλλά ήταν δύσκολο να γενικεύσουμε και όλες οι χώρες δεν θα λάβουν αυτή την άποψη.
Αγιαλόν είπε ότι θα ήταν η εμφάνιση ενός πυρηνικά όπλα το Ιράν, που θα ήταν το πραγματικό κίνητρο για πολλαπλασιασμό. (Πρόσθετες αναφορά από τον Peter Εφαρμογές στο Λονδίνο, ο Andrew Quinn, ο Mark Hosenball, Tabassum Zakaria στην Ουάσιγκτον)

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...