Ο Σαρκοζί μπαίνει και επισήμως στη μάχη των εκλογών Ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για μία δεύτερη προεδρική θητεία

Το προβάδισμα του Φρανσουά Ολάντ στις δημοσκοπήσεις αναγκάζει τον Νικολά Σαρκοζί να επιταχύνει την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για μία δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων..

Σε τροχιά προεδρικών εκλογών εισέρχεται και επίσημα την Τετάρτη η Γαλλία με τον Νικολά Σαρκοζί να επιταχύνει τελικά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για μία δεύτερη θητεία στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Σαρκοζί θα ζητήσει την ψήφο των Γάλλων μέσα από τη συχνότητα του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TFI, επιδιώκοντας να «κλέψει» τη δημοσιότητα από τον αντίπαλό του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος θα πραγματοποιεί την ίδια ώρα μεγάλη συγκέντρωση στην γενέτειρά του, Ρουέν.
Ο Σαρκοζί έχει αποφύγει εδώ και μήνες να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, επωφελούμενος της προβολής του ως πρόεδρος ώστε να διεξάγει μία άτυπη εκστρατεία και εκνευρίζοντας τους αντιπάλους που ανυπομονούν να αρχίσει η μάχη.
Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας ο Σαρκοζί θα δικαιούται ακριβώς το ίδιο μερίδιο τηλεοπτικής προβολής με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είναι φαβορί για την προεδρία και βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων διατηρεί προβάδισμα δέκα ποσοστιαίων μονάδων.
Καθυστερούσε γιατί ήθελε και είχε ανάγκη να είναι ο πρόεδρος αντί ο προεδρικός υποψήφιος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα μπορούσε» λέει στο δίκτυο France 24 ο Ματιέ Ντουαρέ, επικεφαλής ερευνών του ινστιτούτου Ipsos.
«Ωστόσο, υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις και δεν μπορείς να καλύψεις μία τέτοια διαφορά σε λίγες εβδομάδες -χρειάζονται τρεις μήνες. Συνεπώς δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανακοινώσει την υποψηφιότητα τώρα» σημειώνει.
Η επιλογή της στιγμής φυσικά δεν είναι τυχαία, καθώς τη στιγμή που ο Σαρκοζί θα ζητά την ψήφο των Γάλλων ο αντίπαλός του Φρανσουά Ολάντ θα πραγματοποιεί μεγάλη δημόσια συγκέντρωση στη γενέτειρά του, η Ρουέν της βορειοδυτική Γαλλίας.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη ομιλία του Φρανσουά Ολάντ αφότου εξελέγη υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος σε εσωκομματικές εκλογές στα πρότυπα των προκριματικών που διεξάγονται στις ΗΠΑ, και οι οποίες αποτέλεσαν φέτος «επίσημη πρώτη» για τους Σοσιαλιστές.
Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σαρκοζί θα ακολουθήσει την Πέμπτη μια μεγάλη περιοδεία στην επαρχία, στο Ανεσί της κεντρο-ανατολικής Γαλλίας. Η πρώτη μεγάλη προεκλογική θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Μασσαλία.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ θα είναι η εκπρόσωπος της εκστρατείας του Σαρκοζί, σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στη γαλλική προεδρία.
Ο Σαρκοζί έχει πολύ δρόμο να καλύψει και ο Ματιέ Ντουαρέ του ινστιτούτου Ipsos εκτιμά πως η μόνη ελπίδα επιτυχίας είναι να προσελκύσει τις ψήφους των συντηρητικών που έχασε στην πορεία της πενταετίας.
Οι αυξανόμενες τιμές και οι ανησυχίες σχετικά με τη μετανάστευση έχουν οδηγήσει πολλούς από τους υποστηρικτές του προς άλλους συντηρητικούς υποψηφίους, κυρίως προς το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν.
Εξ ου και το τελευταίο έτος η σκλήρυνση της κυβερνητικής στάσης σε ζητήματα όπως η μετανάστευση. Το περασμένο Σάββατο ο Σαρκοζί δήλωσε στην εφημερίδα Le Figaro ότι επιθυμεί τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για τα επιδόματα ανεργίας και το καθεστώς των ξένων που διαμένουν στη Γαλλία για να δεχθεί «πυρά» από την αντιπολίτευση για λαϊκισμό.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...