Η Τεχεράνη απειλεί με «προληπτικά χτυπήματα» «Θα δράσουμε πριν μας πλήξουν» ξεκαθάρισε ο υπαρχηγός του Ιρανικού στρατού

Ανεβάζει τους τόνους της αντιδυτικής ρητορικής το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν. «Η στρατηγική μας τώρα συνίσταται στο ότι εάν αντιληφθούμε πως οι εχθροί μας απειλούν τα εθνικά μας συμφέροντα και..
επιθυμούν να τα πλήξουν, τότε θα δράσουμε εμείς, χωρίς να περιμένουμε τη δική τους δράση» δήλωσε ο υπαρχηγός του στρατού του Ιράν, στρατηγός Μοχαμάντ Χετζάζι.

Είναι η πρώτη φορά που η Τεχεράνη απειλεί ευθέως με «προληπτικά χτυπήματα», δηλαδή αναγνωρίζει στον εαυτό της το δικαίωμα να επιτεθεί στρατιωτικά πρώτη.

Η απειλητική αυτή διατύπωση συμπίπτει με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το Ισραήλ μελετά το ενδεχόμενο να βομβαρδίσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, ώστε να καθυστερήσει ή να διακόψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του καθεστώτος. Στόχος του προγράμματος, κατά το Ισραήλ, είναι η κατασκευή πυρηνικών όπλων. Κατά την κυβέρνηση του Ιράν, στόχος είναι η ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Αλλά και ο υπουργός Αμυνας του Ιράν, Αχμάντ Βαχίντι, δήλωσε ότι η χώρα του «σχεδιάζει να αυξήσει την παρουσία της στα διεθνή ύδατα». Μόλις την περασμένη εβδομάδα δύο ιρανικά πολεμικά πλοία πέρασαν από την Διώρυγα του Σουέζ, σε μία ασυνήθιστη κίνηση την οποία παρακολούθησαν στενά τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Αμερικανοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...