Θα συναντηθεί με τον Βαρθολομαίο Ιστορική επίσκεψη Νταβούτογλου στο Φανάρι

Την ικανοποίησή του για την αλλαγή στάσης της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο Φανάρι εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος..
υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιλυθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο και την ομογένεια. Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι «είναι φυσιολογικό να συνομιλούμε με τους πολίτες μας για τις εξελίξεις στην περιοχή, ώστε να διασφαλιστεί η αντίληψη περί θρησκευτικής ανοχής που υπάρχει στην Τουρκία».

Κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο κ. Νταβούτογλου ρωτήθηκε σχετικά με τις συναντήσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες και είπε "βασική μας αρχή είναι όλες οι θρησκευτικές κοινότητες να κάνουν χρήση, ως πολίτες, όλων των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων".

Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο των επαφών που έχει η τουρκική κυβέρνηση με τις ηγεσίες των μειονοτήτων στην Τουρκία ενόψει προετοιμασίας του νέου Συντάγματος.


Στην είσοδο του Πατριαρχείου υποδέχθηκαν τον κ. Νταβούτογλου ο Μητροπολίτης Καλιουπόλεως και Μαδύτου
Στέφανος, Πρωτοσυγκελεύων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, Αρχιμ.Βαρθολομαίος Σαμαράς και κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας στον δεύτερο όροφο όπου βρίσκεται το Πατριαρχικό Γραφείο. Στη συνάντηση που ακολούθησε παρέστησαν οι Μητροπολίτες Νικαίας
Κωνσταντίνος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος καθώς και ο κ. Λάκης Βίγκας, αιρετός εκπρόσωπος των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στο ΔΣ της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Επίσης, παρέστησαν οι συνεργάτες του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

Η επίσκεψη είναι χαρακτηριστική των νέων σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ του τουρκικού κράτους και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


Είναι η πρώτη φορά που επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επισκέπτεται το Φανάρι και θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


Η τελευταία ανάλογη επίσκεψη ανατρέχει στην εποχή των κυβερνήσεων του Δημοκρατικού Κόμματος υπό την ηγεσία του Αντνάν Μεντερές στη δεκαετία του 1950.


Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2011 το Φανάρι επισκέφθηκε για πρώτη φορά Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβερνήσεως, ο Μπουλέντ Αρίντς.

πηγη 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...