Φυλή Ινδιάνων καταστρέφεται από το... «νερό που καίει» 45.000 άνθρωποι καταναλώνουν ετησίως πάνω από 4,7 εκατ. κουτάκια μπίρα

Νεμπράσκα
Ο μικρός οικισμός Ουάιτκλεϊ στη πολιτεία Νεμπράσκα των ΗΠΑ διαθέτει έναν πενιχρό πληθυσμό της τάξεως των… 14 ανθρώπων. Κι όμως στην μικρή αυτή πόλη στη μεθόριο της πολιτείας με την Νότια Ντακότα πουλιούνται κάθε χρόνο πάνω από 4,7 εκατ. κουτάκια μπίρας. Ποιος μπορεί να πίνει όλον αυτό το ζύθο; Σίγουρα όχι τα 14 άτομα του οικισμού..

Υπεύθυνοι για την -υπερβολική- κατανάλωση μπίρας είναι ο διπλανός Ινδιάνικος καταυλισμός των Ογκλάλα, που ανήκουν στη εθνότητα των Σιού. Οι 45.000 κάτοικοι του καταυλισμού είναι τόσο… γέρα ποτήρια, ώστε ο αλκοολισμός (και οι θανατηφόρες συνέπειες του) απειλεί την φυλή των Ογκλάλα με αφανισμό -για να μην μιλήσουμε για τα επεισόδια που δημιουργούνται εντός του οικισμού ανάμεσα στα μέλη της φυλής λόγω μέθης.
Δεν είναι τυχαίο πως, σύμφωνα με ένα πρόσφατο έγγραφο της οργάνωσης «Nebraskans for Peace», το 85% των οικογενειών της φυλής εχουν τουλάχιστον ένα μέλος τους να είναι αλκοολικό. Το 2010 πουλήθηκαν στην περιοχή 465.092 γαλόνια (1.760.500 λίτρα) μπίρας, ήτοι πάνω από 13.000 κουτάκια μπίρας την ημέρα!
«Πάνω από το 90% των διενέξεων ανάμεσα στα μέλη του καταυλισμού εχουν ως αιτία την μέθη», τονίζει ο πρόεδρος της φυλής Τζον Γέλοου Μπερντ Στιλ, ο οποίος μαζί με πολλούς ομόφυλους του έκαναν, πριν από λίγες εβδομάδες, μήνυση στις εταιρείες παραγωγής μπίρας, επειδή «εν γνώση τους συνεχίζουν να στέλνουν μεγάλες ποσότητες ζύθου στην περιοχή, αδιαφορώντας για τις συνέπειες».
Στην μηνυτήρια αναφορά των Ογκλάλα αναφέρεται πως ένα στα 4 παιδιά της φυλής γεννιούνται με κληρονομικά προβλήματα λόγω ιστορικού αλκοολισμού στους γονείς του, ενώ το 58% των παιδιών ανατρέφονται από τους παππούδες, που τυγχάνουν λιγότερο… μεθυσμένοι από τους γονείς.
Η μήνυση ζητάει αποζημίωση 500 εκατ. δολαρίων (300 εκατ. ευρώ), ένα ποσό που, όμως λέει ο πρόεδρος της φυλής, αν επιδικαστεί υπέρ τους, θα βοηθήσει τη φυλή να ξεφύγει από το καθεστώς φτώχειας υπό το οποίο ζει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Μέλος της φυλής των Ογκλάλα είναι και ο διάσημος, στις ΗΠΑ, ηθοποιός Ράσελ Μινς, που έχει παίξει σε κινηματογραφικές παραγωγές όπως «Ο Τελευταίος των Μοϊκανών». Ο Μινς, που φέρει το Ινδιάνικο όνομα Ογιάτε Ουασινάπι («Αυτός Που Βοηθάει Τους Ανθρώπους»), εξακολουθεί να ζει στον καταυλισμό, αρνούμενος να ζήσει στο Λος Άντζελες, επειδή, όπως έχει πει, «είναι το μέρος που γεννήθηκε και μεγάλωσε».

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...