Πύραυλοι - «μαϊμού» από τη Βόρειο Κορέα

Και ψεύτικοι και κάκιστα σχεδιασμένοι το καθεστώς τούς εμφάνισε σε στρατιωτική παρέλαση

 Ένας από τους ψεύτικους, σύμφωνα με γερμανούς ειδικούς, πυραύλους, που παρουσίασε η Βόρειος Κορέα σε πρόσφατη στρατιωτική παρέλαση

 Βερολίνο, Γερμανία
Διηπειρωτικούς βαλιστικούς πυραύλους - «μαϊμού» φέρεται να εμφάνισε το καθεστώς της Βορείου Κορέας στη διάρκεια..

στρατιωτικής παρέλασης νωρίτερα αυτό τον μήνα, σύμφωνα με δύο γερμανούς ειδικούς.
Ο Μάρκους Σίλερ και ο Ρόμπερτ Σμούκερ, της γερμανικής συμβουλευτικής εταιρείας Schmucker Technologie, που μεταξύ άλλων παρείχε τις υπηρεσίες της στο NATO, υποστηρίζουν ότι οι έξι αυτοκινούμενοι βαλλιστικοί πύραυλοι, που παρουσίασε η Πιονγκγιάνκ ήταν όχι μόνο ψεύτικοι, αλλά και κάκιστα σχεδιασμένοι.
Ήταν η πρώτη φορά που το εν λόγω βαλλιστικό σύστημα έκανε δημόσια την εμφάνισή του και θεωρήθηκε ως ακόμη ένα βήμα προς τη τελειοποίηση του φιλόδοξου πυραυλικού προγράμματος της χώρας. «Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά τους πυραύλους που παρουσίασαν» λέει ο Σίλερ, «θα δει πολλές λεπτομέρειες που είναι ξεκάθαρα λάθος, γεγονός που μαρτυρά ότι ίσως κάτι πάει λάθος με όλο το πρόγραμμα».
Και προσθέτει: «Οι πύραυλοι είναι εξαιρετικά πολύπλοκα όπλα. Σε αντίθεση με έναν εκτοξευτήρα δορυφόρου, δεν κατασκευάζεις απλά ένα πρωτότυπο που χρησιμοποιείς μια φορά και μετά ενσωματώνεις όλα όσα έμαθες στο επόμενο πρωτότυπο. Με τους πυραύλους, κατασκευάζεις μία ολόκληρη φουρνιά πανομοιότυπων συστημάτων, συνήθως με αποδεδειγμένο σχεδιασμό. Ειδάλλως δεν έχεις ιδέα αν το όπλο θα λειτουργήσει πραγματικά όταν χρειαστεί. Οι πύραυλοι που παρουσιάστηκαν, όλοι έχουν μικρές διαφορές στις λεπτομέρειες, που αντιστοιχούν σε μεγάλες διαφορές στη δομή και στον σχεδιασμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο λοιπόν, οι πύραυλοι που παρουσίασε η Βόρειος Κορέα, ήταν αντίγραφα, κάτι που πιθανώς σημαίνει ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν διαθέτει έναν λειτουργικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Μία λεπτομερής ανάλυση των συγκεκριμένων πυραύλων αποκαλύπτει αρκετά προβληματικά σημεία σε αυτούς. Πρώτον και πιο εμφανές, η επιφάνεια των πυραύλων είναι κυματιστή, γεγονός που σημαίνει ότι το μέταλλο είναι πολύ λεπτό για να αντέξει την πτήση. Επιπλέον κάθε πύραυλος είναι ελαφρώς διαφορετικός από τον άλλον, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι πανομοιότυποι, ενώ δεν εφαρμόζουν καλά στα οχήματα που τους μεταφέρουν.
Τέλος, ερωτηματικά ανακύπτουν σχετικά με τα καύσιμα που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένοι πύραυλοι. «Διακρίνονται σημεία επάνω στους πυραύλους που δείχνουν ότι πρόκειται για πυραύλους στερεών καυσίμων. Και μέχρι στιγμής, όλοι οι μεγάλοι πύραυλοι της Βορείου Κορέας χρησιμοποιούσαν υγρά καύσιμα. Η τεχνολογία είναι εντελώς διαφορετική και όσο δεν έχουμε δει κανέναν από αυτούς τους πυραύλους να εκτοξεύεται υπάρχει και μία τρίτη πιθανότητα. Ο πύραυλος δεν είναι ούτε στερεών ούτε υγρών καυσίμων. Απλά δεν υπάρχει πύραυλος» σημειώνει ο Σίλερ.
Γιατί λοιπόν η Πιονγκγιάνγκ παρουσίασε πυραύλους - «μαϊμού»; «Πρόκειται για συνήθη πρακτική. Γινόταν σε παρελάσεις τις Ανατολικής Γερμανίας και είμαι βέβαιος ότι αυτό το είχαν μάθει από τα αδέλφια τους στη Σοβιετική Ένωση» προσθέτει ο ίδιος. Αυτό μπορεί να γίνεται για τρεις λόγους: Πρώτον επειδή οι πραγματικοί πύραυλοι είναι πολύτιμοι και μπορεί να καταστραφούν στη διάρκεια των παρελάσεων. Δεύτερον επειδή μία χώρα μπορεί να θέλει να αλλάξει κάποιες λεπτομέρειες στους πυραύλους και να προκαλέσει συγχύσει στους αντιπάλους της ή, τρίτον, να προσ
ποιηθεί ότι διαθέτει κάτι που στην πραγματικότητα δεν διαθέτει.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...