ΠΕΤΕΡ ΣΟΥΡΕΚ Ο φιλέλληνας που έκανε τη διαφθορά... αξιοθέατο

Ο φιλέλληνας που έκανε τη διαφθορά... αξιοθέατο  Ο 38χρονος δημιουργός του πρακτορείου Corrupt Tour, ο οποί- ος έχει σπουδάσει ελληνικά, οργανώνει «ιδιαίτερες» ξεναγή- σεις..
που περιλαμβάνουν επισκέψεις σε πολυτελείς επαύλεις ατόμων που πλούτισαν με μαύρο χρήμα, σε κτίριο που χρησιμο-ποιήθηκε ως έδρα 589 εταιρειών-φάντασμα, σε ΑΕΙ που... πουλάει πτυχία και σε νοσοκομεία που στήνουν διαγωνισμούςΞενάγηση στη διαφθορά... Στην πανέμορφη Πράγα, εδώ και δύο μήνες, το ταξιδιωτικό πρακτορείο του Πέτερ Σούρεκ προτείνει ένα βιωματικό πρόγραμμα επισκέψεων σε σημεία ταυτισμένα με τη διαφθορά στη χώρα. Εργα με μηδενική χρησιμότητα, κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν ως έδρες από δεκάδες «εταιρείες-φάντασμα» και οικίες αμφιλεγόμενων προσώπων που πλούτισαν ξαφνικά.Εύλογοι, βέβαια, είναι οι συνειρμοί με τη δική μας πραγματικότητα. Το αναπάντεχο όμως είναι ότι ο 38χρονος εμπνευστής της ιδέας και δημιουργός του πρακτορείου έχει σπουδάσει ελληνικά... Το ενδιαφέρον για το πρωτότυπο τουρ είναι μεγάλο. Πούλμαν γεμάτα περίεργους τουρίστες ήδη «οργώνουν» την πρωτεύουσα της Τσεχίας, ενώ στις εφημερίδες φιλοξενήθηκαν εκτενή άρθρα.«Ολοι αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα τουρισμού στη διαφθορά. Στην αρχή πολλοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για αστείο, ένα επικοινωνιακό τρικ. Δεν πίστευαν ότι θα πραγματοποιήσουμε το σχέδιό μας, είχαν την εντύπωση ότι θα μείνουμε στα λόγια», εξηγεί ο κ. Σούρεκ στο «Εθνος της Κυριακής», ενώ δεν κρύβει ότι απολαμβάνει την ευκαιρία να φρεσκάρει τα ελληνικά του.

Oι ξεναγοί δεχνουν σε ένα κοδούνι πολυκατοικίας το όνομα κάποιου εμπλεκόμενου σε σκάνδαλο. Αριστερά, ο Πέτερ Σούρεκ, ο οποίος δημιούργησε το πρακτορείο Corrupt Tour.
Oι ξεναγοί δεχνουν σε ένα κοδούνι πολυκατοικίας το όνομα κάποιου εμπλεκόμενου σε σκάνδαλο. Αριστερά, ο Πέτερ Σούρεκ, ο οποίος δημιούργησε το πρακτορείο Corrupt Tour.
Το θέμα της διαφθοράς δεν αποτελεί ελληνικό... προνόμιο - μάλιστα εσχάτως πολλαπλασιάζονται τα σκάνδαλα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Τσεχική Δημοκρατία έχει... πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες στον τομέα αυτό», γράφει στην ιστοσελίδα της η Corrupt Τour. Η ξενάγηση ακολουθεί τη συνταγή των αντίστοιχων χολιγουντιανών τουρ στα σπίτια διάσημων ηθοποιών. Στην Πράγα όμως το πρόγραμμα περιλαμβάνει επισκέψεις σε πολυτελείς επαύλεις, οικίες μεσαζόντων και ύποπτων σκοτεινών δράσεων. Περνά από μια κατοικία που χρησιμοποιήθηκε ως έδρα 589 διαφορετικών επιχειρήσεων και σε ένα πανεπιστήμιο που προσφέρει πτυχία με έναν χρόνο σπουδών... Μια άλλη βόλτα ακολουθεί τα «νοσοκομεία στα όρια της νομιμότητας» με καταγγελίες για διαγωνισμούς προμηθειών, ένα τελεφερίκ «εξωφρενικού κόστους και μηδενικής χρησιμότητας» κ.λπ.
Ιταλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες ακολούθησαν το πρόγραμμα... διαφθοράς.
Ιταλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι πριν από λίγες ημέρες ακολούθησαν το πρόγραμμα... διαφθοράς.
Το Corrupt Tour ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, έδωσε το «παρών» στη μεγάλη έκθεση τουρισμού της Πράγας και οι δουλειές άνοιξαν... Εκδρομές με πούλμαν των 30 ατόμων, ξεναγήσεις με χιούμορ που ελκύει τόσο κατοίκους της Πράγας όσο και ξένους επισκέπτες. Την περασμένη εβδομάδα ακολούθησαν το πρόγραμμα... διαφθοράς Ιταλοί δημοσιογράφοι αλλά και δύο γκρουπ Γερμανών τουριστών, καθώς και φοιτητές ενός αμερικανικού πανεπιστημίου.
Η ιδέα
«Κανείς δεν κάνει κάτι για τη διαφθορά. Εκτιμώ ότι η κατάσταση αυτή βλάπτει τις επιχειρήσεις και ήθελα να κάνω το αντίστροφο: Μια επιχείρηση που χρησιμοποιεί τη διαφθορά από την άλλη πλευρά. Αυτή ήταν η βασική ιδέα στην απόφαση να υλοποιήσω το πρότζεκτ», επισημαίνει ο κ. Σούρεκ.
«Στην Τσεχία υπάρχουν αρκετά θέματα διαφθοράς, αλλά δεν προχωρεί τίποτα αν και τα ΜΜΕ αναφέρονται σε αυτά. Είχα τη σκέψη ότι πρέπει να γίνει αυτό που έκαναν οι παλαιοί περιηγητές π.χ. που έρχονταν στην Ελλάδα πριν από 150 χρόνια. Ηξεραν για την Ελλάδα, είχαν διαβάσει, αλλά πήγαιναν διότι ήθελαν να τη δούν με τα μάτια τους και να τη γνωρίσουν από κοντά. Το ίδιο ισχύει σήμερα με τη διαφθορά. Οι άνθρωποι γνωρίζουν, διαβάζουν, αλλά τώρα μπορούν να τη ''δουν... με τα μάτια τους.
Στην ξενάγηση αναλύουμε το πώς δουλεύουν οι επιχειρήσεις για το μαύρο χρήμα, καθώς και για εκείνους που φτιάχνουν μεγάλα σπίτια χωρίς να ξέρει κανείς πώς βρίσκουν τα χρήματα. Ειναι διαφορετικό να σκέπτεσαι απλώς και άλλο πράγμα να το βλέπεις και να σου το εξηγούν. Μέσα σε 5' καταλαβαίνεις πολλά», συμπληρώνει ο Πέτερ Σούρεκ.
Διαφθορά στην Ελλάδα
«Στη χώρα σας υπάρχει οικογενειοκρατία»
Για τους ξεναγούς του Corrupt Tour η απήχηση είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι ανέμεναν. Οσο για τα πολιτικά πρόσωπα, ακόμα δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για την ξενάγηση, αν και το πρακτο...ρείο λέει ότι αν δηλώσουν συμμετοχή ως γκρουπ θα τους κάνει καλύτερη τιμή... Ο εμπνευστής της ιδέας δηλώνει ότι ελάχιστη σχέση είχε με τον τουρισμό μέχρι τώρα, καθώς έχει εργαστεί ως μεταφραστής και συγγραφέας θεατρικών έργων. Σε κάθε περίπτωση δηλώνει φίλος της Ελλάδας. Αλλωστε από νέος μυήθηκε στην Ελληνική Γραμ-ματεία και τη φιλοσοφία. «Σπούδασα κλασική φιλολογία στην Πράγα. Αργότερα πήγα στην Ελλάδα και συνέχισα τις σπουδές μου. Εκανα θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έμεινα αρκετό καιρό», λέει ο κ. Σούρεκ, που γνώρισε την ελλη-νική πραγματικότητα και κατέληξε στα δικά του συμπεράσματα για την «ποιότητα» της ελληνικής διαφθοράς.
«Φραντσάιζ» και στην Ιταλία
«Στην Ελλάδα η διαφθορά έχει μεγάλη σχέση με τη δυναστεία, με το σόι, με τις οικογενειακές σχέσεις. Το υπουργείο είναι... το σόι. Η Ελλάδα είναι ένα κλασικό παράδειγμα νεποτισμού», λέει και σημειώνει ότι το ενδιαφέρον της δικής του ξενάγησης στρέφεται στη διαφθορά που συνδέεται με το κράτος και την οικονομία. «Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους βλέπεις και σε αυτούς πηγαίνουν πολλά χρήματα χωρίς κανείς να ξέρει γιατί». Εύλογα, βεβαίως, γεννάται το ερώτημα αν ένα ανάλογο σχέδιο θα λειτουργούσε στην Ελλάδα. «Πιθανόν, δεν αποκλείεται να το κάνουμε αν βρεθεί κάποιος για το φραντσάιζ. Απαιτείται όμως χιούμορ και όχι να το κάνουμε με τις... πέτρες», λέει ο κ. Σούρεκ, ο οποίος με την παραμονή του εδώ συνειδητο-ποίησε ότι χρειάζεται μέσον ακόμα και για απλά πράγματα. «Δεν είναι δύσκολο να γίνει και σε άλλη χώρα. Σχεδιάζουμε μήπως το επεκτείνουμε στην Ιταλία με κάποια συνεργασία. Αλλωστε πολλά στοιχεία διαφθοράς είναι κοινά. Το ίδιο λένε και Αυστριακοί τουρίστες, ότι ανάλογα θέματα υπάρχουν και στη δική τους χώρα».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...