"Χαλαρώνει" η Μέρκελ… μήπως και σώσει τον Σαρκοζί

Νερό στο κρασί της φαίνεται να βάζει η "σιδηρά κυρία" της Γερμανίας, Ανγκέλα Μέρκελ χαλαρώνοντας την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική του Βερολίνου αφού όλες οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία "δείχνουν" τον Φρανσουά Ολάντ να μετακομίζει στο Μέγαρο των Ηλυσίων..
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloοmberg, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης, στο δημοσιονομικό Σύμφωνο της Ε.Ε μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή "ένεση", δηλαδή, η προσθήκη ενός παραρτήματος στο οποίο θα καταγράφονται συστάσεις για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, κομμένα και ραμμένα για κάθε χώρα.
Τα μέτρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, παράλληλα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G-20 στις 18 και 19 Ιουνίου, στο Μεξικό, είπε ο Γερμανός αξιωματούχος.
Tην Πέμπτη, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος δήλωσε ότι, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της χώρας την 6η Μαΐου, θα ζητήσει την προσθήκη αναπτυξιακών μέτρων στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, όπως η έκδοση ευρωομολόγων για την χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ευρώπη και  αύξηση των δανείων που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σύμφωνα με Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπάρχει περιθώριο ενός συμβιβασμού μεταξύ Ολάντ, εφόσον βέβαια εκλεγεί- και Μέρκελ. Ενδεικτική είναι και η χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός αναπτυξιακού συμφώνου, το οποίο έσπευσε να υποστηρίξει η Μέρκελ.
"Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη με τον τρόπο που είπε ο Ντράγκι δηλαδή με την μορφή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων",  δήλωσε η Μέρκελ και προσθέσε: "Χρειαζόμαστε ανάπτυξη με την μορμφή βιώσιμων πρωτοβουλιών.
Στο μεταξύ, ο Ολάντ παραδέχθηκε σήμερα ότι δεν προσεγγίζει με τον ίδιο τρόπο την οικονομική ανάπτυξη  όπως ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, και ότι οι δύο τους δεν περιλαμβάνουν τα ίδια στοιχεία στο Σύμφωνο Ανάπτυξης στο οποίο αναφέρονται.
"Ο Ντράγκι τάσσεται υπέρ ενός Συμφώνου Ανάπτυξης και προτείνει ακόμη και την επιστροφή προς τα πίσω σε σχέση με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο  αλλά δεν περιλαμβάνει τα ίδια με τα δικά μου στοιχεία αναπτυξιακής πολιτικής",  δήλωσε ο εκλεκτός των Σοσιαλιστών, στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info. O πρόεδρος της ΕΚΤ "προσθέτει στοιχεία ακόμη και ισχυρότερου ανταγωνισμού, φιλελευθεροποίησης ακόμη και ιδιωτικοποιήσεις", είπε ξεκαθαρίζοντας πως αυτό δεν συμπίπτει με την δική του προσέγγιση της ανάπτυξης.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...