Ισπανία: Η... χρεοκοπημένη συνταγή της επιτυχίας

Ρεκόρ χρεών για τα φαβορί του Τσάμπιονς Λιγκ (Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης) και του Γιουρόπα Λιγκ (Ατλέτικο Μαδρίτης και Βαλένθια)  Οι ισπανικές ομάδες αναμφισβήτητα κυριαρχούν στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! Στο Τσάμπιονς Λιγκ η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης παρουσιάζονται ως τα μεγάλα φαβορί για να..
φτάσουν ως τον τελικό, ενώ στο Γιουρόπα Λιγκ στα ημιτελικά φιγουράρουν η Βαλένθια, η Ατλέτικο Μαδρίτης και η Αθλέτικ Μπιλμπάο.
Πίσω από τις λαμπερές επιτυχίες, τον οργασμό των γκολ (Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ με τις εφετινές επιδόσεις τους) και τους συνεχόμενους τίτλους σε όλα τα επίπεδα, κρύβεται μια πολύ πιο σκοτεινή αλήθεια.
Η Ρεάλ εκτός από τέσσερις βαθμούς προβάδισμα στην Πριμέρα Ντιβισιόν επί της Μπαρτσελόνα έχει και μερικά εκατομμύρια ευρώ «προβάδισμα» στα χρέη, καθώς υπολογίζεται ότι το χρέος της είναι 590 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό της Μπαρτσελόνα 580 εκατ. ευρώ. Βέβαια αντίστοιχα υψηλά είναι και τα έσοδά τους, μιας και για την προηγούμενη περίοδο υπολογίζεται ότι η Ρεάλ έβαλε στα ταμεία της 480 εκατ. ευρώ ενώ η Μπαρτσελόνα 30 εκατ. ευρώ λιγότερα.
Στα κόκκινα κινούνται οι ισολογισμοί και των μονομάχων του Γιουρόπα Λιγκ Βαλένθια και Ατλέτικο Μαδρίτης, με χρέη 380 εκατ. ευρώ και 510 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ προσφάτως έγινε γνωστό ότι οι κορυφαίοι σύλλογοι της Ισπανίας οφείλουν στο δημόσιο 750 εκατ. ευρώ! Δεδομένου ότι οι άνεργοι στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου ξεπερνούν τα πέντε εκατομμύρια  και η ισπανική κυβέρνηση παίρνει το ένα αντιλαϊκό μέτρο πίσω από το άλλο, καταλαβαίνει κανείς ότι οι ομάδες της Πριμέρα Ντιβισιόν βρίσκονται στο στόχαστρο της κοινής γνώμης.
Ηδη έξι ομάδες της πρώτης κατηγορίας (Βαγεκάνο, Σανταντέρ, Μπέτις, Σαραγόσα, Γρανάδα και Μαγιόρκα) και έξι της δεύτερης βρίσκονται σε διαδικασία πτώχευσης. Ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης κ. Χοσέ Μαρία Γκάι ντε Λιεμπάνα σημείωσε ότι «τα νούμερα απλώς επιβεβαιώνουν ότι η κακοδιαχείρηση δεν ήταν αποκλειστικό προνόμοιο του κράτους. Το ποδόσφαιρο άλλωστε είναι καθρέφτης της υπόλοιπης κοινωνίας».
Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Ισπανία όταν κάποια στιγμή τη δεκαετία του ’90 επιχείρησε το κράτος να υποβιβάσει ομάδες με οικονικά προβλήματα όπως ήταν η Θέλτα και η Σεβίλλη, υπό την απειλή των οπαδών αναγκάστηκε να υποχωρήσει…
Για την 33η αγωνιστική – μία πριν το «clasico» της 21ης Απριλίου  στο «Καμπ Νου» - η πρωτοπόρος Ρεάλ Μαδρίτης φιλοξενεί το Μεγάλο Σάββατο (21.00) τη Σπόρτινγκ Χιχόν στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ελπίζοντας να παραμείνει σε νικηφόρα τροχιά μετά τον θρίαμβο (4-1) επί της Ατλέτικο στο ντέρμπι της Μαδρίτης και να διευρύνει το αήττητο σερί των 17 αγώνων! Λίγο αργότερα (23.00) η Μπαρτσελόνα δοκιμάζεται εκτός έδρας απέναντι στη Λεβάντε. 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...