Eπέλαση Ολάντ για την προεδρία ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΑΡΚΟΖΙ

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών δήλωσε ότι οι ιδέες του φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά και στην ΕΕ. Το Βερολίνο αναζητεί τη «χρυσή τομή» για την αντιμετώπιση του «φαινομένου Ολάντ». Σε ρήξη ακόμα και με στενούς συνεργάτες του ο Σαρκοζί, εξαιτίας της..
υπερ-συντηρητικής στροφής του με στόχο τις ψήφους της ακροδεξιάς
«Ερχομαι» λέει ο Φρανσουά Ολάντ στην Ευρώπη, καθώς η Γαλλία μπαίνει στην τελική ευθεία της προεκλογικής μάχης και οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να φέρνουν ως μεγάλο νικητή τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών.


Την ώρα που το Βερολίνο προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή» στον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το «φαινόμενο Ολάντ», το οποίο παρασύρει στο πέρασμά του... ολόκληρη την ΕΕ απομονώνοντας τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο υποψήφιος Σοσιαλιστής κάνει επίδειξη ισχύος και εμφανίζεται πεπεισμένος ότι οι ιδέες του τελικά θα επικρατήσουν.
Οπως επεσήμανε σε συνέντευξή του, «τις τελευταίες εβδομάδες οι ιδέες μου φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και στην Ευρώπη», ενώ μοναδικός θεσμικός παράγοντας της ΕΕ που συνεχίζει να στηρίζει την «αδιάλλακτη» θέση του Βερολίνου σχετικά με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστήριξε ότι θα προσπαθήσει «να μεταπείσει» τον Ολάντ ώστε να μη ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευσή του.
Από την άλλη πλευρά, ο Νικολά Σαρκοζί, αντιμέτωπος με ενδοκομματικούς τριγμούς, υψώνει τους τόνους σε μια απέλπιδα προσπάθεια ανατροπής της τελευταίας στιγμής.
Μόλις μία εβδομάδα πριν στηθούν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο, τα ΜΜΕ αποκάλυπταν χθες πως ο Φρανσουά Ολάντ έχει ήδη ξεκινήσει να συνομιλεί για την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, με τον ηγέτη του Αριστερού Μετώπου Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος έλαβε 11,1% στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Ωστόσο, από την πλευρά του Σαρκοζί, οι προσπάθειες δημιουργίας συμμαχιών σε επίπεδο «κομματικής βάσης» δεν φαίνεται πως εξελίσσονται το ίδιο καλά. Αντιθέτως. Η εμμονή που έχει αναπτύξει ο απερχόμενος πρόεδρος για την προσέλκυση των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς έχει αρχίσει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις τάξεις του κυβερνώντος UMP.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, τα μετριοπαθή στελέχη του κόμματος «βρίσκονται στα όρια των ηθικών αντοχών τους» και μετά τη δημόσια τοποθέτηση δύο βουλευτών της πλειοψηφίας οι οποίοι έλαβαν αποστάσεις από την υπερ-συντηρητική στροφή του Σαρκό, χθεσινά δημοσιεύματα αποκάλυπταν πως ο απερχόμενους πρόεδρος έχει έρθει σε ρήξη με στενούς του συνεργάτες, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Πιέρ Ραφαρέν και ο υπ. Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, εξαιτίας της τακτικής που επέλεξε να ακολουθήσει.
Τέλος, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος δείχνει να μην μπορεί να αντιμετωπίσει ψύχραιμα την πίεση που του ασκούν οι δημοσκοπήσεις. Γι' αυτό, όπως επισημαίνουν, ο Σαρκοζί προβαίνει συνεχώς σε προκλητικές δηλώσεις τις οποίες προσπαθεί μετά να πάρει πίσω, όπως για παράδειγμα τα όσα είπε περί «πραγματικής εργασίας» -υπονοώντας πως ορισμένοι εργάζονται πιο σκληρά από άλλους- αλλά και τα περί «συμβατότητας της ακροδεξιάς με τη Δημοκρατία», δήλωση την οποία χθες... αρνήθηκε.
Αφίσα
«Με τον Ολάντ θα γίνετε Ελλάδα»

«Με τον Ολάντ, θα γίνετε Ελλάδα» προειδοποιεί αφίσα της UNI νεολαίας του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος UNP, που κυκλοφόρησε σε πολλές πόλεις της χώρας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Η αφίσα, η οποία έχει σκοπό να αποτρέψει τους ψηφοφόρους να στηρίξουν τον Φρανσουά Ολάντ που επιμένει να επιδεικνύει φιλελληνική στάση παρά το «ρίσκο» που ενέχει αυτό για την προεκλογική του εκστρατεία, έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τους Σοσιαλιστές.
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...