Eurobank, Πειραιώς και ΑΤΕbank: Προχωρούν σε πώληση θυγατρικών

Σε ενέργειες που περιλαμβάνονται στα σχέδια αναδιάρθρωσής τους (capital plans), τα οποία παραδίδουν σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν ήδη προχωρήσει οι εγχώριες τράπεζες. Τα σχέδια αυτά, ενισχύουν τα κεφάλαιά τους και απελευθερώνουν ρευστότητα από τις μητρικές των τραπεζών..

Τ ην αρχή στις πωλήσεις θυγατρικών του εξωτερικού, έκανε η Eurobank με την συμφωνία πώλησης της θυγατρικής της στην Πολωνία, την Polbank. Επιπλέον, χθες, με επίσημη ανακοίνωσή της η Eurobank επισημαίνει ότι «βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Burgan Bank από το Κουβέιτ, για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής της στην τράπεζα Tekfen, στην Τουρκία» και σημειώνει ότι «οι όροι της συναλλαγής θα ανακοινωθούν με την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας». Με την πώληση και δεύτερης τράπεζας στο εξωτερικό καθώς η Eurobank προχωρεί με ταχείς ρυθμούς στο πρόγραμμα άντλησης και ενίσχυσης κεφαλαίων της, απελευθερώνοντας και σημαντική ρευστότητα από τη μητρική της.
Έτσι, η Eurobank, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πώληση του συνολικού ποσοστού της συμμετοχής της στην Eurobank Tekfen, έναντι 350 εκατ. δολαρίων στην Burgan Bank του Κουβέιτ, και σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα του Reuters, το αντίτιμο της εξαγοράς αντιστοιχεί στην τρέχουσα λογιστική αξία της τουρκικής τράπεζας, η οποία αποτελεί κοινοπραξία της Eurobank και της Tekfen Holding.
Η κεντρική τράπεζα του Κουβέιτ ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα εξαγοράς και η Burgan Bank βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας δεσμευτικής προσφοράς. Σύμβουλος της Burgan Bank είναι η Citigroup ενώ της Eurobank Tekfen είναι η βρετανική Barclays και η αμερικανική Goldman Sachs.
Στην Αίγυπτο
Παράλληλα και η Πειραιώς βρίσκεται κοντά σε πώληση δικής της θυγατρικής στην Αίγυπτο. Η αξία της θυγατρικής της τράπεζας ανέρχεται σε πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, πέντε είναι οι υποψήφιοι εξαγοράς της θυγατρικής της Αιγύπτου και είναι τράπεζες που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Στη Μέση Ανατολή είναι κυρίως τράπεζες από το Κουβέιτ και από το Κατάρ που συνήθως παρουσιάζονται ως «αγοραστές», ενώ από τη βόρεια Αφρική είναι από τις χώρες Αλγερία και Μαρόκο.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο, δεν αναμένεται άμεσα η πώλησή της, αναφέρεται στο Reuters. Και η Τράπεζα Πειραιώς, επιθυμεί να πουλήσει τη θυγατρική της, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη ρευστότητά της και τα κεφάλαιά της, ακολουθώντας και το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει καταρτίσει. Και η ΑΤΕbank προχωρεί σε πωλήσεις εταιρειών που δεν σχετίζονται με τραπεζικές εργασίες αλλά και στις δύο θυγατρικές της στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, η ATEbank έχει ήδη πωλήσει την ΕΛΒΙΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών), βρίσκεται σε διαγωνισμούς για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνης.
Όσον αφορά την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος με την ινδική εταιρεία που προκρίθηκε και πρόκειται να ξεκινήσει εκ νέου. Πρόθεση για πώληση του ξενοδοχείου Αστέρα Βουλιαγμένης και έως του 30% της τουρκικής θυγατρικής της έχει εκφράσει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ενώ έχει καταθέσει ήδη το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...