ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ Ιστορικές εκλογές στην Αίγυπτο

Ιστορικές εκλογές στην Αίγυπτο Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Αιγύπτιοι για τις προεδρικές εκλογές, με συνολικά 13 υποψήφιους να συμμετέχουν στην πρώτη τέτοια διαδικασία μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ..
πριν από ένα χρόνοΟι κάλπες άνοιξαν σήμερα στις 09.00 ώρα Ελλάδας και περισσότεροι από 50 εκατ. πολίτες -από το συνολικό πληθυσμό των 80 εκατομμυρίων- καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην διήμερη ψηφοφορία.Τα εκλογικά τμήματα στις 27 επαρχίες της χώρας θα μείνουν ανοικτά ως τις 21:00 ώρα Ελλάδας. Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων, το οποίο ασκεί την εξουσία μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ, κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στην διαδικασία, την οποία και αποκάλεσε ένα βήμα για τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου.Κάλεσε επίσης- όπως και η κυβέρνηση- τους Αιγύπτιους να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών, αφού αυτό «θα αντανακλά την επιλογή του ελεύθερου αιγυπτιακού λαού».Τον ρόλο των παρατηρητών στις εκλογές θα αναλάβουν 49 εγχώριες μη κυβερνητικές οργανώσεις και τρεις ξένες που έχουν λάβει την σχετική άδεια.

Ιστορικές εκλογές στην Αίγυπτο
Μεταξύ των υποψηφίων, επικρατέστεροι θεωρούνται ο Αχμεντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ, ο Αμρ Μούσα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο Μοχάμεντ Μόρσι της Αραβικής Αδελφότητας, ο ανεξάρτητος ισλαμιστής Αμπντουλ Μονέιμ Αμπντουλ Φούτουχ και ο Χαμντίν Σαμπάχι.
Ιστορικές εκλογές στην Αίγυπτο
Τα αποτελέσματα δεν αναμένεται να δοθούν στην δημοσιότητα πριν από την 29η Μαΐου. Εάν κανείς από τους υποψήφιους δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο, θα διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους υποψήφιους την 16η και 17η Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...