Στο αποψινό ντιμπείτ εναποθέτει τις τελευταίες του ελπίδες ο Σαρκοζί

Με «τελικό πυγμαχίας» παρομοιάζει ο γαλλικός Τύπος το ντιμπέιτ -που αρχίζει στις 22:00 (ώρα Ελλάδας)- μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Φρανσουά Ολάντ. Γαλλικές εφημερίδες κάνουν λόγο για δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσωπικότητες και για σύγκρουση «δύο διαφορετικών οραμάτων για τη Γαλλία».
Στο επιτελείο του προέδρου της Γαλλίας ελπίζουν ότι το τηλεοπτικό ντιμπέιτ θα βοηθήσει τον Σαρκοζί να ανατρέψει τα στατιστικά και να κερδίσει τον Σοσιαλιστή υποψήφιο, ο οποίος προηγείται με σημαντική διαφορά στις δημοσκοπήσεις...

Εν όψει της τηλεμαχίας συμφωνήθηκε ότι η κάμερα θα μένει στον ομιλητή και οι σκηνοθέτες δεν θα δείχνουν τις αντιδράσεις του αντιπάλου.
Για τη θεματολογία των ερωτήσεων το λόγο έχουν μόνο οι δύο δημοσιογράφοι που θα υποβάλλουν τις ερωτήσεις.
Τα κύρια θέματα που αναμένεται να θιγούν είναι η απασχόληση και η ανεργία, η αγοραστική δύναμη των Γάλλων, διάφορα κοινωνικά θέματα, η εξωτερική πολιτική, η Ευρώπη και η μετανάστευση.
Θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον τέως γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ή στις καταγγελλόμενες μυστικές συμφωνίες του Σαρκοζί με τον Καντάφι, μπορεί να έλθουν στη συζήτηση από τους ιδίους τους υποψήφιους με στόχο να πληγεί ο αντίπαλος.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί από σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα σε ταυτόχρονη σύνδεση και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Προβλέπεται ότι οι τηλεθεατές θα είναι πάνω από 20.000.000.
Ο Φρανσουά Ολάντ έχει απορρίψει την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί για τη διεξαγωγή τριών ντιμπέιτ.
«Ο Σαρκοζί φτάνει στον δεύτερο γύρο με ένα διπλό μειονέκτημα: το ένα είναι συμβολικό και αφορά το ότι δεν τελείωσε πρώτος στον πρώτο γύρο των εκλογών και το δεύτερο αριθμητικό. Πρέπει να κερδίσει πολύ περισσότερες επιπλέον ψήφους στον δεύτερο γύρο από ότι έκανε το 2007» ανέφερε ο Γκενέλ Γκολτ, στέλεχος της εταιρείας δημοσκοπήσεων TNS-Sofres.
«Το ντιμπέιτ μπορεί να αλλάξει τα πράγματα και μάλλον θεωρεί και ο ίδιος ότι είναι κρίσιμο, γι'αυτό ζήτησε και τρία» ανέφερε.
Το θέμα που αναμένεται να επικρατήσει στο ντιμπέιτ είναι η οικονομική κρίση. Με την ανεργία να έχει φτάσει στη Γαλλία σε επίπεδα ρεκόρ, ο Φρανσουά Ολάντ έχει ζητήσει περισσότερες δαπάνες και υψηλότερους φόρους για να βοηθήσει την ανάπτυξη.
Ο Νικολά Σαρκοζί υποστηρίζει ότι η πολιτική του Φρανσουά Ολάντ θα οδηγήσει τη Γαλλία βαθύτερα στην κρίση.
Ο Γάλλος πρόεδρος δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την απόφαση της Μαρίν Λεπέν να ψηφίσει λευκό στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, η οποία στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε ποσοστό 18%, κάλεσε έμμεσα τους ψηφοφόρους της να κάνουν το ίδιο.
«Ο Σαρκοζί είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει μια δεξιά πλειοψηφία στη χώρα, αλλά υπάρχει τέτοια προσωπική απέχθεια για το πρόσωπό του ανάμεσα στους εργαζόμενους και στην κατώτερη τάξη που δεν μπορεί να στηρίζεται στις ψήφους αυτές» λέει ο Λοράντ Ντιμπουά, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού. «Καθώς φλερτάρει με τη δεξιά, τρομοκρατεί το κέντρο» προσθέτει.
Το ντιμπέιτ θα ευνοήσει μάλλον τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος έχει μεγαλύτερη πείρα και καλύτερη επίδοση στις τηλεοπτικές εμφανίσεις.
«Δεν θα εισέλθω σε αγώνα μποξ» είπε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών σε συνέντευξή του στο France 2 πριν από μερικές ημέρες. «Θα πάω για να δείξω τα σχέδιά μου για τη χώρα και να επικρίνω τα πεπραγμένα του αντιπάλου μου. Θέλω οι Γάλλοι να αισθάνονται τιμή για το ντιμπέιτ, όχι να το εξευτελίσω με προσβλητικές φράσεις» πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Τα ντιμπέιτ θεωρούνται ότι συχνά έχουν κρίνει την προεκλογική μάχη. Για παράδειγμα, το 1974 ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν είπε στον Φρανσουά Μιτεράν ότι δεν «έχει το μονοπώλιο της καρδιάς» του γαλλικού λαού. Η φράση αυτή έγινε ισότιμη με τη νίκη του.
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...