Δεν αρκεί μόνο ένας "γάμος" στην Κεντροδεξιά

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι, για να κερδίσει πρωτιά και καθαρή διαφορά από το δεύτερο κόμμα, θα πρέπει να κερδίσει ψηφοφόρους που στις προηγούμενες εκλογές επέλεξαν Καμμένο, Καρατζαφέρη, Μάνο ή ακόμη και Χρυσή Αυγή...


Την έναρξη της προεκλογικής μάχης, στην οποία διακυβεύονται πολλά για τη χώρα αλλά και για την ίδια τη ΝΔ, επρόκειτο να κηρύξει ο ίδιος σήμερα από το βήμα της εθνικής συνδιάσκεψης της ΝΔ.

Στο επιτελείο της Λ. Συγγρού μελετούν τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο στόχος δεν μπορεί να είναι απλώς και μόνο η συσπείρωση των ψηφοφόρων που επέλεξαν τη ΝΔ στις 6 Μαΐου, αλλά ο διεμβολισμος των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της και -προπαντός- ο επαναπατρισμός των «κεντροδεξιών - δεξιών» ψηφοφόρων που επέλεξαν πριν από λίγες εβδομάδες την αποχή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος της προσπάθειας για την επανένωση της Κεντροδεξιάς, που ολοκληρώνεται και τυπικά σήμερα, αλλά δεν φαίνεται ότι αυτό αρκεί για να δώσει στον κ. Σαμαρά την εκλογική πρωτιά και μια «καθαρή διαφορά» από το δεύτερο κόμμα.

Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αποφασίστηκε η ανατροπή τής μέχρι σήμερα εκλογικής στρατηγικής που είχε υιοθετήσει ο κ. Σαμαράς και η οποία είχε τα γνωστά αποτελέσματα. Όπως ελέχθη από σειρά στενών του συνεργατών, είναι ανάγκη το κόμμα να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους που επέλεξαν τον κ. Καμμένο, τον κ. Καρατζαφέρη, τον κ. Μάνο ή ακόμη και τη Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές, ενώ παράλληλα τα ίδια πρόσωπα σημείωσαν ότι η ΝΔ πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της κυβερνησιμότητας.

Με βάση αυτούς τους στόχους, οι κινήσεις που θα κάνει αυτή τη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ είναι οι εξής:

- Η διεξαγωγή debate με τον κ. Τσίπρα σε μια προσπάθεια να αποδομήσει ο ίδιος το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
-  Η διεξαγωγή διακαναλικής συνέντευξης στο Ζάππειο προκειμένου να εξειδικευθεί το πρόγραμμα της ΝΔ και να δοθεί η εικόνα ότι είναι απολύτως ρεαλιστικό και αξιόπιστο
- Η συγκρότηση ομάδας στελεχών που θα αναλάβουν μέρος της προβολής του προγράμματος της ΝΔ, προκειμένου να μην είναι μονοπρόσωπη και αυτή η προεκλογική - Η διαμόρφωση μιας διαφορετικής τακτικής που δεν θα έχει ως επίκεντρο τις ανοιχτές συγκεντρώσεις μόνον, αλλά και τις επαφές του κ. Σαμαρά με τους πολίτες, στο πλαίσιο των περιοδειών που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα
- Η ένταξη στην προεκλογική ατζέντα θεμάτων όπως οι λαθρομετανάστες και η ΑΟΖ, πεδία στα οποία -όπως υποστηρίζουν στη ΝΔ- ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβληματικές θέσεις

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα επιδιώξει την πολιτική πόλωση προκειμένου να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Κεντροδεξιάς και για τον λόγο αυτόν ήδη επιτίθεται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα τον οποίο έχει αναγορεύσει σε βασικό του αντίπαλο, χρησιμοποιώντας οξύτατους χαρακτηρισμούς, όπως «αφελής» και «επικίνδυνος για τη χώρα».

Τέλος, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει μέσα στις τρεις εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας να εμφανίσει το κόμμα του ως τη μόνη αξιόπιστη πολιτική πρόταση, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα ως κεντρικό δίλημμα το «ευρώ ή δραχμή».

Συνδυασμοί: Προσθήκες και αρνήσεις

Με παρέμβαση του ίδιου του προέδρου της ΝΔ, φαίνεται ότι προσπερνώνται τα προβλήματα που ανέκυψαν στους εκλογικούς συνδυασμούς σε ορισμένες περιφέρειες, εξαιτίας των αλλαγών στη σειρά κατάταξης των υποψηφίων βουλευτών. Η είσοδος -σε εκλόγιμες θέσεις- των προερχόμενων από τη Δημοκρατική Συμμαχία κ.κ. Κοντογιάννη, Μαρκογιαννάκη και Αυγενάκη, θεωρείται δεδομένη, ενώ οι κ.κ. Βελόπουλος και Οικονόμου διεμήνυσαν ότι δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές. Ο κ. Πλεύρης θα τοποθετηθεί πιθανότατα στην ένατη θέση της λίστας της Α' Αθηνών.

Επιχείρηση αισιοδοξία και ενότητα στη Συνδιάσκεψη

Με ακόμη μία κοινή παρουσία των Σαμαρά και Μπακογιάννη, μπροστά στους εκπροσώπους της κομματικής βάσης που συμμετέχουν στην Εθνική Συνδιάσκεψη, ολοκληρώνεται και τυπικά η προσπάθεια για την επανένωση της Κεντροδεξιάς, που ξεκίνησε την επομένη μέρα των εκλογών, μετά το αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ.

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επιχειρήσει να δώσει πανηγυρικό χαρακτήρα και να εκπέμψει το μήνυμα της ενότητας της παράταξης στη βάση αλλά και στην κορυφή. Βασικός ομιλητής στη σημερινή συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου θα είναι και η κ. Μπακογιάννη, η οποία θα απευθυνθεί (έπειτα από δυόμισι χρόνια) στο κομματικό ακροατήριο της ΝΔ. Στόχος είναι κατ' αρχάς «να σπάσει τον πάγο» και να δώσει το δικό της στίγμα για την πολιτική κατάσταση αλλά και για το διακύβευμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Κοινό σημείο των δύο ομιλητών πάντως θα είναι η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον κ. Τσίπρα, ενώ παράλληλα και τα δύο κορυφαία στελέχη της Κεντροδεξιάς θα τονίσουν την ανάγκη διασφάλισης της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.

Παρόντες στη σημερινή εκδήλωση θα είναι και οι προερχόμενοι από τη Δημοκρατική Συμμαχία κ.κ. Κοντογιάννης, Μαρκογιαννάκης και Αυγενάκης, καθώς επίσης και οι προερχόμενοι από τον ΛΑΟΣ κ.κ. Πλεύρης, Βελόπουλος, Ανατολάκης και Μαρκάκης
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...