Πυρετώδεις ετοιμασίες για το άλμα των ρεκόρ Ελεύθερη πτώση από το διάστημα

Μαζί με μια ομάδα ειδικών στην αεροναυτική, ο Αυστριακός αθλητής των extreme σπορ Felix Baumgartner είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την πρόκληση της αποστολής Red Bull Stratos. Στόχος του είναι να πηδήξει από ένα..
αερόστατο στην στρατόσφαιρα, από ύψος 36.576 μέτρων (120.000 ποδιών) και να σπάσει το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης. Ο Baumgartner σκοπεύει να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα σπάσει το φράγμα του ήχου χωρίς τη χρήση κάποιου αεροσκάφους, ενώ ταυτόχρονα θα συγκεντρώσει δεδομένα τα οποία ποτέ πριν δεν έχουν καταγραφεί, συμβάλλοντας έτσι στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. Μετά τις δοκιμές σε έναν ειδικό θάλαμο κενού στο Τέξας, όλα τα μέλη της αποστολής μεταφέρθηκαν στο Roswell, στο Νew Mexico, για την τελική φάση. Εκεί πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η πρώτη δοκιμή, από έναν διαστημικό θαλαμίσκο σε υψόμετρο 21.800 μέτρων. Στο Roswell η ομάδα του Red Bull Stratos κάνει τις τελευταίες ετοιμασίες για την προσπάθειά τους να σπάσουν το ρεκόρ ελεύθερης πτώσης του σμήναρχου Joe Kittinger από τα 31.333 μέτρα, το οποίο δεν έχει καταρριφθεί εδώ και 52 χρόνια. Ο Kittinger  το πέτυχε το 1960, κατά τη διάρκεια της ιστορικής αποστολής Excelsior III. Ο Joe Kittinger συμμετέχει στην αποστολή Red Bull Stratos από το ξεκίνημα ως σύμβουλος και έχει γίνει ο μέντορας του 41χρονου Αυστριακού αθλητή.



Ο Felix Baumgartner έχει ήδη σπάσει πολλά ρεκόρ σε άλματα από σταθερό σημείο (B.A.S.E. jumps) σε μερικές από τις πλέον θεαματικές τοποθεσίες του πλανήτη, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Κέντρο (T101) στην Ταϊπέι, ένα από τα ψηλότερα κτίρια του κόσμου. Το 2003 ο Baumgartner χρησιμοποίησε φτερά από ανθρακονήματα τα οποία προσάρμοσε στο σώμα του και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε πετώντας το κανάλι της Μάγχης. Εναν χρόνο πριν είχε πραγματοποιήσει άλμα και από τα Μετέωρα.
Το άλμα από τις παρυφές του διαστήματος θα είναι κάτι το πρωτοφανές ακόμη και για τον Baumgartner. Πρόκειται για ένα βήμα στο άγνωστο. Μια ομάδα κορυφαίων τεχνικών και επιστημόνων χρειάστηκε πέντε χρόνια για να εξελίξει τον εξοπλισμό και τα πρωτόκολλα ασφαλείας που θα διασφαλίσουν την ασφαλή ολοκλήρωση του εγχειρήματος.
Η αποστολή Red Bull Stratos θα επιχειρήσει να σπάσει ταυτόχρονα τέσσερα ρεκόρ που δεν έχουν καταρριφθεί για πάνω από 50 χρόνια: Της πτήσης με επανδρωμένο αερόστατο σε μεγαλύτερο υψόμετρο (36.576 μέτρα-120.000 πόδια), της ελεύθερης πτώσης με αλεξίπτωτο από το μεγαλύτερο υψόμετρο, του πρώτου ανθρώπου που σπάει το φράγμα του ήχου με ελεύθερη πτώση και της μεγαλύτερης σε διάρκεια ελεύθερης πτώσης (περίπου 5 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα). Η ομάδα θα μοιραστεί όλα τα ευρήματα και δεδομένα στον τομέα της αεροπλοΐας και της αεροδιαστημικής με την επιστημονική κοινότητα σε όλο τον κόσμο. Η αποστολή Excelsior III του Kittinger με την προώθηση της έρευνας συνέβαλλε σημαντικά στον τομέα της ασφάλειας σε περιβάλλοντα κοντά στο διάστημα και στην εξέλιξη των διαστημικών στολών. Σε αυτή την αποστολή τα φυσικά όρια της ανθρωπότητας θα επαναπροσδιοριστούν. Η ομάδα προσβλέπει να συνεισφέρει με νέα δεδομένα στον τομέα της ιατρικής και να συμβάλλει στην κατανόηση της επιβίωσης του ανθρώπου στο διάστημα.



πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...