«Τρώει πόρτα» ο Σαμαράς από τους άλλους ενοίκους

  Στελέχη της μετριοπαθούς πτέρυγας της ΝΔ εξέφραζαν την απορία τους για τις διαθέσεις Σαμαρά, καθώς πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για την επανένωση της Κεντροδεξιάς, αυτός έθετε όρους και προϋποθέσει Με εντολή του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας γαλάζια στελέχη βολιδοσκοπούν τις προθέσεις Μπακογιάννη και Μάνου, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, η συζήτηση κλείνει πριν καν ανοίξει..
Στελέχη της μετριοπαθούς πτέρυγας της ΝΔ εξέφραζαν την απορία τους για τις διαθέσεις Σαμαρά, καθώς πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση για την επανένωση της Κεντροδεξιάς, αυτός έθετε όρους και προϋποθέσεις.Τον κίνδυνο να... τελειώσει πριν καν αρχίσει, επισημαίνουν στελέχη της ΝΔ αναφερόμενα στην προαναγγελθείσα πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά για την επανένωση της Κεντροδεξιάς.Η προσπάθεια αυτή, η οποία μέχρι στιγμής έχει μείνει σε φραστικό επίπεδο, δεν έτυχε και της καλύτερης δυνατής υποδοχής από τα πρόσωπα στα οποία -εμμέσως πλην σαφώς- απευθύνθηκε. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε -πιεζόμενος ενδεχομένως από τον «σκληρό πυρήνα» των συνεργατών του- να θέσει εκ προοιμίου όρους και προϋποθέσεις για μια ενδεχόμενη επιστροφή προσώπων που βρίσκονται αυτήν την ώρα μακριά από τη ΝΔ.Ο κ. Σαμαράς πάντως, είναι αποφασισμένος να κάνει κινήσεις προκειμένου να δείξει -κυρίως στην κομματική του βάση- ότι δεν περιχαρακώνεται και πως είναι σε θέση να προσπεράσει διαφορές και συγκρούσεις του παρελθόντος.

Ο Π. Καμμένος διαμήνυσε στον Σαμαρά ότι η πρότασή του «είναι για γέλια και για κλάματα»
Ο Π. Καμμένος διαμήνυσε στον Σαμαρά ότι η πρότασή του «είναι για γέλια και για κλάματα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναθέσει ήδη σε στελέχη της ΝΔ να επικοινωνήσουν με την κυρία Ντ. Μπακογιάννη και τον κ. Στ. Μάνο προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις τους.
Με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι πιθανόν τον ρόλο του διαμεσολαβητή να αναλάβει ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε εξαιρετικές σχέσεις με την κυρία Μπακογιάννη.
Στενεύουν οι δίαυλοι επικοινωνίας
Με τον πρόεδρο της Δράσης το θέμα είναι πιο σύνθετο, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί δίαυλοι επικοινωνίας με το «σύστημα Σαμαρά» και ως εκ τούτου η όποια προσπάθεια θα πρέπει να γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η όλη προσπάθεια, η οποία προφανώς θα «ξεδιπλωθεί» μετά και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αφού ξεκαθαριστεί το θέμα των επαναληπτικών εκλογών, δεν φαίνεται να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.

Ο κ. Σαμαράς δέχεται πιέσεις από πολιτικούς του φίλους, όπως είναι ο κ. Φ. Κρανιδιώτης αλλά και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα Ν. Κιουτσούκης που δημόσια εξέφρασαν ενστάσεις για το όλο εγχείρημα. Ενα ακόμη θέμα που πιθανότατα θα ανακύψει είναι το εάν ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις - διαφωνίες, ποια θα είναι η απόφαση για τα στελέχη που θα επιστρέψουν μαζί με την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Μάνο.
Προφανώς θα θέσουν υποψηφιότητα στις επαναληπτικές εκλογές, αλλά εφ΄ όσον αυτές γίνουν με λίστα το ερώτημα είναι πού θα τοποθετηθούν και ποιοι εκ των Νεοδημοκρατών βουλευτών θα δεχθούν να τοποθετηθούν σε χαμηλότερη θέση.
Στελέχη της μετριοπαθούς πτέρυγας της ΝΔ που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της προσπάθειας επανένωσης της Κεντροδεξιάς, εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς άργησε χαρακτηριστικά και επισημαίνουν ότι η όποια προσπάθεια έπρεπε να είχε προετομαστεί από πολύ καιρό προκειμένου να έχει πιθανότητες να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα.
Τα ίδια πρόσωπα, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ την Παρασκευή, εξέφραζαν την απορία τους για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε να θέσει όρους και προϋπόθεσεις πριν καν ξεκινήσει επί της ουσίας η συζήτηση.
ΚΑΥΣΤΙΚΟΙ ΜΑΝΟΣ - ΚΑΜΜΕΝΟΣ
«Αυτός που διέλυσε την παράταξη δεν μπορεί να την ενώσει»

Με την επιστροφή της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη, σήμερα, από την Κρήτη, αναμένεται να ξεκαθαρίσει εν πολλοίς το θέμα με την επανένωση της Κεντροδεξιάς.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, που αντιμετωπίζει με μεγάλες επιφυλάξεις την πρόταση Σαμαρά, δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη επισήμως. Ωστόσο, οι πληροφορίες που εμφανίζουν να έχει «κλειδώσει» η κοινή κάθοδος στις επαναληπτικές εκλογές της «Δράσης» του κ. Μάνου και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις ότι η όποια συζήτηση πρόκειται να γίνει έχει τελειώσει πριν καν... αρχίσει.
Ο κ. Στ. Μάνος, από την πλευρά του, κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι για τον ίδιο είναι πιο εύκολη η συνεργασία με την κύρια Μπακογιάννη, παρά η επιστροφή του στη ΝΔ. Ο πρόεδρος της «Δράσης» μάλιστα, εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά του κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι ήταν εκείνος που διέλυσε την παράταξη και τώρα δεν μπορεί να την ενώσει.
«Γάμος» ΔΗΣΥ-Δράσης
Με βάση αυτά τα δεδομένα, θεωρείται πιθανόν (ανάλογα και με την ταχύτητα των πολιτικών εξελίξεων) ότι μέσα στην εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί ο «γάμος» μεταξύ της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δράσης και, ως εκ τούτου, η προσπάθεια του προέδρου της ΝΔ δεν φαίνεται να καταλήγει σε αποτέλεσμα.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Π. Καμμένο, οι πιθανότητες επιστροφής του στη ΝΔ είναι μηδαμινές, καθώς είπε ότι η πρόταση Σαμαρά είναι «για γέλια και για κλάματα».
Γιάννης Σαραντάκος
saradakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...