Φρανσουά Ολάντ: «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Γάλλων»

Φρανσουά Ολάντ: «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Γάλλων» «Είναι ωραία η ζωή απόψε» δήλωσε περιχαρής ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ανεβαίνει στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας με 51,67%, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του Υπ. Εσωτερικών. Ο σοσιαλιστής ευχαρίστησε τον λαό και..
διαβεβαίωσε ότι θα είναι πρόεδρος «όλων» σεβόμενος και εκείνους που δεν τον ψήφισαν, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι η λιτότητα δεν θα είναι πλέον μονόδρομος για την Ευρώπη. Την ήττα του παραδέχθηκε νωρίτερα ο Νικολά Σαρκοζί - ο οποίος φέρεται να συγκεντρώνει 48,33% - ευχόμενος «καλή τύχη» στο νέο πρόεδρο. Τρελοί πανηγυρισμοί στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο με τραγούδια και σαμπάνιες.

«Είστε ένα τεράστιο πλήθος. Άκουσα την θέλησή σας για αλλαγή, την δύναμή σας, την ελπίδα σας…Ευχαριστώ λαέ της Γαλλίας» αναφώνησε ο Φρανσουά Ολάντ, απευθυνόμενος προς τον κόσμο που είχε κατακλύσει την πλατεία της Βαστίλης στο Παρίσι.
Νωρίτερα, από το προπύργιό του, την Tulle, είχε δηλώσει: «Αναγνωρίζω την τιμή που μου έγινε αλλά και το καθήκον…Δεσμεύομαι να υπηρετήσω την χώρα μου. Νιώθω βαθιά ευγνωμοσύνη για εκείνους που με την ψήφο τους έκαναν δυνατή αυτή τη νίκη. Πολλοί την περίμεναν εδώ και χρόνια...Είμαι περήφανος που ξαναέδωσα ελπίδα».
Στην πλούσια σε πατριωτικές αναφορές ομιλία του στην Tulle, ο Φρανσουά Ολάντ, ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον Φρ. Μιτεράν, τόνισε ότι σέβεται και όσους δεν τον ψήφισαν, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι θα είναι «ο πρόεδρος όλων των Γάλλων».
Πανηγυρισμοί για τους οπαδούς του Ολάντ.
Πανηγυρισμοί για τους οπαδούς του Ολάντ.
«Η αποστολή μου είναι βαριά, μεγάλη, όμορφη. Αγαπώ την χώρα μου. Αγαπώ τους Γάλλους…Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα. Είμαστε η Γαλλία» υπογράμμισε ο Ολάντ, κάνοντας παράλληλα και μια αναφορά στην Ευρώπη που όπως είπε: «μας κοιτάζει και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ανακούφιση, ελπίδα. Η ιδέα της λιτότητας, επιτέλους, δεν είναι κάτι αναπόφευκτο για την Ευρώπη. Αυτή είναι η αποστολή μου: να δώσω μια διάσταση ανάπτυξης στην Ευρώπη και αυτό θα πω το συντομότερο δυνατό στους ευρωπαίους εταίρους μας και πρωτίστως στην Γερμανία».
Πρόσκληση από Μέρκελ και Ομπάμα
Ο σοσιαλιστής απηύθυνε « δημοκρατικό χαιρετισμό στον Νικολά Σαρκοζί που διοίκησε την Γαλλία επί 5 έτη και αξίζει γι' αυτό όλο τον σεβασμό μας», ενώ ευχαρίστησε τους οικείους του και την σύντροφό του, την δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβιλέρ, μαζί με την οποία χαιρέτησε το πλήθος από την εξέδρα, υπό τους ήχους του «La vie en Rose» της Εντιθ Πιαφ που έπαιζαν μουσικοί με ακορντεόν.

Θλίψη για τους οπαδούς του Σαρκοζί
Θλίψη για τους οπαδούς του Σαρκοζί
«Είναι ωραία η ζωή απόψε!» αναφώνησε αποχωρώντας ο Ολάντ.
Ο επικεφαλής της καμπάνιας του Ολάντ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ότι η Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη τηλεφωνικώς τον νέο πρόεδρο και ότι οι δυο τους συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού «για μια δυνατή Γαλλο-Γερμανική σχέση προς το συμφέρον της Ευρώπης. Η καγκελάριος προσκάλεσε τον νικητή της αναμέτρησης στο Βερολίνο, ταξίδι το οποίο ο Ολάντ αναμένεται να πραγματοποιήσει αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Τον σοσιαλιστή συνεχάρη επίσης ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προσκαλώντας τον στον Λευκό Οίκο, ενώ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον Ολάντ για την νίκη.
Φρανσουά Ολάντ: «Θα είμαι πρόεδρος όλων των Γάλλων»
Παραδοχή ήττας από Σαρκοζί
Τελείως διαφορετικά τα συναισθήματα στο στρατόπεδο της δεξιάς. Ο Νικολά Σαρκοζί σε μια ταπεινού ύφους ομιλία, παραδέχθηκε την ήττα του, ευχόμενος «καλή τύχη» στο νέο πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος αναλαμβάνει «δύσκολο έργο» και «πρέπει να γίνει σεβαστός» όπως είπε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος ευχαρίστησε «από καρδιάς» όλους εκείνους που του έκαναν την τιμή να τον επιλέξουν για πρόεδρο της χώρας επί μια 5ετία, ενώ ανέλαβε όλη την ευθύνη για την ήττα, λέγοντας ότι γίνεται ξανά ένας απλός Γάλλος πολίτης, την ώρα που οι οπαδοί του συγκινημένοι φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Η ομιλία του Σαρκοζί πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια απόσυρσής του από την ενεργό πολιτική δράση. Μάλιστα σύμφωνα με πηγές του κόμματος του προέδρου UMP, ο απερεχόμενος πρόεδρος δεν θα ηγηθεί της καμπάνιας της παράταξης για τις βουλευτικές εκλογές που ακολουθούν τον Ιούνιο.
Η πρώτη δημοσκόπηση της Ifop για τις βουλευτικές δείχνουν ότι η αριστερά (σοσιαλιστές, πράσινοι και άκρα αριστερά) θα συγκεντρώσει 44%, ενώ η κεντροδεξιά 32% και το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν, 18%. Στις βουλευτικές του 2007, η αριστερά είχε 36%, ενώ η κεντροδεξιά 45,6%.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...