Βαθμολογείται κανονικά το λάθος θέμα στη Φυσική

Φωτογραφία: Εθνος/Χάρης Γκίκας Να γίνει κανονικά η βαθμολόγηση του μαθήματος της Φυσικής αποφάσισε χθες η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων με το σκεπτικό ότι παρότι ελλιπής η διατύπωση του ερωτήματος Γ4, δεν επηρέασε την απόδοση των υποψηφίων...
Όπως ανακοίνωσε αμέσως μετά τη συνεδρίασή της η Επιτροπή «μετά την ολοκλήρωση της πειραματικής βαθμολόγησης και τη διαπίστωση ότι η ελλιπής διατύπωση του ερωτήματος Γ4 δεν επηρέασε την απόδοση των υποψηφίων, η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έλαβε την απόφαση να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ4 και η κατανομή των μονάδων στο θέμα αυτό να είναι εκείνη που δόθηκε αρχικά».Σημειώνεται ότι η βαθμολόγηση των γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα αρχίζει σήμερα, μετά την αποστολή της Οδηγίας. Όσο για τους έχοντες ήδη εξεταστεί προφορικά (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες), ισχύει η αρχική βαθμολόγηση».

H οδηγία προς τα βαθμολογικά κέντρα
Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έδωσε στη δημοσιότητα και την οδηγία που έστειλε στα βαθμολογικά κέντρα και η οποία έχει ως εξής :

«Η ΚΕΕ, ως αρμόδια για την επιλογή των θεμάτων και τη διασφάλιση ενιαίων κριτηρίων αξιολόγησης, συνήλθε την 28-5-12 για να αποφασίσει οριστικά για τη βαθμολόγηση του μαθήματος Φυσική, Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Γ΄ Ημερησίων.
Αφού έλαβε υπόψη της:
1) τα στοιχεία που προέκυψαν από την προβλεπόμενη πειραματική βαθμολόγηση γραπτών στα Βαθμολογικά Κέντρα, σύμφωνα με τα οποία οι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα στην κατανόηση του ερωτήματος Γ4, όπως ακριβώς διατυπώθηκε,
2) τις απόψεις των Βαθμολογικών Κέντρων,
3) το γεγονός ότι η δοθείσα διατύπωση του ερωτήματος Γ4 ήταν μεν ελλιπής μόνο ως προς τη λέξη «πρώτο» (μέγιστο), πλην, όμως, η έλλειψη αυτή δεν θεωρείται, κατά την κρίση της Επιτροπής, ουσιώδης, ούτε ήταν ικανή να επηρεάσει την απόδοση των υποψηφίων, όπως, άλλωστε, αποδείχτηκε από την πειραματική βαθμολόγηση,
4) το γεγονός ότι η δοθείσα διατύπωση ήταν, κατά την κρίση της Επιτροπής, σύμφωνη με το πνεύμα του σχολικού εγχειριδίου και της εξεταστέας ύλης
5) το γεγονός ότι οι τεκμηριωμένες απαντήσεις επί των ερωτημάτων γίνονται αποδεκτές κατά πάγια αρχή των πανελλαδικών εξετάσεων.
Αποφασίζουμε
Να βαθμολογηθεί κανονικά το ερώτημα Γ4 και η κατανομή των μονάδων στο θέμα αυτό να είναι εκείνη που δόθηκε αρχικά, όπως κατωτέρω:
Γ1:6 Γ2:6 Γ3:6 Γ4:7».
Τι λένε οι μαθητές που καταπιάστηκαν με το επίμαχο θέμα
«Σπαταλήσαμε άδικα τον χρόνο μας...»
Ακόμη και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη απειλούν γονείς υποψηφίων, με ορισμένους να δίνουν «ραντεβού» σήμερα έξω από το υπουργείο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το πρόβλημα που προέκυψε στο μάθημα της Φυσικής. Αρκετοί υποψήφιοι που έλυσαν το επίμαχο ερώτημα έστειλαν επιστολή ακόμη και προς τα μέλη της ΚΕΕ υποστηρίζοντας ότι συντελείται μεγάλη αδικία εις βάρος όλων όσοι αφιέρωσαν χρόνο για να λύσουν το ερώτημα Γ4.
«Αφιέρωσα μισή ώρα στη λύση του θέματος Γ4 και το έλυσα σύμφωνα με τους νόμους και τις αρχές της Φυσικής που διδάχθηκα στο σχολείο. Ο μεγάλος χρόνος που σπατάλησα για τη λύση του είχε ως συνέπεια να μου μείνει ελάχιστος χρόνος για το Δ θέμα, και όταν έφτασα στο Δ4, μου είχαν μείνει μόνο 10 λεπτά» αναφέρει ο Θωμάς Παπάς, μαθητής από λύκειο της Πάρου, και προσθέτει: «Δεν πρόλαβα βέβαια ούτε να ξαναδώ το γραπτό μου και να κάνω διορθώσεις σε άλλα θέματα. Μαθαίνω λοιπόν τώρα ότι όλη αυτή η προσπάθεια πήγε χαμένη, και όχι μόνο δεν ανταμείβομαι βαθμολογικά για την επίλυση αυτού του θέματος, αλλά τιμωρούμαι κι από πάνω με απώλεια πολύτιμων μονάδων».
Από την πλευρά του, ο Δημήτριος Ευαγγέλου, γονέας υποψηφίου, θεωρεί άδικο να βαθμολογηθούν με τον ίδιο βαθμό όσοι δεν έλυσαν το πρόβλημα με αυτούς που το έλυσαν και αναφέρει ότι τα 7 μόρια που αντιστοιχούσαν στο συγκεκριμένο υποερώτημα «μεταφράζονται» σε 1,4 μονάδες.
ΚΚΕ: Μόνο για τα παιδιά που το έλυσαν να ισχύσει η βαθμολογία
«Το ΚΚΕ προτείνει: Να μετρήσει η βαθμολογία για το Γ4 θέμα της Φυσικής, μόνο για τα παιδιά που έχουν απαντήσει, ως στοιχείο επιβράβευσης και για τα υπόλοιπα να μην ισχύσει από την στιγμή που η ερώτηση ήταν κακοδιατυπωμένη σε υψηλού βαθμού δυσκολίας θέμα.
Αντίστοιχη αντιμετώπιση να έχουν και οι μαθητές που έδωσαν προφορικές εξετάσεις (παιδιά με δυσλεξία) και οι οποίοι έχουν ήδη βαθμολογηθεί» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το μάθημα της Φυσικής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Στο ίδιο σχόλιο υπογραμμίζεται ταυτόχρονα ότι «οι μαθητές δεν φέρουν καμία ευθύνη και δεν πρέπει να πληρώσουν το λάθος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων στο μάθημα της Φυσικής»
phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...